Ayatolahul Khamenei al Iranului, mutat într-o locație sigură după ce liderul Hezbollah ar fi fost ucis

Ayatolahul Khamenei al Iranului, mutat într-o locație sigură după ce liderul Hezbollah ar fi fost ucis

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a fost transferat într-o locație sigură din interiorul țării, cu măsuri de securitate sporite, au declarat pentru Reuters doi oficiali regionali informați de Teheran.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei/ FOTO: Arhiva

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei/ FOTO: Arhiva

Sursele spun că Iranul a fost în contact constant cu Hezbollah-ul din Liban și cu alte grupuri regionale pro-iraniene pentru a determina următorul pas după ce Israelul a anunțat că l-a ucis pe șeful Hezbollah-ului, Hassan Nasrallah, într-o lovitură în sudul Beirutului vineri.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, le cere musulmanilor „să stea alături de poporul Libanului și de Hezbollah cu orice mijloace pe care le au și să-i ajute să se confrunte cu... regimul rău [al Israelului]”.

Soarta acestei regiuni va fi determinată de forțele de rezistență, cu Hezbollah în prim-plan”, a declarat ayatollahul Khameni după ce armata israeliană a declarat că l-a ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, relatează presa de stat iraniană.

Un oficial iranian declară că Teheranul pregătește desfășurarea forțelor în Liban și Siria

Un oficial iranian a spus rețelei americane NBC că Teheranul va începe înregistrarea pentru desfășurarea forțelor în Liban în zilele următoare, după lovitura israeliană care l- a ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah.

Ayatollahul Mohammad Hassan Akhtari, care se ocupă de afaceri internaționale, a declarat că oficialii vor acorda permisiunea ca forțele să fie dislocate în Liban și pe partea siriană a Înălțimilor Golan.

„Putem trimite forțe în Liban pentru a lupta împotriva Israelului, așa cum am făcut în anul 1981”, spune el.

Operațiunea IDF de asasinare a șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost numită „Noua Ordine”, spune Tzahal.

Armata a publicat imagini de la centrul de comandă subteran al Forțelor Aeriene Israeliene în timpul atacurilor aeriene de ieri la Beirut.

Armata israeliană anunţă sâmbătă că l-a ”eliminat” pe liderul mişcării islamiste Hezbollah Hassan Nasrallah într-un atac, vineri, vizând cartierul general al organizaţiei proiraniene la periferia de sud a Beirutului, relatează AFP.

”Hassan Nasrallah este mort”, anunţă pe X un purtător de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani.

Alt purtător de cuvânt al armatei israeliene, căpitanul David Avraham, a confirmat AFP că liderul mişcării islamiste libaneze Hezbollah a fost ”eliminat”.

”Contactul s-a pierdut” cu liderul Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă AFP o sursă apropiată mişcării - fără să confirmă moartea acestuia.

”Contactul cu Hassan Nasrallah a fost pierdut de vineri seara”, a declarat această sursă sub protecţia anonimatului.

Israelul a preluat controlul turnului de control al aeroportului din Beirut

Un zbor iranian Qeshm Fars Air din Teheran, care se îndreaptă probabil spre Liban sau Siria, a făcut o întoarcere peste spațiul aerian irakian, sâmbătă, arată datele de pe site-urile de urmărire a zborurilor, scrie Times of Israel.

Incidentul are loc după ce noaptea trecută IDF a avertizat că va dejuta orice tentativă a Iranului de a transfera arme către Hezbollah, inclusiv prin aeroportul civil din Beirut.

Ministrul libanez al lucrărilor publice și al transporturilor, Ali Hamiya, este citat de presa libaneză că a spus că a dat instrucțiuni unui avion iranian să nu aterizeze pe aeroportul din Beirut și să nu intre în spațiul aerian libanez după ce Israelul a preluat controlul turnului de control al aeroportului și a avertizat că va folosi forța dacă avionul ateriza în Liban.

Şeful Statului major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, ameninţă sâmbătă să ”atingă” orice persoană care ameninţă Israelul, la puţin timp după anunţarea morţii liderului Hezbollah.

N-am epuizat toate mijloacele de care dispunem. Mesajul este simplu: oricine-i ameninţă pe cetăţenii Israelului, vom ştim cum să-l atingem”, declară generalul Halevi, citat într-un comunicat.

Zeci de imobile de la periferia de sud a Beirutului, un bastion al Hezbollah, bombardat neîncetat de către aviaţia israeliană în noaptea de vineri spre sâmbătă, s-au surpat, a constatat un forograf AFP.

Unele imobile continuau să ardă sâmbătă dimineaţa, fum se ridica în zonă, iar moloz bloca unele străzi, potrivit acestei surse.

Inclusiv posturi de control ale armatei libaneze situate la intrarea în periferie erau goale.

Aviaţia israeliană a bombardat în mod intensiv - toată noaptea de vineri spre sâmbătă - periferia de sud a capitalei libaneze, în cele mai violente raiduri de la războiul devastator de 33 de zile dintre Israel şi Hezbollah din 2006.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, colonelul Avichai Adraee, a publicat pe X apeluri la evacuarea mai multor cartiere, în care acuza că în ele se află depozite de armament ale Hezbollah - în imobile locuite.

Hezbollahul a dezminţit prezenţa vreunui depozit de armament în imobile locuite.

Vineri seara, Israelul a anunţat că a bombardat, la periferia de sud a Beirutului, ”cartierul general” al Hezbollah.

Armata israeliană a anunţat sâmbără că a desfăşurat ”atacuri de anvergură” vizând ”zeci de ţinte” ale mişcării isramiste armate proiraniene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Acuzații de o gravitate fără precedent în Austria, la adresa partidului lui Nehammer

2 Scandal uriaș în țara vecină! / „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”

3 Un secret al zilelor noastre / Masacrul comis în „fortăreața” din Africa a uneia dintre cele mai mari companii din industria energetică

4 Primele imagini din satelit după scufundarea celui mai nou submarin nuclear al Chinei

5 Avertismentul serviciilor secrete americane despre războiul din Ucraina