Balonul spion care a survolat SUA, trimis de unitatea militară chineză pentru spaţiu şi război informatic
Unitatea militară chineză pentru spaţiu şi războiul informatic a fost implicată în operaţiunea de survol cu balonul din Statele Unite, au afirmat joi mai multe surse ale agenţiei Kyodo.
FOTO Profimedia
Până acum, Beijingul a susţinut că balonul a fost utilizat în scopuri de cercetare meteorologică civilă. Militarii chinezi nu au informat ministerul de externe despre intrarea balonului în spaţiul aerian american, ceea ce a determinat conducerea din jurul preşedintelui Xi Jinping să ceară o comunicare mai bună, au mai informat sursele respective.
Balonul de recunoaştere, dezvoltat de o agenţie de cercetare a tehnologiilor spaţiale subordonată Academiei de Ştiinţe din China, a fost proiectat pentru utilizări atât civile, cât şi militare, însă unitatea implicată este practic condusă de armată, precizează cei cu care a intrat în contact Kyodo.
Ei au dezvăluit că unitatea a trimis baloane spion în întreaga lume, inclusiv deasupra Strâmtorii Taiwan şi a Mării Chinei de Sud. În China, multe tehnologii legate de spaţiu sunt dezvoltate şi utilizate în comun de militari şi civili, însă de multe ori nu este clar cum se folosesc tehnologiile, menţionează Kyodo.
În 2 februarie, Statele Unite au informat că urmăresc un obiect, probabil un balon de supraveghere de la mare altitudine aparţinând Chinei, care survola de câteva zile teritoriul american.
După o zi, ministerul chinez de externe a comunicat că este în curs o "colectare şi verificare a faptelor"; iar după câteva ore a revenit cu precizarea că este vorba de un aparat de zbor pentru observaţii meteorologice care a ajuns deasupra SUA din greşeală. Beijingul a exprimat regrete pentru incident. În urma acestuia, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a amânat sine die vizita programată în China.
Conducerea de la Beijing a fost alarmată de gravitatea acestei consecinţe neprevăzute şi a cerut operatorului baloanelor să obţină aprobarea prealabilă de la preşedintele Xi personal în situaţiile în care aparatele de zbor ar putea pătrunde în spaţiile aeriene ale altor ţări sau regiuni în timp ce pe agenda diplomatică figurează evenimente importante.
Xi Jinping este în acelaşi timp conducătorul statului, al Partidului Comunist Chinez şi al Comisiei Militare Centrale care controlează armata chineză.
Sursa: adevarul.ro