Baconschi către parlamentari: Contribuiți la restaurarea adevărului, ca să ieșim din legende, montaje mediatice
Fostul ambasador al României la Paris, Teodor Baconschi, a făcut un apel către parlamentarii Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 să contribuie la restaurarea adevărului, pentru a se putea ieși din "legende, exagerări mediatice și montaj", care distrug imaginea unor diplomați sau intelectuali.
"Și mă bazez și pe domniile voastre și pe Parchetul General, pentru ca, împreună cu justiția, care mi-a dat deja dreptate într-un proces de defăimare pe această temă, să rezulte — și mă interesează doar chestiunea Paris — că acolo nu s-a petrecut nicio ilegalitate. Îmi doresc foarte mult să contribuiți la restaurarea adevărului din această privință și voi urmări și ancheta paralelă făcută de Parchetul General, pentru că trebuie să ieșim odată din toate aceste legende, exagerări mediatice și montaje care distrug fără drept imaginea unui diplomat și intelectual român care crede că și-a făcut cum se cuvinte datoria față de statul român", a declarat Baconschi, care a fost audiat de senatorii și deputații din comisia de anchetă.
Întrebat dacă a participat la procesul de votare, fostul ambasador a arătat că a asistat.
"Am asistat, nu le-am numărat cu mâna mea (n.r. voturile). În calitate de șef al misiunii și reprezentant unic al României și președintelui României în Republica franceză", a spus el.
El a dat apoi detalii despre procesul de vot din turul al doilea al prezidențialelor.
"La turul doi a fost exact aceeași situație de la turul I. Mai existau așteptând în ploaie de o oră două niște cetățeni români în curte, porțile ambasadei au fost închise la ora 21 și cei care mai erau in curte au continua să-și exercite votul. (...) Nu am o cifră exactă, dar în acea curte, care nu e mare, nu puteau sa fie la restul ăsta coadă mai mult de câteva zeci de persoane", a arătat Baconschi.
Senatorul PSD Adrian Țuțuianu l-a întrebat pe cel audiat, între altele, cine l-a propus ministru de Externe după alegerile din 2009.
"Guvernul Emil Boc. E irelevant pentru discuția noastră. (...) Guvernul României m-a propus ca membru al său", a răspuns Teodor Baconschi. La insistențele senatorului de a spune cine a fost persoana din guvern sau din altă instituție care i-a propus această funcție, Baconschi a spus: "Am fost sunat la telefon și de președintele Traian Băsescu".
Deputatul PMP Robert Turcescu a intervenit, "mai mult pentru colegi": "Guvernul propune, președintele acreditează".
'Domnule deputat, înțeleg că îl reprezentați pe domnul Baconschi? Ca să știm", a răspuns președintele comisiei, Mihai Fifor. "Nu am văzut mirarea unor colegi, poate îl mai ajut pe domnul Țuțuianu, poate mai citește Constituția", a afirmat Turcescu. 'Am rugămintea să rămânem în cadrul unui dialog colegial", a adăugat Mihai Fifor. "Să înțeleg că intrarea dumneavoastră are legătură cu pregătirea de ofițer? Eu nu v-am atacat niciodată", a intervenit și Adrian Țuțuianu. "Stimați colegi, vă rog sa va abțineți de la astfel de comentarii, suntem într-o comisie parlamentară, vă rog să respectați această comisie", a conchis Fifor.
Baconschi a mai vorbit despre atribuțiile sale în organizarea alegerilor.
"În calitate de șef de misiune, am preluat datele legate de secțiile de vot care vor fi organizate, unde, câte ștampile, câte cabine de vot, deci toată logistica acestei secții de vot inclusiv niște bariere metalice pentru departajarea fluxului intrare-ieșire, aceste măsuțe unde cetățenii români puteau să-și completeze declarațiile pe propria răspundere, atenția legată de ordinea și disciplina din aceste secții, deci tot ce ține de buna desfășurare a unui proces electoral, Și, fără falsă modestie, văzând ce s-a întâmplat în 2016, bunăoară, la multe ambasade și consulate ale României, pot spune că procesul electoral, mai ales în turul doi, când au fost un pic mai mulți votanți la Paris, s-a desfășurat fără niciun incident, fără ca vreun cetățean român să facă vreo reclamație, să aibă sentimentul că dreptul său la vot a fost îngrădit prin niște artificii administrative. Deci totul a fost în ordine și în calm și pot să spun că democrația n-a pierdut nimic din asta", a detaliat fostul ambasador.
El a menționat că la al doilea tur au existat 3.785 de votanți, în 14 ore de program, cinci ștampile, cinci cabine de vot, o medie orară de 270 de voturi pe oră. "Adică sensibil mai puțin decât la scrutinurile din 2007 și din 2014, când erau la Paris alți ambasadori ai României", a adăugat Baconschi.
AGERPRES