Bani, aparatură şi documente au fost descoperite la percheziţiile efectuate dimineaţă în Bucureşti şi patru judeţe; 14 persoane audiate

Bani, aparatură şi documente au fost descoperite la percheziţiile efectuate dimineaţă în Bucureşti şi patru judeţe; 14 persoane audiate

Aproape 244.000 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi, aparatură conexă domeniului medical şi diverse documente şi înscrisuri au fost descoperite de poliţişti în urma percheziţiilor efectuate vineri dimineaţă în patru judeţe şi în Bucureşti la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane bănuite de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii, informează un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, sunt cercetate 14 persoane, cu vârste cuprinse între 26 şi 42 de ani, din judeţele Bihor, Arad şi Ilfov şi din Bucureşti şi faţă de trei societăţi comerciale cu sediile în Oradea şi în Capitală.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi vizează săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, spălarea banilor şi constituire a unui grup infracţional organizat.

"În urma cercetărilor efectuate, reprezentanţii a patru societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, care aveau rolul de societăţi beneficiare, organizatoare/coordonatoare şi ai 17 societăţi comerciale din judeţele Bihor, Arad şi din municipiul Bucureşti - societăţi comerciale cu comportament tip 'fantomă' - administrate prin interpuşi de membrii grupului infracţional, sunt bănuiţi că, în perioada 2014 - prezent, ar fi creat un circuit comercial şi financiar bancar fictiv, în domeniul achiziţionării de bunuri. Achiziţiile ar fi vizat ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice ce au curea din material textil şi aparate laser semiconductor - terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducţie, seturi de vase de pe piaţa intracomunitară şi extracomunitară (China), precum şi servicii de call center şi servicii de promovare şi vânzare a produselor respective pe piaţa internă", precizează sursa citată.

Conform IGPR, firmele cu comportament de tip "fantomă" ar fi asigurat intermedierea scriptică între societăţile furnizoare intracomunitare/ extracomunitare/interne şi agenţii economici reali, în vederea supradimensionării cheltuielilor şi pentru acumularea obligaţiilor fiscale în sarcina societăţilor de sacrificiu, prin transferarea responsabilităţii achitării TVA şi a impozitului pe profit de la societăţile beneficiare reale la societăţile cu comportament de tip "fantomă".

"Astfel, în perioada menţionată, ar fi fost comercializate produse şi servicii în valoare de peste 30 de milioane de lei, în scopul eludării de către societăţile beneficiare a taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Pentru documentarea şi probarea activităţii infracţionale a celor în cauză, vineri, a fost desfăşurată o acţiune de amploare, în care au fost implicaţi peste 100 de poliţişti din cadrul Poliţiei Capitalei, inspectoratelor de poliţie judeţene Bihor, Arad, Ilfov, Braşov şi Prahova şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor, în cadrul căreia au fost efectuate 28 de percheziţii la domiciliile şi la imobilele unde exista suspiciunea că şi-ar fi desfăşurat activitatea infracţională cele 14 persoane cercetate în cauză", menţionează IGPR.

În urma percheziţiilor efectuate , au fost ridicate documentele contabile ale firmelor implicate, diverse înscrisuri, agende, sisteme de calcul, laptop-uri, aparatură conexă domeniului medical, 243.567 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi.

Totodată, 14 persoane au fost conduse în vederea audierilor la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse măsuri legale în consecinţă.

Prejudiciul total cauzat bugetului general consolidat al statului prin aceste operaţiuni fictive este estimat la 8 milioane de lei.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Oradea. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”