Băiețel de șase ani, omorât de sora de șapte ani, care voia să spargă o minge cu un cuțit. Mama și bunica, declarate nevinovate
Judecătoria Oradea a pronunțat o primă sentință într-un dosar în care o mamă și o bunică din Bihor au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă, după o dramă din familie: o fetiță de șapte ani și-a ucis fratele de șase ani. Femeile au fost declarate nevinovate.
Copiii se jucau cu mingea când sora mai mare a luat un cuțit ca să o spargă FOTO Pixabay (generic)
Tragedia a avut loc în 17 iulie 2020, în jurul orei 21.00. Mama și cei patru copii ai săi erau la casa bunicii. Copiii mai mari se jucau în curte, iar fetița de șapte ani și fratele ei de șase ani se jucau cu o minge în camera aflată între bucătărie și camera în care se aflau mama și bunica. La un moment dat, certându-se pentru minge , fetiţa s-a dus în bucătărie și, din sertarul de sub masă, a luat un cuţit pentru a sparge mingea. Băiețelul a luat mingea în brațe, iar în momentul în care fetița a spart mingea, băiatul a fost înjunghiat, murind la spital.
Mama și bunica, judecate pentru ucidere din culpă
În urma tragediei, bunica și mama copiilor au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă, fiind acuate că nu au asigurat supravegherea permanentă a copiilor de șase și șapte ani şi nu a luat toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului.
Judecătoria Oradea le-a declarat nevinovate pe cele două femei, judecătorul constatând că „între acţiunile imputate inculpatelor şi deces nu există raport de cauzalitate”.
„În fapt, inculpatele nu au facilitat în niciun mod decesul victimei, care a survenit în împrejurări care, în mod normal, nu presupun existența sau bănuiala rezonabilă a unei stări de pericol pentru integritatea corporală/viaţa minorilor care se jucau”, se arată în sentința Judecătoriei Oradea.
Judecătorul a mai arătat că „luarea de către minoră a unui obiect de uz casnic care există în absolut toate gospodăriile, obiect care se afla depozitat corect într-un sertar din bucătărie, nu poate constitui niciodată o inacţiune culpabilă unei alte persoane, inclusiv a părinţilor”.
În sentință se mai arată că „pericolul nu a putut fi anticipat de către adult şi nu putea fi prevenit decât dacă mama s-ar fi aflat chiar lângă copii şi poate nici atunci, în foarte multe situaţii urmarea gravă depinzând de viteza de reacţie a adultului, chiar dacă acesta se află la un pas de copil”.
În pronunțarea sentinței, Judecătoria Oradea a mai avut în vedere că „părinţii şi bunica le-au insuflat copiilor ideea de bine şi rău, au luat toate măsurile pentru a-i feri de pericole, mai cu seamă că mama şi bunica, potrivit etniei din care fac parte, în mod tradiţional se îngrijesc de familie şi de casă şi nu sunt angajate în muncă, învăţându-i pe copii că nu au voie să folosească obiecte ascuţite”.
De altfel, mama copiilor a relatat că „cei doi minori mai mici ca vârstă nu foloseau nici măcar furculiţa, ci lingura pentru a mânca, tocmai pentru a evita accidentele casnice”.
„Din examinarea syării de fapt şi a probelor administrate nu rezultă niciun indiciu că inculpatele ar fi avut posibilitatea de a prevedea rezultatul jocului copiilor- activitate care în sine nu prezintă riscuri pentru cei implicaţi”, se mai arată în sentința Judecătoriei Oradea.
Sursa: adevarul.ro