Banii aduc nefericirea: culisele întunecate ale vieții extravagante din Arabia Saudită
957 de milioane de dolari. Iată suma cheltuită de cluburile saudite de prima ligă în perioada de transferuri din vara anului trecut.
Conducătorii saudiți au cheltuit sume enorme în fotbal, spre încântarea fanilor din Regat
Vorbim despre o risipă uluitoare pentru un campionat din Orientul Mijlociu. Care însă la capitolul sumelor de transfer a depășit Bundesliga, Serie A, La Liga și Ligue 1! Doar în Premier League s-a cheltuit o sumă mai mare până pe 7 septembrie 2023, când s-a încheiat perioada de mercato în Arabia Saudită.
Așadar, cu petrodolari fără număr, fotbalul din Regat s-a ales cu niște vedete de Liga Campionilor care au renunțat la competițiile de cel mai înalt nivel pentru a juca în compania unor echipe precum Al-Hazm, Al-Akhdoud sau Al-Khaleej, alături de niște colegi localnici foarte departe de nivelul lor sportiv.
Chiar dacă viața din Arabia Saudită e de o extravaganță ieșită din comun pentru acești coloși ai fotbalului mondial, nu toți și-au găsit fericirea în niște contracte astronomice. Iar asta din mai multe motive. În primul rând, e clar că jucători precum Benzema, Sadio Mane sau Cristiano Ronaldo sunt incompatibili cu coechipierii lor saudiți. Calitatea lor tehnică, inteligența lor tactică și profesionalismul lor în afara terenului sunt „ingrediente“ inaccesibile pentru niște fotbaliști localnici, obișnuiți cu o altă viață sportivă. De aici, și supărarea unor jucători precum Karim Benzema (36 de ani) și Jordan Henderson (33 de ani). Vorbim despre doi fotbaliști obișnuiți cu nivelul unor formații precum Real Madrid și Liverpool până la sosirea lor în Regat.
Din păcate pentru Benzema și Henderson, după o carieră stelară la cel mai înalt nivel, ei se zbat acum în mediocritate în Saudi Pro League. Francezul ocupă doar locul 7 cu Al-Ittihad Jeddah, în timp ce Henderson e căpitanul unei formații, Al-Ittifaq Dammam, aflată pe 8. Degeaba pe banca acestor grupări se află niște antrenori cunoscuți, cum e cazul lui Marcelo Gallardo la Al-Ittihad și Steven Gerrard la Al-Ittifaq. Aceștia nu dețin vreo „baghetă magică“ și nu pot face minuni cu jucători precum Faisal Al Ghamdi, Hassan Kadesh sau Mohammed Al Kuwaykibi, la ani-lumină distanță de celebri lor colegi sosiți din Europa.
Apoi, dacă dăm la o parte discuția strict fotbalistică, rămânem cu viața dificilă din Arabia Saudită pentru niște oameni trecuți de 30 de ani și obișnuiți cu o altă cultură, cea occidentală. Să te muți la Dammam, cum e cazul lui Jordan Henderson, după ce stat ani buni la Liverpool, nu e tocmai ușor, indiferent de luxul pe care ți l-ar oferi saudiții.
Tocmai de aceea, Benzema și Henderson sunt disperați să părăsească Orientul Mijlociu în această iarnă. Și nu sunt singurii fotbaliști cunoscuți care vor să încheie aventura lor saudită după doar jumătate de an. Doar că, atât în cazul lui Benzema, cât și al lui Henderson, au și apărut deja în presă numele cluburilor care negociază cu aceștia. Concret, Benzema e dorit de Chelsea și Manchester United, în timp ce Ajax s-a arătat interesată de Henderson.
Deocamdată, arabii nici nu vor să audă de plecarea celor doi jucători, în mijloc fiind și o chestiune de orgoliu. Rămâne de văzut însă dacă niște fotbaliști nemulțumiți pot fi convinși să ducă măcar acest sezon până la capăt și eventuala lor plecare din Regat să fie amânată pentru vara acestui an.
Mancini, șocat de atitudinea jucătorilor
Nu doar jucătorii cunoscuți legitimați la grupările saudite au probleme de adaptare în Orient. Roberto Mancini (59 de ani), cel care a renunțat la postul de selecționer al Italiei ca să fie numit la cârma naționalei saudite s-a lovit și el de episoade care l-au lăsat cu gura căscată.
Chiar Mancini, aflat acum în Qatar cu Arabia Saudită pentru Cupa Asiei, a povestit cum a rămas fără trei internaționali înaintea turneului final. „Portarul Nawaf Al-Aqidi, mijlocaşul Salman Al-Faraj şi fundaşul lateral Sultan Al-Ghannam erau pe lista mea. Salman mi-a spus că nu vrea să joace în amicale. L-am întrebat pe Sultan dacă e fericit să joace şi mi-a spus că nu e fericit. Nawaf mi-a spus că va veni, dar a doua zi, la Riad, a spus că nu vrea să vină. Noi am încercat să vorbim cu el şi să-l trecem pe listă (n.r. – pentru Cupa Asiei). Dar s-a dus la antrenorul nostru cu portarii şi a spus că pleacă, dacă nu e titular. Nu înţeleg când un jucător tânăr refuză să vină la lot pentru că nu ştie dacă va juca sau nu. Echipa naţională nu e un club, e ţara ta. Reprezinţi toţi oamenii din ţara ta. Ar trebui să fii fericit dacă faci parte din acest grup. Aceasta e o situaţie foarte ciudată şi e prima dată când am trecut prin aşa ceva“, a povestit Mancini, obișnuit cu jucătorii pe care îi avea la dispoziție la naționala Italiei și alături de care a cucerit trofeul la Euro 2020.
27
de milioane de euro pe an primește Roberto Mancini după numirea sa la naționala Arabiei Saudite. În Italia, el primea 2 milioane de euro pe an ca selecționer.
Cele mai mari salarii din campionatul saudit
Nume Echipă Contractul anual
Cristiano Ronaldo Al-Nassr Riad 200.000.000*
Karim Benzema Al-Ittihad Jeddah 100.000.000
Neymar Al-Hilal Riad 100.000.000
Riyad Mahrez Al-Ahli Jeddah 52.200.000
Sadio Mane Al-Nassr Riad 40.000.000
*Sumele sunt exprimate în euro.
Sursă: capology.com
Sursa: adevarul.ro