Băiculescu (ANF): Nu s-au depistat reziduuri de pesticide peste limita admisă în legume și fructe provenite din țările UE

Băiculescu (ANF): Nu s-au depistat reziduuri de pesticide peste limita admisă în legume și fructe provenite din țările UE

Probele prelevate din legume și fructe provenite din țările Uniunii Europene pentru depistarea conținutului de reziduuri de pesticide sunt conforme și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorilor, a anunțat, luni, directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), Doina Băiculescu.

"În urma tematicii de control efectuate în luna martie, ANF a prelevat 52 de probe din supermarketuri, toate fiind conforme cu prevederile regulamentelor europene privind conținutul reziduurilor de pesticide. Nu s-au depistat reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă, la 27 de probe lipseau în totalitate, iar la 25 au fost depistate reziduuri, dar sub limita maximă admisă", a precizat Băiculescu.

Au fost recoltate 14 probe la ardei, 15 la tomate, două de brocolli, șapte probe la castraveți, trei la conopidă, una la dovlecei, două la mere și opt la salată verde.

Reprezentații ANPC au anunțat, de asemenea, că toate cele 46 de probe din sortimente din carne de origine Germania, Spania și Italia respectau parametrii fizico-chimici declarați pe etichetă, precum și valoarea nutrițională.

"Conform buletinelor de analiză, nu au fost constatate depășiri semnificative care să ateste o calitate neconformă față de ceea ce se declara pe eticheta produselor. Nu au fost nereguli pe conținutul de grăsime, proteină și sare declarate pe etichete și nici în ceea ce privește valoarea energetică în cazul cârnaților sau crenwurștilor din pui din Germania și Italia. De asemenea, au fost prelevate 46 de probe pe produse din lapte, lactate proaspete și brânzeturi, pentru determinarea unor eventuale adaosuri de grăsimi vegetale. Nu s-au constatat, iar parametrii de grăsime și sare au corespuns informațiilor de pe etichete. Cele 16 probe din pește și produse din pește nu au prezentat abateri față de prevederile legale. Din verificarea modului de etichetare nu s-au constatat abateri de la regulament", a spus un consilier al ANPC, prezent la conferința de presă organizată, luni, de Ministerul Agriculturii.

La rândul său, Sorin Borțea, de la ANSVSA, a precizat că probele recoltate au provenit de la produse din întreaga Europa, printre care Franța, Germania, Spania, Danemarca, Croația și Slovenia.

"A fost verificată trasabilitatea, conform etichetării, aceasta fiind asigurată până la producător, iar din probele recoltate doar la mierea de albine s-a găsit o depășire a nivelului de HMF, un coeficient enzimatic al mierii. Produsul a fost retras din consum. Procentul de grăsime, umiditate, valori energetice și determinări de specie fiind corespunzătoare etichetelor producătorilor", a spus Borțea.

În luna martie au avut loc controale mixte cu reprezentați din MADR, ANPC și ANSVSA, care au vizat conformitatea celor înscrise pe etichetă, verificarea compoziției din carne, pește din lapte, verificarea reziduurilor de pesticide din legume și fructe existente pe piața din România și provenite din afară, verificarea de grăsimi vegetale pe produse din carne și lapte, utilizarea aditivilor și a substituenților peste limite prevăzute de legislație sau a celor menționate pe eticheta, dar și elemente care definesc specificitatea produsului finit conform indicațiilor de pe eticheta.

Membrii echipei de control au avut "libertatea deplină" în selectarea produselor prelevate, precum și a supermarketurilor unde au fost făcute aceste acțiuni pentru controlul calității produselor alimentare provenite din comerțul comunitar, susțin reprezentanții MADR.

Potrivit MADR, au fost verificate 11 supermarketuri din România, în special din București, fiind prelevate 175 de probe din produse alimentare precum carne pește, lapte și preparate din acestea, legume, fructe, miere, pastă și piure de tomate.

Defalcat pe grupe de produse, au fost prelevate 46 de produse din carne (salam, parizer cremwurști, pate de ficat, cârnați), 46 de probe pe produse din lapte (smântână, brânză, unt, lapte, cașcaval), 16 probe din produse din pește refrigerat, congelat, afumat și din conserve, 11 probe de miere de albine, patru probe pastă de tomate și 52 de probe de fructe și legume (salată verde, conopidă, ardei gras, kapia, broccoli, castraveți, tomate și mere).

Toate probele au fost duse la 3 laboratoare acreditate și autorizate, respectiv Laboratorul pentru controlul reziduurilor de pesticide din plante și produse vegetale Băneasa aparținând Autorității Naționale Fitosanitare, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară și Laboratorul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor București, ambele aparținând ANSVSA.

Controalele au fost realizate pentru depistarea unui eventual "dublu standard" în privința calității alimentelor produse în vestul Europei și comercializate pe piețele din Europa Centrală și de Est.

AGERPRES/(A — autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”