Bădulescu: Interdicţia privind circulaţia nocturnă, impuse în Creta, nu îi afectează prea mult pe turiştii români
Interdicţia de circulaţie nocturnă impusă, recent, în Creta nu îi afectează prea mult turiştii români, deoarece aceştia merg acolo pentru plajă, taverne şi nu îi deranjează neapărat că nu se pot plimba între orele 1:00 şi 6:00 dimineaţa, a declarat, joi, pentru AGERPRES, consultantul în turism, Traian Bădulescu.
"Vorbim despre două regiuni din Creta. Nu e o noutate că în Grecia sunt restricţii. Şi anul trecut au mai schimbat regulile jocului din mers. Nu afectează foarte mult turiştii români, pentru că ei nu merg în Grecia pentru distracţie, cluburi. Ei merg pentru plajă, taverne şi, de regulă, îşi petrec concediul pe timpul zilei, cel mai adesea. În Grecia, acum în ultima parte a sezonului, intră turiştii vaccinaţi care, bineînţeles, nu intră în carantină la revenirea în ţară. Cine nu are vaccin şi revine din zona roşie intră în carantină 14 zile... degeaba are test negativ. Avem două tipuri de destinaţii în Grecia - cele mai ieftine şi mai accesibile unde se merge cu automobilul sau cu autocarul, cum ar fi Halkidiki, Thassos, Paralia Katerini, oarecum şi Corfu, şi cele mai scumpe operate cu zboruri charter (...) Interdicţia de circulaţie nocturnă impusă recent în Creta nu afectează prea mult turiştii români. Nu-i deranjează neapărat că nu se pot plimba între orele 1:00 şi 6:00 dimineaţa. Se ştia că Grecia a fost mai strictă şi anul trecut, şi anul acesta, faţă de Bulgaria sau România, de exemplu, unde totul e mai relaxat", a explicat Bădulescu.
Acesta a precizat, totodată, că e greu de realizat o estimare a numărului de turişti aflaţi, la ora actuală, în Creta, dar "eu cred că, săptămânal, sunt minimum o mie de români, poate mai mult".
"Insula numărul 1 a Greciei şi cea mai solicitată este Creta, către care sunt foarte multe curse. Sunt turişti români acolo. E greu de estimat câţi turişti ar fi în Creta, dar eu cred că, săptămânal, sunt minimum o mie de români, poate mai mult. Oricum, Grecia a scăzut faţă de potenţialul ei normal, pentru că, la ora actuală, majoritatea turiştilor care îşi rezervă de acum înainte sunt cei vaccinaţi. Sunt mulţi turişti care s-au vaccinat, unii pentru sănătate, dar mulţi strict pentru a călători. Grecii primesc şi mulţi turişti occidentali şi, probabil, că de acolo şi extinderea măsurilor şi a numărului de cazuri", a spus consultantul.
Guvernul grec a impus, de miercuri, interdicţia de circulaţie nocturnă în provincia Retino, din Creta, şi a extins pentru încă o săptămână actualele restricţii în alte două regiuni - Chania şi Heraklion - ale acestei insule turistice, în urma creşterii cazurilor de COVID-19 care riscă să copleşească sistemul sanitar, a transmis EFE.
Deşi sezonul turistic este la vârf, în Creta a fost interzisă circulaţia între orele 01:00 şi 06:00 dimineaţa, iar muzica este interzisă în localuri 24 de ore din 24.
Guvernul a luat această decizie în urma unui nou record de cazuri înregistrat marţi în Grecia, cu 4.206 de contagieri, cea mai ridicată cifră din aprilie şi una dintre cele mai mari înregistrate de la începerea pandemiei de COVID-19.
Deşi cele mai ridicate cifre sunt raportate de Atena şi Salonic, insula Creta a înregistrat în ultimele săptămâni o escaladare a cazurilor care a făcut ca paturile de la terapia intensivă să fie ocupate în proporţie de 90 la sută.
De la începerea pandemiei, Grecia a înregistrat 543.749 de cazuri. Media de vârstă între cei contagiaţi este în prezent de 40 de ani şi de 78 de ani între cei decedaţi.
În pofida creşterii generale a cazurilor, numărul deceselor se menţine relativ scăzut, deşi cu o tendinţă de creştere, după ce marţi au murit 14 persoane de COVID-19.
Guvernul a lansat o nouă campanie pentru a-i încuraja, mai ales pe tineri, să vaccineze înainte de începerea cursurilor şi după o stagnare a vaccinărilor.
Aproximativ 58,5% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, în timp ce 55,2 % a fost vaccinată cu schema completă. AGERPRES