Bacalaureat 2023. Ghidul Bacalaureatului pe înțelesul tuturor

Bacalaureat 2023. Ghidul Bacalaureatului pe înțelesul tuturor

Examenul maturității începe astăzi cu proba la Limba Română . Potrivit datelor Ministerului Educației, peste 130.500 de candidați s-au înscris pentru a susține probele scrise care se vor desfășura în perioada 26-29 iunie în 464 de centre la nivel național — dintre aceștia, peste 16.000 fac parte din promoțiile anterioare. Ministerul Educației îi sfătuiește pe elevi să citească cu atenție cerințele și să aibă la ei actul de identitate, un pix/stilou cu pastă albastră, apă și șervețele.

Elevii susțin astăzi prima probă a examenului de maturitate / Foto: Arhivă

Elevii susțin astăzi prima probă a examenului de maturitate / Foto: Arhivă

Elevii pot intra în săli în intervalul 7.30-8.30 și trebuie să aibă la ei actul de identitate pentru a fi legitimați înainte de începerea probelor scrise, atunci când ușile sălilor de examen se închid și rămân cu profesorii asistenți pentru instructaj. Examenul propriu-zis începe la ora 9.00, iar candidații au la dispoziție 180 de minute pentru a rezolva exercițiile, timpul fiind calculat imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor . „Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Națională de Bacalaureat - 2023, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neuro-dezvoltare“, se arată în ghidul informativ al Ministerului Educației.

Ce obiecte sunt interzise în săli

Elevii nu au voie să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete sau alte obiecte asemănătoare. Ei sunt obligați să lase obiectele menţionate în sala de depozitare stabilită de comisia de Bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, este interzisă introducerea în sălile de examen, în obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, în penare sau bănci, orice fel de manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Telefoanele mobile, căștile audio, precum şi orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet sau la reţelele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul, sunt de asemenea, interzise în sălile de examen.

Cum se pedepsește copiatul

Candidații nu au voie să comunice între ei, să copieze sau să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe cu alți candidați foi din lucrare, ciorne ori notițe care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor. Cei care nu respectă aceste reguli vor fi eliminați din examen și nu vor mai putea participa la următoarele probe.

În plus, aceștia nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului de maturitate, iar notele la probele promovate în anii anteriori nu vor fi recunoscute, deoarece lucrările candidaţilor eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă se anulează.

Când se comunică rezultatele

Elevii trebuie să obțină cel puțin nota 5 la o probă scrisă, iar media de promovare a examenului este de minimum 6. Rezultatele la Bacalaureat sunt anonimizate, la fel ca la Evaluarea Națională, și se afișează pe site-ul edu.ro, dar și la centrele de examen. Fiecare candidat primește, pe bază de semnătură, un cod unic care înlocuiește numele şi prenumele, la prima probă susţinută de aceştia.

Primele rezultate vor fi afișate pe 3 iulie, iar contestațiile se pot depune în aceeași zi, în intervalul orar 12.00-18.00. Candidaţii care depun/transmit prin mijloace electronice contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Rezultatele finale se vor afișa pe 7 iulie.

Absolvenții de liceu au dreptul să susţină examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

Sfaturi pentru elevi

Ministerul Educației transmite elevilor care susțin examenul de maturitate câteva sfaturi: „Asigură-te că ai la tine – actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, instrumente de desen, eventual apă și şerveţele; când primeşti subiectele, citeşte cu atenție cerințele și alocă-ți cel puţin 5 minute pentru a le înțelege corect, începe rezolvarea subiectului pe care-l stăpâneşti cel mai bine și gestionează-ți timpul de lucru în așa fel încât să rezolvi toate subiectele și să poți, în final, să recitești lucrarea pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor formulate“.

Calendar Bacalaureat 2023

26 iunie: Limba și literatura română – proba E.a) - proba scrisă

27 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) - proba scrisă

28 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) - proba scrisă

29 iunie: Limba și literatura maternă – proba E.b) - proba scrisă

3 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

4-6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…