Băncile austriece sunt implicate în scandalul Panama Papers (presă)
Băncile austriece sunt implicate în una dintre cele mai mari scurgeri de informații financiare care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive și criminali și-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, transmite site-ul thelocal.com.
Raiffeisen Zentralbank (RZB) și Hypo Vorarlberg au fost menționate în investigație deoarece ar fi ajutat persoane foarte bogate să-și mute banii în conturi offshore pentru a evita plata taxelor.
Din 2002, Raiffeisen l-ar fi ajutat pe actualul președinte ucrainean Petro Poroschenko să evite plata taxelor, conform informațiilor apărute în revista Falter, care, alături de postul de televiziune ORF, au colaborat la investigații. Banca s-ar fi ocupat de un credit de 115 milioane de euro dintr-un cont offshore în Insulele Virgine Britanice care avea legătură cu Roshen, cel mai mare producător de ciocolată din Ucraina, deținut de Poroschenko.
Hypo Vorarlberg, membru al the Hypo Alpe Adria, care a fost salvată de la faliment de statul austriac, este de asemenea menționată în legătură cu 20 de afaceri offshore.
Păstrarea banilor în conturi bancare offshore nu este ilegală și ambele bănci au precizat că au îndeplinit toate cerințele autorităților de reglementare. Desigur RZB și-a îndeplinit obligațiile legale, a afirmat purtătorul de cuvânt al Raiffeisen, Ingrid Krenn-Ditz.
Și Hypo Vorarlberg a subliniat că legile au fost respectate în mod riguros pentru a preveni spălarea de bani.
Scurgerile de informații financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit cum politicieni de top, staruri sportive și criminali și-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arată într-o anchetă apărută duminică în publicația germană Sueddeutsche Zeitung.
"2,6 terabiți de date, 11,5 milioane de documente și 214.000 entități offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații la care au avut vreodată acces jurnaliștii", a anunțat duminică Sueddeutsche.
Conform postului german de televiziune ARD, documentele evaluate sunt emailuri, extrase de cont, copii după pașapoarte și alte documente. Pe lângă dezvăluirea activităților offshore a 140 politicieni și oficiali de rang înalt din întreaga lume, datele includ și numele unor spioni, traficanți de droguri și alți infractori. Numeroase celebrități și sportivi de top au profitat de avantajele companiilor offshore.
Guvernul panamez a dat publicității o declarație în care susține că a urmat o politică de "toleranță zero" în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparență.
Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor '70 până în primăvara acestui an.
Datele se referă la cel puțin 12 foști și actuali șefi de stat și 128 de personalități publice implicați în tranzacții financiare ilicite. Printre cei implicați se află președintele rus Vladimir Putin, fostul președinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi și președintele sirian Bashar al-Assad.
Scurgerile de informații vin de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari și mai discrete firme de avocatură offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate și că ea este victima unei "campanii internaționale împotriva vieții private".
Documentele au fost obținute de Sueddeutsche Zeitung. Publicația germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmis datele, punându-și viața în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Așa numitele "Panama Papers" prezintă activitățile unui număr de 214.000 de entități offshore, conform presei din 78 de țări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtășit informațiile Consorțiului Internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC și publicației britanice Guardian.
AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiți mai mult:
Premierul islandez, pus în dificultate de revelațiile din Panama Papers
Panama Papers — FIFA anchetează un membru al Comisiei sale de etică