Bacșișurile generoase pe care le lasă turiștii pe litoral. Cât câștigă un ospătar în „seara cea mai bună”: „Cei cu venituri mai puține lasă mult mai mult”

Bacșișurile generoase pe care le lasă turiștii pe litoral. Cât câștigă un ospătar în „seara cea mai bună”: „Cei cu venituri mai puține lasă mult mai mult”

Sezonul estival aduce nu doar soare și mare, ci și venituri suplimentare pentru ospătarii de pe litoral , mulțumită bacșișurilor generoase ale turiștilor.

Litoralul românesc. FOTO Arhivă

Litoralul românesc. FOTO Arhivă

Oricât de surprinzător ar părea, cei mai darnici nu sunt întotdeauna cei cu cele mai mari venituri.

„Cei cu venituri mai puține lasă mult mai mult tips decât cei cu venituri mai mari”, a declarat pentru Pro TV Mădălin Ivanciu, ospătar cu experiență. Într-o seară bună, poate aduna chiar și 550 de lei doar din bacșișuri.

În restaurantele, barurile și terasele de pe litoral turiștii sunt în mare parte cu dare de mână. Cei mai mulți lasă bacșiș ospătarilor care le zâmbesc și intră în vorbă cu ei.

Turiștii spun că atitudinea cântărește cel mai mult în decizia clientului de a lăsa bacșiș. La restaurant, unii clienți se orientează și după cât de gustoasă a fost mâncarea.

Dacă nu mâncăm bine, nu lăsăm”, a spus un client. De cele mai multe ori, bacșișul reprezintă 10% din valoarea consumației.

Răzvan Chițan, manager plajă Mamaia: „Mai ales joi, vineri, sâmbăta și duminică, când sunt zile cum e acum în vârf de sezon, cererea e foarte mare în primele rânduri și lumea de obicei preferă să rezerve și le mai lasă un 5 lei, 10”.

Statisticile arată că în țările din Europa, între care și România, clienții lasă în medie 10% din valoarea notei de plată. Sunt însă și câteva țări cum ar fi Norvegia, Serbia, Polonia sau Austria unde se lasă chiar și 15-20% din valoarea consumației, în timp ce în Danemarca sau Moldova clienții nu lasă bacșiș deloc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…