Azi facem pasul spre Euro 2024. Ce s-a întâmplat în cele 6 situații când am avut nevoie de un punct pentru calificare
Echipa națională se poate califica la Euro 2024 cu cel puțin o remiză în partida de diseară cu Israel (21.45, Prima TV), meci programat în Ungaria, la Felcsut. În istorie, România a mai fost de 6 ori în această situație și s-a descurcat bine în 5 rânduri. De două ori chiar am câștigat, deși era suficient un rezultat de egalitate.
Coman și Hagi au nevoie de un punct contra Israelului. Foto Sportpictures
Prima dată s-a întâmplat în 1958, în preliminariile Cupei Mondiale și a avut un deznodământ trist. Într-o grupă cu trei naționale, România se afla pe primul loc înaintea ultimei partide din grupă, cu 5 puncte, unul în fața Iugoslaviei. Pe 17 noiembrie 1957, ”tricolorii” au menținut la pauză un 0-0 câștigător la Belgrad. Însă iugoslavii au învins cu 2-0 și au urcat pe prima poziție în grupă.
Tot în preliminariile Mondialelor, dar cele din 1970, România era pe primul loc, cu 7 puncte, unul mai mult ca Grecia și două față de Elveția. Contra naționalei elene, pe 16 noiembrie 1969, ”tricolorii” au obținut un 1-1, exact cât le trebuia să meargă la turneul final din Mexic.
Ce vremuri! Euro 1984 și World Cup 1994
Euro 1984 a fost următoarea competiție majoră la care a ajuns naționala României. Și în acele vremuri se calificau doar 8 reprezentative de pe continent la turneul final. Înainte de ultima etapă, naționala avea 11 puncte, aflându-se la egalitate cu Suedia, care își încheiase deja campania. Un punct pe mai trebuiau tricolorilor pentru a trece în fața nordicilor, care aveau golaverajul de partea lor. A urmat un 1-1 de poveste la Bratislava, cu Cehoslovacia, meci în care arbitrul le-a anulat două goluri gazdelor. Geolgău a deschis scorul (62), Luhovy a egalat în minutul 85: 1-1 și calificare pentru tricolori.
Cea mai mare performanță a ”tricolorilor” a venit la World Cup 1994. Calificarea la turneul american a fost obținută pe 17 noiembrie 1993, la Cardiff, după o luptă la baionetă în 4! Înainte de ultima etapă, Belgia avea 14 puncte și era urmată de România, Cehia și Slovacia și Țara Galilor, toate cu 12. Cum se calificau primele două poziții din grupă, România avea nevoie de un egal contra galezilor. Până la urmă a fost o victorie fantastică, obținută după ce Bodin a ratat, la 1-1, singurul penalty din carieră. Răducioiu puncta în minutul 83 și România trecea chiar pe primul loc, după egalul alb dintre Belgia și Cehia și Slovacia (așa se numea pe atunci Cehoslovacia).
Ultimele zvâcniri
La Euro 2000 am ajuns după un egal contra Portugaliei, 1-1 în penultima rundă. Golurile lui Hagi și Figo au aranjat lucrurile astfel încât România să câștige grupa, iar lusitanii să iasă pe locul 2 și să meargă și ei la turneul final din postură de cel mai bun loc secund din preliminarii.
Ultima situație de acest gen a avut în primă fază un accent pozitiv, însă a urmat dezastrul din barajul cu Slovenia pentru calificarea la World Cup 2002, cel care practic a dat startul declinului fotbalului românesc. În grupă, în penultima etapă, România a jucat în Ungaria, echipă aflată la 4 puncte în spatele ”tricolorilor”. Este exact același scenariu ca acum , când ne luptăm să ținem la distanță Israelul. Italia câștigase grupa, astfel că noi și vecinii maghiari ne luptam pentru locul 2, care ducea la baraj. La Budapesta, pe 5 septembrie 2001, României a învins pentru prima dată în istorie Ungaria și și-a securizat poziția a doua în grupă.
Din anul 2000, România a mai ajuns la două turnee finale ale Campionatului European, în 2008 și 2016 și la nici un Campionat Mondial. Cum în acest mileniu am mers la Euro o dată la 8 ani, 2024 ar trebui să fie cu noroc pentru ”tricolori” .
Sursa: adevarul.ro