Investigația amplă a fost finalizată relativ repede, datorită muncii depuse într-un caz similar anterior împotriva hoților români, care s-au făcut responsabili pentru furtul grupului de sculpturi 't Zand din Bruges. În cazul de față, 27 de români au fost trimiși în judecată pentru 17 spargeri, trei tentative de spargere, două furturi și un furt cu violență în perioada ianuarie - în octombrie anul trecut.
Banda acționa în principal noaptea și adesea nu se grăbea. "În cazul incidentului de la Ypres, autorii au lucrat nu mai puțin de șapte ore înainte de a părăsi locul faptei cu un camion furat și complet încărcat", a explicat procurorul general. "Prada a fost vândută la un comerciant de fier vechi necinstit din Maastricht, iar profitul a fost transferat familiilor lor din România.", citează nieuwsblad.be.
„Profitul a fost transferat familiilor din România“
La Ypres, prada avea o valoare de 70.000 de euro. La Bruges și Beringen, banda a scăpat cu 80.000 de euro și, respectiv, 71.000 de euro. Iar un furt de bobine de oțel din Marchin a adus aproape 60.000 de euro, potrivit instanței. Când un membru al bandei a fost prins în flagrant delict în Dendermonde, a îndreptat o armă de foc spre poliție. Acest lucru le-a permis infractorilor să scape.
Ancheta a arătat că autorii au acționat în celule independente din Liège și Seraing. La 20 octombrie 2020, șapte membri ai unor bande au putut fi arestați în Schaarbeek și Seraing. Luni, cinci figuri importante din cadrul grupării au fost condamnate la câte cinci ani de închisoare. Bărbatul care a mânuit arma de foc împotriva Poliției a primit șapte ani. Trei bărbați, care au fost implicați în mai multe infracțiuni, au primit câte patru ani de închisoare. Ceilalți inculpați au primit între un an și 37 de luni de închisoare. Judecătorul a acordat victimelor daune în valoare totală de aproximativ 110.000 de euro. SURSA: stiridiaspora.ro