Bölöni arată batjocura românească: Dezvăluire despre negocierile eșuate cu federația

Bölöni arată batjocura românească: Dezvăluire despre negocierile eșuate cu federația

Sub conducerea lui Răzvan Burleanu (38 de ani), Federația Română de Fotbal s-a specializat în jocuri de imagine. Dovadă și modul în care s-a derulat procesul de numire al selecționerului, după plecarea lui Mirel Rădoi, în noiembrie 2021.

Bölöni a fost selecționerul României pentru o scurtă perioadă, în 2000-2001

Bölöni a fost selecționerul României pentru o scurtă perioadă, în 2000-2001

Atunci, s-a căutat din start un înlocuitor pe profilul celui care tocmai își încheiase mandatul. Adică, un tehnician mai tânăr, fără pretenții majore, care să nu deranjeze sistemul și nici să nu ridice vocea în fața șefului Comisiei Tehnice, Mihai Stoichiță (Rădoi a povestit abia acum, că era scârbit de indicațiile tactice pe care le striga „Lippi“ din tribune în timpul meciurilor!). Pe scurt, un antrenor supus, care să fie conștient că i s-a cam făcut un favor prin instalarea sa în funcția de selecționer.

Doar că, abili, șefii FRF n-au mers direct la țintă, ci au căutat, mai întâi, să arunce niște „fumigene“ prin care să creeze impresia că au căutat să numească un selecționer experimentat, vertical și cu CV. De aceea, au fost ofertați, pe rând, Hagi (58 de ani), Răzvan Lucescu (54 de ani) și Dan Petrescu (55 de ani), toți implicați în diverse proiecte, la Farul, PAOK Salonic și CFR Cluj. Apoi, s-a luat legătura cu Ladislau Bölöni (70 de ani), iar aici a apărut un scurtcircuit în planul FRF: Loți chiar s-a arătat interesat de preluarea naționalei!

Răzvan Burleanu are motive să fie bucuros: e președintele FRF din 2014

Răzvan Burleanu are motive să fie bucuros: e președintele FRF din 2014

A urmat un joc al negocierilor, cu tot felul de clauze și discuții care să îngreuneze mutarea, nicidecum să o oficializeze. Într-un final, soluția salvatoare, care a scăpat FRF de Bölöni, a fost clauza legată de obiectivul intermediar al Ligii Națiunilor. Prin care Loți s-a văzut pus în fața unei situații bulversante: putea fi numit în februarie și demis în septembrie! Altfel spus, mandatul său de selecționer putea să aibă doar 7 luni. Asta deoarece, FRF a insistat că, în cazul ratării primelor două locuri în grupa din Liga Națiunilor, să aibă opțiunea de a-l schimba pe selecționer, înaintea preliminariilor pentru Euro 2024!

Așadar, Bölöni, ofertat de federație ca să ducă naționala la Campionatul European din Germania, se putea trezi concediat, înainte de campania de calificare pentru turneul final! Bineînțeles, o asemenea anomalie a pus capăt negocierilor cu FRF. Care a bătut imediat palma cu Edward Iordănescu (44 de ani). Adică, antrenorul pe care îl dorea cu adevărat, încă de când negocia, de ochii lumii, cu Bölöni.

Mihai Stoichiță, un om care ar fi fost marginalizat, dacă selecționer era un nume mare, cu CV

Mihai Stoichiță, un om care ar fi fost marginalizat, dacă selecționer era un nume mare, cu CV

„Rana“ care nu s-a cicatrizat nici acum

Ca de obicei, naționala a avut de pierdut după o asemenea situație în care, în cel mai pur stil românesc, nu competența a contat, ci interesul dictat de jocurile din culise. De altfel, cu Edward Iordănescu selecționer, România nu doar că a ratat primele două locuri în grupa din Liga Națiunilor, dar chiar s-a clasat pe ultima poziție, după Bosnia, Finlanda și Muntenegru, retrogradând în Liga C!

Bölöni, în schimb, a ajuns la mai bine. A preluat Metz, formație cu care tocmai a promovat în Ligue 1, după un sezon spectaculos, în care a creat o formație neînvinsă de pe 24 octombrie 2022. Adică, de peste 7 luni! Chiar și așa, tratativele eșuate cu Burleanu și Stoichiță i-au lăsat un gust amar, o „rană“ care nu s-a cicatrizat nici acum. Dovadă și intervenția sa, luni seară, la Digi Sport.

După ce am hotărât că nu accept asemenea condiții (n.r. – cele impuse de FRF în timpul negocierilor), am puterea să închid acest capitol și nu mă mai gândesc la asta. În momentul respectiv, îmi puneam întrebarea: De ce nu se acceptă timp de muncă? Dacă vine un începător, înțeleg, dar dacă vine unul pe care-l cauți din Franța, atunci de ce nu-i dai mai mult timp? N-am găsit încă răspunsul. Au fost cele două săptămâni, la Târgu Mureș, deosebit de grele, pentru că îmi era teamă să accept. Mai ales că știam ce greutăți aveam în față, dar, ca un copil, îmi doream să dovedesc“, a explicat Loți starea de spirit pe care a avut-o, în timpul discuțiilor cu cei de la FRF.

Întrebat dacă România poate să aibă o națională competitivă la nivel înalt, Bölöni a spus că planul său de redresare era gândit exact pentru atingerea acestui obiectiv. Cu formarea unui lot, în jurul unor fotbaliști experimentați. „Dacă aș fi avut timp să-mi găsesc un grup de jucători pe care aș fi putut să clădesc... Credeam că un Chiricheș, Stanciu, Tătărușanu, ne-ar fi putut ajuta să formăm un grup mic, care să atragă încă 4-5 jucători care să înțeleagă strategia mea despre fotbal. A fost și încă e un moment bun că să se creeeze acest grup și România să se poată bate unde își dorește“, a explicat Loți, care a fost primul fotbalist din istoria naționalei cu 100 de selecții sub tricolor.

Edward Iordănescu a dus România în Liga C a Națiunilor

Edward Iordănescu a dus România în Liga C a Națiunilor

Ce i s-a impus lui Bölöni a căzut în cazul lui Edi

Faptul că FRF a căutat să scape de Bölöni s-a văzut, în mod clar, în ce s-a întâmplat, ulterior, cu contractul lui Edward Iordănescu. Acesta a fost instalat, ca selecționer, pe cai mari. Iată declarațiile oferite la conferința sa de prezentare:

*Edward Iordănescu: Ținta e locul 1 în Liga Naţiunilor. Am avut timp, zilele astea, să-mi fac o primă impresie despre adversari. Am văzut deja un număr de meciuri cu fiecare echipă. Ţintim primul loc!

*Răzvan Burleanu: Edi Iordănescu are misiunea de a duce naționala în elita fotbalului european. Obiectivul principal este calificarea la Euro 2024, dar și unul intermediar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor, ca să ajungem între primele 16 echipe la nivel european.

*Mihai Stoichiță: Nu se poate un contract fără obiective. Ca să ajungi la Euro 2024, trebuie să ai o echipă care să confirme în cele opt meciuri de anul acesta (n.r. – două amicale în martie 2022, plus cele șase meciuri din Liga Națiunilor). Ce faci dacă pierzi toate meciurile?

Toate aceste declarații au fost date uitării, ulterior, când România a terminat pe ultimul loc în Liga Națiunilor. Mai mult, Burleanu a „reușit“ să facă referire la acest eșec, ca la o realizare, oferind o declarație antologică: „În ceea ce privește următoarea ediție a Ligii Națiunilor, am retrogradat, dar vom întâlni echipe mai accesibile“. Aici, într-adevăr, șeful FRF are dreptate: România a ajuns în liga a treia a fotbalului european, lângă Feroe, Kosovo și Azerbaidjan.

Noroc că am avut... noroc

FRF a uitat de clauza impusă lui Bölöni și a abordat preliminariile Euro 2024 cu același Edward Iordănescu. Singurul lucru bun după această poveste a fost că, datorită norocului, naționala a nimerit într-o grupă de calificare atât de ușoară, încât e aproape imposibil să rateze prezența la Campionatul European de anul viitor. Iar actuala conducere FRF poate „trăi“ lejer, încă doi, trei ani, de pe urma acestei calificări, care se prefigurează. Ceea ce înseamnă că, foarte probabil, Burleanu va mai câștiga un mandat, cu unanimitate de voturi, la alegerile din 2026.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

1. Elveția 2 2 0 0 8-0 6

2. România 2 2 0 0 4-1 6

3. Kosovo 2 0 2 0 2-2 2

4. Andorra 2 0 1 1 1-3 1

5. Israel 2 0 1 1 1-4 1

6. Belarus 2 0 0 2 1-7 0

*Primele două clasate vor ajunge la turneul final.

Următoarele meciuri în grupa I

Etapa a 3-a (16 iunie)

Kosovo – România 21.45

Andorra – Elveția 21.45

Belarus – Israel 21.45

Se va juca la Budapesta.

Etapa a 4-a (19 iunie)

Elveția – România 21.45

Israel – Andorra 21.45

Belarus – Kosovo 21.45

Se va juca la Budapesta.

Etapa a 5-a (9 septembrie)

Andorra – Belarus 19.00

România – Israel 21.45

Kosovo – Elveția 21.45

Etapa a 6-a (12 septembrie)

România – Kosovo 21.45

Elveția – Andorra 21.45

Israel – Belarus 21.45

Lotul României pentru meciurile din iunie

*Portari: Târnovanu (FCSB), Aioani (Farul), Moldovan (Rapid)

*Fundași: Rațiu (Huesca), Manea (CFR Cluj), Burcă (CFR Cluj), Drăgușin (Genoa), Nedelcearu (Palermo), Rus (Pisa), Camora (CFR Cluj), Opruț (Hermannstadt)

*Mijlocași: M. Marin (Pisa), Băluță (Farul), Screciu (CS U Craiova), Olaru (FCSB), Stanciu (Wuhan Three Towns), Cicâldău (Ittihad Kalba), I. Hagi (Rangers), Sorescu (FCSB), Moruțan (Pisa), Coman (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma)

*Atacanți: Pușcaș (Genoa), Alibec (Farul), L. Munteanu (Farul)

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Foarte interesant!

3 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

4 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

5 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA