Banca Rusiei a decis să menţină bursa închisă cel puţin până marţi

Banca Rusiei a decis să menţină bursa închisă cel puţin până marţi

Banca Centrală a Rusiei a decis luni să menţină închisă bursa cel puţin până marţi dimineaţa, după ce rubla s-a depreciat cu aproape 30% în urma sancţiunilor occidentale privind o serie de bănci ruseşti şi a excluderii unora dintre ele din sistemul de comunicaţii interbancare internaţional - SWIFT, relatează agenţia EFE.

Banca a explicat că va anunţa orele de funcţionare a platformei de tranzacţionare miercuri, în jurul orei 9:00 (6:00 GMT).

Rubla s-a depreciat luni pe piaţa Forex cu circa 30% în raport cu dolarul şi euro, puţin după ora 6:00 GMT, o scădere care nu a mai fost văzută din 1993 şi 1994.

La ora 13:30 GMT rubla pierdea încă 23,18% în raport cu dolarul, moneda naţională fiind cotată la 103,16 ruble pentru un dolar, şi cu 22,67% în raport cu euro, până la 115,7 ruble/euro, ambele cotaţii maxime istorice.

Banca Rusiei a luat luni măsuri pentru garantarea stabilităţii financiare a băncilor sancţionate, precum eliberarea de rezerve de capital cumulate de 733 miliarde ruble (6,245 milioane euro sau 6,963 miliarde dolari) pentru împrumuturi de consum sau ipoteci.

De asemenea, a ridicat de la 9,5% la 20% dobânda şi a recomandat băncilor să-şi restructureze datoriile în loc să impună sancţiuni sau amenzi, dacă situaţia financiară a debitorilor se va deteriora ca urmare a sancţiunilor.

În plus, are în intenţie să reia cumpărarea de aur de pe piaţa naţională, după cum a anunţat duminică.

Pe de altă parte, a decis să interzică brokerilor vânzarea de valori ale companiilor sau persoanelor fizice străine.

BCR a luat aceste măsuri după ce SUA, Uniunea Europeană şi alţi parteneri au sancţionat o serie de bănci în urma invaziei ruse în Ucraina şi au decis, în a doua etapă, excluderea unor bănci ruseşti din sistemul SWIFT.

UE a finalizat azi-noapte şi îngheţarea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei, o lovitură fără precedent pentru economia ţării.

Băncile excluse din sistemul de plăţi interbancare vor fi dintre cele care au fost deja sancţionate anterior de UE; pe această listă se află Sberbank, Vneshtorgbank (VTB), Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Vnesheconombank (VEB), Alfa Bank şi Bank Otkritie.

Lista precisă cu acest bănci se va cunoaşte, probabil, luni.AGERPRES


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod