Azomureş: Dacă Guvernul nu va subvenţiona marii consumatori de gaze, o să ajungem să ne închidem. Guvernul vântură suprataxa de 97%

Azomureş: Dacă Guvernul nu va subvenţiona marii consumatori de gaze, o să ajungem să ne închidem. Guvernul vântură suprataxa de 97%

El a spus la şedinţa Comisiei de dialog social, convocată pentru luni la Prefectura Mureş de către sindicaliştii din Azomureş, că unitatea se confruntă cu o situaţie „dramatică“ în urma liberalizării preţului pe piaţa gazului metan.

Potrivit lui Aniţei, încă nu există un preţ de referinţă pentru o piaţă liberă sau mecanismele acesteia, iar în aceste condiţii reprezentanţii industriilor care folosesc gazul metan ca materie primă stau în faţa producătorului şi nu pot negocia.

„Dacă Guvernul nu clarifică situaţia, noi în două săptămâni trebuie să închidem combinatul şi să anulăm investiţiile, că nu mai suntem sustenabili“, a spus Aniţei.

Potrivit acestuia, din 1 ianuarie 2013, când a început aplicarea acestei prevederi, preţul la care Azomureş a achiziţionat gazul a crescut cu 47%, iar din luna aprilie ar fi vorba de încă 25%.

Aniţei a afirmat că, în acest context, piaţa gazului nu este liberă, întrucât combinatul nu are prea multe alternative, singurii furnizori de gaz fiind Romgaz şi Petrom, respectiv gazul de import rusesc.

„Dacă noi vom dispărea de pe piaţă, fiţi siguri că preţul îngrăşămintelor va creşte“, a spus Aniţei.

Discuţii pentru o schemă de sprijin

Acesta a adăugat că a propus, la întâlnirile pe care le-a avut în ultimele săptămâni la nivelul Guvernului, o schemă de subvenţionare indirectă, cum se aplică în Europa, prin acordarea de facilităţi fiscale marilor consumatori industriali de gaz metan, iar Executivul ar trebui să ia în calcul această variantă şi să obţină acordul Comisiei Europene în acest sens, „dacă vrea să mai aibă industrie“.

La aceeaşi întâlnire, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a spus că preţul sub care nu se poate coborî la gaz - de 72 de lei - a fost stabilit de Guvern ca referinţă doar din considerente de taxare, nu pentru că acolo ar fi nivelul pe piaţa liberă.

La rândul său, prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a apreciat că aceasta este cea mai gravă situaţie din ultimul an şi jumătate cu care se confruntă judeţul, atât din punct de vedere economic şi de mediu, dar şi social, fiind vizaţi 3.500 de oameni care lucrează pe platforma combinatului. El a adăugat că va încerca să obţină întâlniri, în această săptămână, cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi chiar o vizită a premierului Victor Ponta în judeţ sau în zonă.

Guvernul avertizează producătorii că va suprataxa cu 97% veniturile din liberalizare

„Sperăm ca mesajul transmis săptămâna trecută de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 şi eliminarea interferenţelor între piaţa reglementată şi piaţa concurenţială de gaze naturale, să fie corect înţeles de toţi participanţii la piaţă. Ne dorim încheierea unor contracte corecte, care să reflecte principiile cererii şi ofertei. Nu vom interveni în niciun fel în procesul de negociere. Este însă nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual şi locurile de muncă. Dacă producătorii nu vor înţelege corect mesajul transmis de Executiv şi decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporţie de 95-96 sau chiar 97%“, se arată într-o declaraţie de presă transmisă de Răzvan Nicolescu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...