Banca Centrală a Rusiei majorează dobânda de referinţă la 20% şi cere companiilor să vândă valută

Banca Centrală a Rusiei majorează dobânda de referinţă la 20% şi cere companiilor să vândă valută

Banca Centrală a Rusiei a decis luni să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, pentru a contracara riscurile deprecierii rublei şi inflaţiei ridicate, transmite Reuters.

Un nivel al dobânzii de peste 17% a mai fost înregistrat în Rusia în 2014, după sancţiunile impuse acesteia pentru anexarea Crimeei.

De asemenea, autorităţile le-au spus companiilor exportatoare să fie pregătite să vândă valută, după ce luni dimineaţa rubla a atins un nou minim istoric.

Într-o altă încercare de a stopa deprecierea rublei, Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe au anunţat că au decis împreună să ordone companiilor exportatoare ruseşti să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor în valută.

"Condiţiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic. Majorarea dobânzii va asigura o creştere a ratelor dobânzii la depozite la nivelul necesar pentru a compensa deprecierea rublei şi riscurile inflaţioniste. Este nevoie să sprijinim stabilitatea financiară şi pe cea a preţurilor şi să protejăm economiile cetăţenilor în urma deprecierii rublei", a precizat, într-un comunicat, Banca Centrală a Rusiei.

Rubla s-a depreciat la un nou nivel record faţă de dolar, după ce sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare luni la primele ore , după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Potrivit unor experţi, Rusia nu va mai putea să-şi folosească titlurile de valoare în monedă străină pentru a stabiliza cursul rublei ruseşti.

Banca Centrală a Rusiei are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari.

În tranzacţiile din Asia, moneda Rusiei a coborât pentru prima dată până la un curs de 119,50 de ruble pentru un dolar, un declin de 30% faţă de nivelul de vineri. Pe platforma electronică de tranzacţionare valutară EBS se înregistra un nou nivel record, de 120 de ruble pentru un dolar. AGERPRES


populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

3 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

4 VIDEO Ipochimenul ăsta este senator al României, vai de capul ei de țară! Are mare dreptate Ceaușescu atunci când îi face de cacao...

5 Reuters: Frustrarea lui Trump creşte / Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina în urmă…