Bacteria „mâncătoare de carne” se răspândește rapid în Australia. Ce este ulcerul Buruli
Statul australian Victoria a înregistrat o creștere a cazurilor de bacterie devoratoare de carne, iar oficialii din domeniul sănătății au avertizat populația să ia măsuri de protecție, după ce aceasta s-a răspândit în suburbia Ascot Vale din nordul Melbourne-ului.
Infecția cu această bacterie provoacă leziuni severe FOTO Shutterstock
Ulcerul Buruli este cunoscut în Australia din anii 1940, fiind semnalat din Victoria până în Teritoriul de Nord și în nordul-afară al Queensland-ului, potrivit The Guardian.
Oficialul șef al sănătății din statul Victoria, Prof. Ben Cowie, a avertizat vineri comunitatea cu privire la riscul de infecție, după o creștere recentă a cazurilorhttps://adevarul.ro/stil-de-viata/viata-sanatoasa/alimentul-care-ucide-o-bacterie-periculoasa-din-2261055.html legate de suburbia Ascot Vale din nordul Melbourne-ului.
El a spus că „numărul cazurilor a rămas ridicat” la nivelul întregului stat.
„Boala se răspândește geografic în toată Victoria și nu mai este limitată doar la locații specifice de coastă”, a avertizat el.
Până pe 17 decembrie, au fost raportate 344 de cazuri în 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023 (362 de cazuri), 2022 (338 de cazuri), 2021 (286 de cazuri) și 2020 (217 cazuri).
Ce este ulcerul Buruli
Departamentul de sănătate al statului a precizat că persoanele afectate dezvoltă de obicei o umflătură sau o rană nedureroasă, care inițial poate fi confundată cu o mușcătură de insectă. În timp, leziunea se dezvoltă lent într-un ulcer cutanat distructiv.
Cowie a spus că toată lumea este susceptibilă la infecție, dar notificările pentru ulcerul Buruli sunt cele mai frecvente în rândul persoanelor de peste 60 de ani.
„Tratamentul prompt poate reduce semnificativ pierderea de piele și daunele tisulare, evitând necesitatea unui tratament mai intensiv”, a spus el.
„Perioada de incubație variază între patru săptămâni și nouă luni. Leziunea ulcerului Buruli poate apărea oriunde pe corp, dar este cel mai frecventă în zonele expuse ale membrelor.”
Recomandările specialiștilor
Cowie a recomandat oamenilor să folosească protecție împotriva insectelor, să se îmbrace cu haine ușoare, largi și de culoare deschisă și să evite zonele cu țânțari sau să stea afară în timpul orelor de vârf pentru pentru înțepături.
O analiză publicată recent sugerează că Buruli a devenit și endemic în orașul Batemans Bay din New South Wales, situat la aproximativ 110 km sud-est de Canberra.
Cercetătorii au studiat cele două cazuri cunoscute din acest oraș, raportate în 2021 și 2023, precum și 27 de mostre de excremente de oposum.
Departamentul de sănătate din Victoria a spus că oposumii sunt cunoscuți pentru dezvoltarea de ulcere cauzate de această infecție și cercetările au arătat că țânțarii joacă un rol în transmiterea bolii la oameni.
Sursa: adevarul.ro