Balonul suspect care a traversat România a închis traficul aerian în Republica Moldova
Între cazul balonului suspect depistat deasupra României de radarele Forțelor Aeriene și închiderea traficului aerian al Republicii Moldova ar putea putea fi o legătură, susțin unele surse militare.
Balonul chinez, distrus de armata SUA FOTO Captură de ecran/Twitter
Mai exact, spațiul aerian al Republicii Moldova ar fi fost închis după ce autoritățile de la București au informat autoritățile de la Chișinău că un obiect asemănător cu o dronă, care aparține altui stat, a survolat spațiul aerian al țării noastre. „Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al R. Moldova la ora 11.24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile. La ora 14.47, spațiul aerian a fost redeschis”, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova.
Drept urmare, mai multe avioane aflate în zbor au avut curs deviat. Între ele și cursa Tarom care trebuia să aterizeze la Chișinău la ora 13.45 care a fost redirecționată spre Aeroportul Iași.
Forțele Aeriene au fost alarmate
Reamintim că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României. „Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană. Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, a precizat MApN.
Incidentul vine după ce avioane militare americane au doborât duminică un obiect octogonal deasupra Lacului Huron, a anunţat Pentagonul, ultimul incident produs după ce un balon suspectat că ar fi folosit de China pentru spionaj a adus forţele de securitate din America de Nord în stare de alertă.
A fost cel de-al patrulea obiect zburător doborât deasupra Americii de Nord de o rachetă americană în ceva mai mult de o săptămână. Ministerul de Externe al Chinei a anunţat că nu deţine informaţii privind ultimele trei obiecte zburătoare doborâte de SUA, potrivit Reuters.
Sursa: adevarul.ro