Bacău: Salariații de la RAFO au reluat protestele după zece ani
Un număr de 250 din cei 395 de salariați care mai lucrează pe platforma SC RAFO SA au protestat marți între orele 8.00 - 12.00, pentru prima dată după zece ani, în fața sediului administrativ al firmei din Onești, preluată de grupul austriac Petrochemical Holding în toamna anului 2006. Liderul de sindicat Ion Marian susține că în perioada ianuarie — martie a acestui an nu au fost achitate o bună parte din drepturile salariale.
"În această situație, conform prevederilor legale, deschidem un conflict de drepturi privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturi prevăzute din raporturile de muncă", a precizat liderul de sindicat de la RAFO.
Potrivit acestuia, protestele la adresa atitudinii proprietarilor firmei față de neplata salariilor, dar și față situația în care a ajuns RAFO, vor continua, zilnic, până când aceste drepturi vor fi achitate pe cale amiabilă sau prin hotărâre judecătorească.
Liderul de sindicat a afirmat că nici o persoană din conducerea firmei nu a discutat cu salariații. Aceștia au spus că vor reveni miercuri dimineața, subliniind că vor bloca accesul în rafinărie.
Potrivit liderului de sindicat, cei 395 de salariați care mai lucrează în prezent la RAFO asigură "funcționarea instalațiilor vitale care ar putea permite în cel mai scurt timp reluarea activității de producție, a celor care asigură protecția mediului, dar și conservarea celorlalte capacități de fabricație în cazul revenirii la funcționarea rafinăriei".
"RAFO, cu toate activele ei, este astăzi în picioare, bine conservată și poate oricând să fie repusă în funcțiune printr-un efort financiar și prin implementarea unui program de modernizare și investiții. De ce acționarul a făcut atâtea eforturi, dar de opt ani ne minte cu tot felul de promisiuni de relansare? Pentru noi este greu de înțeles și de explicat, dar credem că cineva din structura ambasadelor Austriei și Rusiei și chiar din instituțiile statului român ar putea să ceară o explicație față de comportamentul lui ca mare investitor în relația cu o întreprindere românească și salariații ei, comportament care poate prejudicia imaginea altor investitori din aceleași zone", a declarat Ion Marian.
RAFO a fost preluată de Petrochemical Holding din Austria, în toamna anului 2006, în plin program de reorganizare judiciară al firmei, când mai lucrau aproximativ 2.300 de salariați. Ion Marian a spus că noul acționar a promis atunci că va repune platforma industrială în funcțiune, o va dezvolta, iar salariații își vor păstra locurile de muncă.
Liderul sindical a mai afirmat că în acest an a primit de la acționarul principal al companiei două scrisori "contradictorii". Într-una se vorbea de faptul că nu mai poate susține financiar activitatea rafinăriei, iar in cealaltă vorbea de reluarea proiectului de reîncepere a activității pe o altă structura de producție.
Conducerea executivă a RAFO nu a dorit să comenteze situația.
AGERPRES