Doi bărbaţi au fost filmaţi în timp ce înjură şi jignesc poliţişti, în sediul Poliţiei Gorj. Unul dintre ei îl înjură pe un poliţist, căruia i se adresează cu apelativul „sclavule”. Sindicaliştii din Poliţie susţin că procurorii i-au lăsat liberi pe cei doi, poliţiştii solicitând schimbarea legislaţiei care vizează de astfel de fapte, transmite News.ro.
Doi bărbaţi au fost filmaţi în timp ce înjură poliţişti. În imaginile, filmate în sediul Poliţiei Gorj se vede cum doi indivizi, dintre care unul îi filmează pe poliţişti, discută cu oamenii legii pe care îi acuză.
„Unde e cheia mea de la maşină? Şi banii mei din portofel? Unde? Ia, arată pe foaie! Ce am avut la mine când am venit şi când am plecat? Bă, zi! Mă p… pe tine! Eşti prost! Du-te dreacu, eşti prost!” îi spune unul dintre cei doi unui poliţist, n timp ce acesta i se adresează folosind pluralul politeţii.
Bărbatul continuă să îl înjure pe poliţist şi în drum spre ieşirea din sediul poliţiei.
„Sclavule! Şocâte!”, spune unul dintre cei doi în timp ce iese din sediul Poliţiei.
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), care a făcut publice imaginile, susţine că cei doi au fost lăsaţi liberi de către procurori, considerând că este nevoie de modificarea legislaţiei care vizează astfel de fapte.
„SNPPC solicită MAI modificarea urgenţă a OMAI 9/2009 aşa cum domnul vicepremier Cătălin PREDOIU s-a angajat! Un nou ultraj la IPJ GORJ în care procurorii au refuzat dispunerea de masuri preventive fata de cei 2 autori. Nu este primul caz de acest gen în GORJ şi nici în România. SNPPC a atras tot timpul atenţia că slăbirea autorităţii poliţistului se datorează mai ales lipsei de fermitate în deciziile magistraţilor care, fie cercetează în stare de libertate, fie refuză arestarea preventivă, fie soluţionează cu clasare/achitare aceste dosare, încurajând astfel ultrajele asupra politiştilor, (agresarea fizică şi/sau verbală a poliţiştilor, ameninţarea, adresarea de injurii, etc.). La baza societăţii trebuie să stea nevoia de siguranţa, atât a cetăţeanului cât şi a poliţistului. Ne întrebăm retoric bineînţeles, dacă era un procuror sau judecător ultragiat, oare suspecţii mai erau cercetaţi în stare de libertate ?”, scriu sindicaliştii.
Aceştia susţin că au „solicitat constant în ultimul timp reţinerea şi arestarea preventivă, condamnarea cu executare către limita maximă a pedepsei şi interdicţia eliberării condiţionate pentru ultraj şi ultrajul judiciar”.
„Nici până în prezent MAI nu a considerat oportun să acorde asistenţă juridică politişilor ultragiaţi, deşi domnul ministru Cătălin Predoiu cunoaşte chiar de la SNPPC această scăpare a OMAI 9/2009”. Notează sindicatul.
Oficialii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj nu au comentat situaţia.
„Referitor la această speţă, vă rugăm să vă adresaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu”, au transmis oficialii instituţiei.