Babele de pe Muntele Kremenț, victime ale bombardamentelor rusești din Izium
Timp de aproape o mie de ani, babele de pe Muntele Kremenț au vegheat orașul ucrainean Izium. Acestea au devenit victime ale invaziei Rusiei în Ucraina, relatează The Telegraph.
Babele de pe Muntele Kremenț, înainte de a fi lovite de bombele rușilor Foto: Shutterstock
Cel puțin una dintre aceste statui, care datează din 900 și 1300 d. Hr, a fost distrusă, iar altele au suferit pagube în timpul luptelor aprige care au avut loc în primăvară.
Una dintre acestea, care a fost complet distrusă, pare să fi fost victima unui obuz care a lăsat în urmă un crater la câțiva metri distanță.
Un militar ucrainean care a vizitat cetatea, duminică, a afirmat că pagubele au fost făcute de artileria rusă la începutul războiului în timpul atacului lor asupra orașului.
„Rușii au bombardat din partea Izium pentru că era sub controlul forțelor ucrainene. Nici nu ai nevoie de binoclu pentru a vedea ce se întâmplă în oraș", a afirmat acesta.
Atacul Rusiei asupra orașului ucrainean a început pe 3 martie, a doua săptămână de la debutul invaziei.
Izium, un nod important de transport, este considerat poarta de intrare în regiunea industrială Donbas.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Izium, care a revenit recent sub steagul Ucrainei în contextul unei contraofensive fulgerătoare împotriva armatei ruse.
În acest oraș au fost descoperite trei gropi comune.
Prima groapă comună a fost găsită luna aceasta la Izium într-o zonă împădurită de lângă un cimitir. Autorităţile ucrainene care anchetează cauzele deceselor celor îngropaţi acolo au exhumat deja 436 de cadavre, dintre care majoritatea prezentau urme de violenţă. Potrivit datelor preliminare, 30 din cei omorâți au fost torturaţi.
Într-o altă groapă comună au fost găsite rămăşiţele pământeşti a 17 militari.
În baza de date pentru crime culturale, o listă a clădirilor valoroase din punct de vedere cultural și a altor situri avariate de invazie, sunt enumerate loviturile de artilerie asupra babelor și a cetății Izium, un avanpost cazac din secolul al XVII-lea.
Statuile, cunoscute local sub numele de Babas polovtsian, au fost ridicate de cumani, un popor nomad care controla stepa eurasiatică dintre Dunăre și Kazahstanul modern în Evul mediu timpuriu.
Babas înseamnă femei în limba ucraineană și rusă, dar statuile înfățișează ambele sexe, iar numele este considerat a fi derivat dintr-un cuvânt de origine turcă.
Sursa: adevarul.ro