Băncile cu capital austriac, francez și grecesc domină piața bancară din România (BNR)

Băncile cu capital austriac, francez și grecesc domină piața bancară din România (BNR)

Instituțiile de credit cu acționariat majoritar străin domină piața bancară românească, cu peste 90% din activele bancare brute înregistrate la finele lunii decembrie 2014, potrivit raportului anual al Băncii Naționale a României pentru 2014.

"Dimensiunea sectorului bancar românesc se menține relativ redusă în comparație cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Astfel, gradul de intermediere financiară, calculat ca pondere în PIB a activelor bancare brute (60,8% în 2014) continuă să se situeze cu mult sub media UE-28, în condițiile trenării activității de creditare. Instituțiile de credit cu acționariat majoritar străin domină piața bancară românească (peste 90% din activele bancare brute înregistrate la finele lunii decembrie 2014), cele mai mari cote de piață fiind deținute de instituțiile de credit cu capital austriac (36,7%), francez (13,3%) și grecesc (12,4%)", se spune în raport.

Potrivit BNR, la nivel agregat, volumul activelor bancare brute s-a diminuat cu 3,4 miliarde lei în cursul anului 2014, până la 405,3 miliarde lei. Dinamica a fost influențată de un număr restrâns de instituții de credit cu capital străin, dar care dețin o cotă de piață importantă în cadrul sectorului bancar autohton; ajustările bilanțiere operate de aceste bănci în contextul necesității de îmbunătățire a eficienței operaționale au fost mai ample decât creșterile organice consemnate în cazul altor instituții de credit care și-au intensificat activitatea de creditare în această perioadă.

BNR mai arată că, din perspectiva structurii pe debitori, la nivelul sectorului bancar s-au remarcat creșteri ale expunerilor băncilor față de sectorul guvernamental, ponderea acestor expuneri în totalul activelor bancare ajungând la 21,1%, fiind superioară mediei consemnate de instituțiile de credit din UE.

"În perioada următoare, atractivitatea acestor plasamente este posibil să se diminueze, ținând cont de introducerea graduală a unei cerințe de capital pentru această clasă de expuneri, precum și de inițiativa formulată la nivelul Comisiei Europene în ceea ce privește modul de reglementare a expunerilor suverane, în sensul excluderii acestora din excepțiile aferente regimului expunerilor mari și introducerea unei cerințe de capital pentru riscul de concentrare", conform raportului.

De asemenea, s-a constatat o creștere a plasamentelor externe, de la 12,1 miliarde lei în decembrie 2013 la 19 miliarde lei în decembrie 2014, îndeosebi la instituții de credit din zona euro, pe termene de până la un an, ponderea acestora menținându-se însă marginală în activul bilanțier, 4,7% în decembrie 2014. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…