Azilele pentru tineri, un nou fenomen în China. Ce spune un proaspăt „pensionar” de 22 de ani

Azilele pentru tineri, un nou fenomen în China. Ce spune un proaspăt „pensionar” de 22 de ani

Tinerii chinezi se retrag masiv în mediul rural, în timp ce șomajul din China este în floare, iar economia este în declin.

Tinerii chinezi preferǎ sǎ se retragǎ din activitate. Foto: Arhiva

Tinerii chinezi preferǎ sǎ se retragǎ din activitate. Foto: Arhiva

Generația Z și milenialii din China își documentează din ce în ce mai mult viața de „pensionare” din mediul rural pe rețelele de socializare, după ce declară că au fost concediați, și-au dat demisia sau, pur și simplu, au rămas fără loc de muncă.

Acești „pensionari” autoidentificați, care spun în profilurile lor că s-au născut în anii '90 sau '2000, povestesc cum au ajuns șomeri, potrivit cnbc.com.

Anul trecut, un proaspăt „pensionar” în vârstă de 22 de ani, cunoscut sub pseudonimul Wenzi Dada, și-a stabilit reședința într-o colibă de bambus pe marginea unei stânci din provincia muntoasă Guizhou din China. Wenzi, care a avut anterior o serie de locuri de muncă în reparații auto, construcții și producție a declarat presei locale că s-a săturat să aibă de-a face cu mașini în fiecare zi și a demisionat pentru a se întoarce în orașul său natal. A încercat să își găsească un loc de muncă acolo, dar nu a fost niciodată mulțumit de opțiuni.

„Pe măsură ce trece timpul, încep să mă gândesc la sensul vieții. Viața nu înseamnă doar prosperitatea orașului. Liniștea de la țară este, de asemenea, un fel de frumusețe”, a scris el în profilul său Douyin, potrivit CNBC. Douyin este aplicația soră a TikTok, deținută de ByteDance și adaptată pentru piața chineză.

De când s-a mutat la munte, Wenzi încarcă videoclipuri pe contul Douyin, arătând cum gătește, culege legume și își întreține cabana de pe vârful muntelui.

Căutarea unui loc de muncă a fost deosebit de dificilă pentru tineri în contextul economiei chineze, aflată în declin, a declarat Chung Chi Nien, profesor la Universitatea Politehnică din Hong Kong.

Un număr record de 11,8 milioane de absolvenți de facultate au intrat pe piața muncii în acest an, intensificând concurența care a dus la o „devalorizare” a diplomelor universitare, a explicat profesorul. Pentru persoanele cu mai puține calificări și experiență, acest lucru le-a redus și mai mult șansele de a fi angajate.

În august, rata șomajului în rândul tinerilor din China a atins un nou record, de 18,8%, cel mai ridicat nivel de când a început noul sistem de înregistrare în decembrie. Această cifră a crescut de la 17,1% în iulie. Datele recente au venit pe fondul unei serii de semnale economice chineze dezamăgitoare, a doua cea mai mare economie a lumii continuând să se lupte cu o cerere internă slabă și o încetinire a sectorului imobiliar.

„Dacă adăugăm acești factori împreună, nu este surprinzător faptul că tinerii aleg să se „retragă” sau să se „pensioneze” la țară, deoarece a devenit foarte dificil să găsească un loc de muncă, în special locuri de muncă bune în orașele de top”, a declarat Chung pentru CNBC.

Printre destinațiile populare de retragere se numără Yunnan, Guizhou și Sichuan, provincii în care costul vieții este un sfert din cel din Shanghai.

Nu sunt locurile lor de muncă ideale

În ultimii trei ani, sectoarele serviciilor cu valoare adăugată mare, care obișnuiau să absoarbă mulți proaspeți absolvenți, s-au contractat brusc, în special sectorul imobiliar și cel financiar, a declarat Dan Wang, fost economist șef la Hang Seng Bank China. Deși în orașe sunt disponibile locuri de muncă mai prost plătite, cum ar fi livrarea sau transportul cu mașina, tinerii educați nu le doresc și preferă să stea pe margine, a declarat Wang.

Există, de asemenea, locuri de muncă disponibile în sectorul de producție, dar Keyu Jin, profesor asociat de economie la London School of Economics, a declarat că tinerii nu doresc nici aceste joburi.

„Ei preferă să stea acasă cu părinții lor și să aștepte un loc de muncă mai bun”, a spus ea.

Dar tinerii „pensionari” din China au respins criticile conform cărora sunt prea pretențioși sau au renunțat sa își caute de lucru.

„Acest lucru nu înseamnă a sta degeaba, ci înseamnă pregătiri pentru pensionare în avans, astfel încât să vă puteți bucura de bătrânețe în viitor”, a declarat Wenzi, în vârstă de 22 de ani, într-o postare.

De-a lungul videoclipurilor sale, el a povestit cum alți săteni i-au criticat stilul de viață și l-au comparat cu colegii de vârsta sa care au un loc de muncă remunerat.

„Cine a impus ca tinerii să meargă să muncească?”, a râs Wenzi.

Astfel de acuzații, deși nedrepte, sunt de înțeles în cultura și contextul societății chineze, a declarat Wang de la Hang Seng Bank China.

„Ei sunt certați pentru că chinezii tind să creadă că oricine primește o educație superioară trebuie să o folosească ulterior și să muncească din greu”, a declarat economistul, adăugând că educația este de obicei cea mai mare investiție a unei familii, în afară de locuință.

Wang a observat că mulți dintre acești tineri au un anumit venit, apelând la comerțul electronic sau încercând să devină influenceri pe rețelele sociale. Zonele rurale pot fi un cadru propice pentru desfășurarea acestor afaceri, deoarece decorul natural și stilul de viață relaxant pot atrage vizitatori.

Case de sănătate pentru tineri?

Și alte instituții au înțeles tendința șomajului și se ocupă în mod activ de ea, cu tot mai multe rapoarte despre „căminele de îngrijire pentru tineri”, atât în rapoartele locale, cât și în rețelele sociale.

Aceste cămine pentru tineri, după modelul azilelor de bătrâni, se prezintă ca facilități în care tinerii se pot caza și „odihni” ori de câte ori doresc și adesea exclud oaspeții cu vârste de peste 45 de ani, potrivit unui fondator al unei cămine de bătrâni pentru tineri.

Deși experții au declarat pentru CNBC că aceasta ar putea fi o găselniță de marketing, popularitatea reflectă totuși sentimentul de suferință în rândul Generației Z și al milenialilor, precum și dorința pentru un stil de viață mai lent.

„Tinerii care se confruntă cu un nivel ridicat de stres sau cu un sentiment de disperare caută locuri în care să reflecteze și, eventual, să își reseteze viața, determinând astfel nevoia de cămine de bătrâni junior”, a declarat Jia Miao, profesor asistent la NYU Shanghai. Ea a adăugat că este pozitiv faptul că piața se diversifică pentru a răspunde nevoilor acestor persoane tinere care speră la un spațiu pentru a respira și a se recupera.

Dar cât de mult ar putea dura acest val de „pensionări” și de călătorii „la azil”?

Deși China rurală va continua să fie o pauză și un refugiu bun pentru șomerii urbani, acești tineri chinezi ar putea să nu rămână la țară prea mult timp. China rurală nu oferă stilul de viață modern, de clasă mijlocie pe care tinerii chinezi și-l doresc, ca să nu mai vorbim de îngrijirea medicală și educația de înaltă calitate, a declarat Wang.

„Acest tip de migrație inversă este, de asemenea, puțin probabil să fie o tendință pe termen lung. Scopul final al acestor copii este să se întoarcă la oraș pe termen lung”, a spus ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amanții Reginei României și scandalurile care au zguduit țara

2 Coreea de Nord și-a trimis armata să arunce în aer drumurile de graniță care duc spre Sud

3 Șeful spionajului german, semnal de alarmă fără precedent despre Rusia

4 Secretul chinezilor pentru o viață lungă și sănătoasă: câtă cafea consumă pe zi pentru a se ține departe de diabet și AVC

5 „Am pierdut 165.000 de lire într-o oră” / Revolut, compania din domeniul bancar cu cele mai multe plângeri de fraudă din Marea Britanie