Bălgrădean, despre copiii bolnavi din Argeș: Va fi foarte greu să dovedim cauza exactă a bolii

Bălgrădean, despre copiii bolnavi din Argeș: Va fi foarte greu să dovedim cauza exactă a bolii

Șefa Secției Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", Mihaela Bălgrădean, a declarat, marți, că va fi foarte greu de depistat cauza exactă a bolii de care suferă copiii din județul Argeș internați la București cu sindrom hemolitic-uremic.

"Este foarte greu și va extrem de greu să dovedim cauza exactă a acestei boli. Boala are toate semnele ei clinice și o etichetăm ca atare. Poartă acest nume, îi cunoaștem toate manifestările clinice, îi cunoaștem toate manifestările de laborator, însă în aproape 90% din cazuri, în toată lumea asta mare, nu se depistează cauza. Este greu de depistat pentru că boala începe cu o perioadă de incubație, după aceea cu o perioadă de diaree și deja se pierde foarte mult timp în care germenele ca atare nu mai există. Există numai toxina lui, care este responsabilă de dramatismul acestei boli", a afirmat Bălgrădean, într-o conferință de presă.

Ea a explicat că acești copii nu au o tulpină de e-coli care să explice starea lor.

"Este vorba de escherichia-coli enteropatogen, e o tulpină obișnuită de escherichia-coli care se poate găsi în orice tip de diaree și care nu are absolut nicio legătură cu sindromul hemolitic-uremic care este dat de o tulplină de E-coli enteroinvazivă, enterohemoragică, enterotoxică. Deci acești copii nu au o tulpină care să explice... Este o tulpină pe care putem să o găsim la oricare poate și dintre noi la un moment dat, dar care nu e responsabilă de boală", a susținut Mihaela Bălgrădean.

La rândul său, Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a arătat că nu este un lucru neobișnuit în astfel de situații să nu se poată identifica sursa infecției.

"Încercăm în continuare, dar nu este un lucru neobișnuit în astfel de situații să nu poți identifica sursa infecției. Mă refer la partea care ține de microbiologie, de laborator. Au fost testate portocalele pentru (...) pesticide. Noi nu suntem competenți pe zona aceasta, însă concluzia la care am ajuns referitoare la cauza îmbolnăvirii de care discutăm, de escherichia coli enterohemoragic, a fost generată (...) de evoluția clinică a cazurilor, de evoluția acestui sindrom hemolitic-uremic care este asociat aproape în totalitate cu infecția produsă cu aceste tulpini de escherichia coli", a spus Strâmbu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite