Avocatul Poporului sau Avocatul PSD. Rolul Renatei Weber în creșterea numărului de cazuri de COVID

Avocatul Poporului sau Avocatul PSD. Rolul Renatei Weber în creșterea numărului de cazuri de COVID

Cu un Guvern liberal, un Parlament controlat majoritar de PSD și aliații săi și un Avocat al Poporului provenit din rândul ALDE, România începe să-și dea seama cât de mult contează o instituție independentă. Iar Avocatul Poporului pare a fi independentă doar de rațiune, scrie  Newsweek România .

În teorie, Avocatul Poporului (AVP) „poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor“, conform Legii 35/1997, cea care îi reglementează activitatea.

În practică, Renate Weber, Avocat al Poporului din iunie 2019, la propunerea ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, și-a petrecut perioada stării de urgență și a stării de alertă sesizând CCR cu privire la majoritatea actelor normative adoptate de Guvernul PNL.

Între altele, Weber a obținut anularea amenzilor aplicate în starea de urgență și anularea măsurii carantinării și izolării, care inițial putea fi impusă în baza unui ordin al ministrului Sănătății.

Acțiunile sale au fost folosite de PSD-ALDE-Pro România pentru decredibilizarea guvernării și încurajarea narațiunilor potrivit cărora masca este o „botniță“, iar România se află în plină „dictatură sanitară“.

Renate Weber a comunicat Newsweek România că speră că nu suntem de părere că drepturile omului sunt un lux și a reiterat că și-a desfășurat activitatea în limitele legii.

Cum am ajuns în această situație? Numirea Avocatului Poporului pe criterii politice conferă majorității parlamentare, care de regulă impune și Guvernul, siguranța că nu va fi „deranjată“. Și cum pe o astfel de funcție e impus un om „al lor“, chiar și atunci când se schimbă puterea, acesta poate fi controlat politic după interes.

La momentul redactării acestui articol, Avocatul Poporului urma să publice un raport de activitate privind acțiunile din timpul stării de urgență și stării de alertă. Până la închiderea ediției tipărite a Newsweek România, acest lucru nu s-a întâmplat. Raportul nu a fost inclus în acest text, însă o analiză a acestuia o puteți citi pe site-ul newsweek.ro.

Weber: „Sper că nu vi se pare și dvs. că drepturile omului sunt un lux“

În 12 martie, Avocatul Poporului a solicitat președintelui României să declare starea de urgență, în contextul epidemiei de coronavirus. Din 17 martie, Renate Weber anunța că monitorizează „cu atenție“ respectarea drepturilor și libertăților fundamentale pe durata stării de urgență.

În următoarele luni, a obținut la Curtea Constituțională anularea amenzilor din starea de urgență (circa 300.000 de sancțiuni date, în valoare de aproximativ 600 de milioane de lei), Curtea apreciind că amenzile au putut fi aplicate „fără a distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage răspunderea contravenţională“.

De asemenea, a obținut suspendarea carantinei și internării obligatorii, Curtea reținând că aceste măsuri nu pot fi dispuse prin ordin de ministru, pentru că „dobândesc un caracter imprevizibil, incert şi dificil de anticipat“.

După pronunțarea primei decizii, PSD, ALDE și ProRomânia au depus în Parlament un proiect prin care amenzile date în perioada stării de urgență să fie anulate.

După cea de-a doua decizie CCR, s-au externat la cerere din spitale peste 1.000 de pacienți infectați, iar alții 3.000 nu au mai fost internați, medicii indicând această situație ca principală cauză a exploziei cazurilor noi de infectare cu coronavirus. 

Am întrebat-o pe Renate Weber cum comentează faptul că o parte a societății o consideră moral responsabilă de numărul mare de infectări cu coronavirus și cum își apreciază activitatea ca Avocat al Poporului, dar și dacă este de părere că se încearcă discreditarea instituției, așa cum a afirmat într-un răspuns către Federația „Solidaritatea Sanitară“.

„În ceea ce privește pozițiile pe care noi le-am susținut, ele trebuie văzute și analizate numai în raport cu mandatul constituțional al AvP, acela de apărător al drepturilor și libertăților consacrate de Legea fundamentală a României.

Sper că nu vi se pare și dvs. că drepturile omului sunt un lux sau că se exagerează cu ele, așa cum am tot auzit în ultima vreme. (...)

Peste tot în Europa sunt nenumărate cazuri aduse în fața justiției, în care oamenii se plâng de abuzurile administrației în această perioadă. Ceea ce văd că se întâmplă și în România, iar instanțele de judecată admit astfel de plângeri.

În ceea ce privește ideea că Avocatul Poporului ar putea fi învinovățit de valul de infectări din vara aceasta, v-aș ruga să îmi răspundeți onest: credeți că tot instituția aceasta este responsabilă de faptul că Luxemburg a fost și este pe locul întâi în Europa la infectări în această perioadă din urmă? Că în SUA a avut loc o nouă explozie a infectărilor?“, a fost răspunsul Avocatului Poporului la întrebările Newsweek România.

Laura Ștefan: Un Avocat al Poporului nu ar trebui să fie afiliat politic

Laura Ștefan, expertă în stat de drept și anticorupție la Expert Forum (EFOR), a atras atenția că „abia acum, când Avocatul Poporului nu mai este în mâna Guvernului, vedem ce poate să facă și începem să discutăm despre ce ar trebui să facă această instituție: ar trebui sau n-ar trebui să fie cea care pune oglinda în fața Guvernului?

Ar trebui sau nu să vâneze greșeli?Aș vrea să trecem de la «putea și ea să închidă ochii» și «acum s-a găsit să ridice (excepție de neconstituționalitate, n.r.)», la a cere un pic mai mult de la noi. 

Laura Ștefan arată că România a greșit în 2012, când nu a respectat recomandarea CE de a numi un Avocat al Poporului independent politic

Am publicat un raport despre amenzile în pandemie, după ce ne-am luptat să primim răspunsuri de la Poliție. Acum ne judecăm cu Poliția, pentru că Poliția ne spune că nu ne poate spune câte amenzi și câte avertismente a dat, pentru că n-au indicatori statistici.

E normal într-un stat civilizat să spună Poliția că nu știe câte amenzi a dat? Eu înțeleg că doamna Weber e în altă tabără politică și evident că tabăra dumneaei politică marchează puncte în momentul în care dânsa ridică aceste chestiuni (la CCR, n.r.) și câștigă – dar poate ar trebui să nu i se dea ocazia, mă gândesc“.

Experta EFOR a amintit de momentul 2012, suspendarea președintelui Băsescu, când liderul de atunci al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a trimis premierului PSD al vremii, Victor Ponta, o scrisoare în 11 puncte, în care recomanda „numirea ca Avocat al Poporului a unei persoane cu reputație profesională indiscutabilă, care să nu fie dependentă politic de partide și să aibă cross-party support“. Ce am zis noi atunci? „Lasă că merge și așa!“.

Laura Ștefan a arătat că problema cea mai mare nu este atât că majoritatea parlamentară numește un Avocat al Poporului, ci că îl poate demite fără să existe niște motive extrem de bine întemeiate și că cei numiți nu sunt persoane cu o reputație profesională solidă care să nu fi fost membri de partid.

„Doamna Weber trebuie să se lupte un pic pentru a convinge cu privire la onestitatea demersurilor sale, tocmai pentru că este afiliată politic și tocmai pentru că n-am respectat ceea ce trebuia să respectăm. Și n-am respectat de comun acord.

Pentru că noi nu credem în aceste lucruri, noi credem într-o «variantă românească». Dacă vom avea vreodată un Avocat al Poporului independent, rolul lui va fi să deranjeze pe toată lumea“, a atras atenția Laura Ștefan.

USR: Este umilitor pentru medici să fie prezentați drept torționari

La începutul lunii iunie, Avocatul Poporului a anunțat că a început să monitorizeze spitalele ca locuri de detenție, în baza Convenției împotriva torturii, pentru că „persoanele internate în spitalele COVID nu au posibilitatea
părăsirii acestora decât în baza deciziei unei autorități. Mai mult decât atât, în aceste spitale sunt internați atât pacienți simptomatici, dar și asimptomatici și suspecți, aceștia neavând posibilitatea refuzului internării“.

Atunci Avocatul Poporului a dat asigurări că acest demers are ca scop respectarea drepturilor fundamentale și a demnității pacienților.

Nu așa s-au văzut lucrurile de partea cealaltă a baricadei. Senatorul USR Adrian Wiener, care s-a întors ca medic la Spitalul Județean de Urgență Arad după declanșarea epidemiei de coronavirus, a vorbit despre umilința pe care au simțit-o medicii și despre cum unii pacienți au început să le pună la îndoială expertiza, în urma anunțului AVP.

„Ne așteptam de la Renate Weber, o persoană care a ajuns acolo pe algoritmi politici, sigur, simțind nevoia de a acționa și în cheie politică, să promoveze narativul celor de la PSD-ALDE, care pledau pentru eliberarea românilor de sub tirania medicală.

Pentru medicul Adrian Wiener (USR), asocierea spitalelor cu spațiile de tortură denotă „o totală lipsă de înțelegere a ceea ce se întâmplă în spitalele COVID“

Poziția doamnei Weber denotă o totală lipsă de înțelegere a ceea ce se întâmplă în spitalele COVID, a dramei prin care trec pacienții și personalul medical.

Acum, suntem la valul doi, avem sute de pacienți, suntem la capătul puterilor, dar în fiecare dimineață ne ridicăm și o luăm de la capăt. Nu asta e problema, dar să mai fii și prezentat în fața opiniei publice drept torționar și marele rău al României este umilitor, este jignitor pentru colegii mei“, a acuzat managerul spitalul COVID din Arad, senatorul Adrian Wiener, într-o declarație pentru Newsweek România.

Medicul a explicat că, în urma anunțului Avocatului Poporului privind monitorizarea spitalelor, unii pacienți au început „să aibă îndoieli în ceea ce privește probitatea profesională și bunele intenții ale cadrelor medicale, iar pe de alta, chiar să ne acuze, să ne umilească, să jignească“.

Wiener a mai spus că USR a cerut demisia Renatei Weber din fruntea Avocatului Poporului, subliniind că „este o instituție care a fost împărțită conform algoritmului politic, cum se face de 30 de ani în țara asta în toate instituțiile publice. Și la CCR și peste tot“.

Parlamentarul a cerut decuplarea AVP de factorul politic, idee susținută și de avocatul Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL și membru în Comisia juridică din Senat.

PNL: Renate Weber, avocatul PSD-ALDE în opoziție

„Doamna Weber a făcut diferența față de domnul Ciorbea (2014-2019, n.r.), dintre un Avocat al Poporului PSD-ALDE din epoca în care PSD-ALDE se afla la putere și un Avocat al Poporului PSD-ALDE într-o perioadă în care PSD-ALDE se află în opoziție, deci, practic, Avocatul Poporului a devenit avocatul PSD și nu a făcut altceva decât să atace la Curtea Constituțională toate actele normative care interesau PSD să fie blocate, modificate, desființate“, a acuzat senatorul PNL Daniel Fenechiu, într-o declarație oferită Newsweek România.

Daniel Fenechiu (PNL) apreciază că Avocatul Poporului este „deplin integrat în activitatea Partidului Social-Democrat“

Avocatul a explicat că anularea amenzilor ca urmare a deciziei CCR „a dat un semnal teribil de slăbiciune a statului român“, apreciind că, „în momentul de față, Avocatul Poporului este o persoană pe deplin integrată în activitatea Partidului Social-Democrat și ALDE împotriva Guvernului“.

După ce Avocatul Poporului a atacat la CCR și legea privind impozitarea pensiilor speciale, premierul Ludovic Orban a anunțat că vrea să o demită pe Renate Weber.

Avocatul Daniel Fenechiu a apreciat că acest lucru ar fi posibil numai după alegerile parlamentare, când „matematica parlamentară ar permite acest lucru“, amintind că „am avut o singură revocare, în 2012, când fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat, după căderea Guvernului Ungureanu și după ce în Parlamentul României s-a creat o majoritate USL. Doamna Weber, fără discuții, ar putea fi a doua“.

Senatorul liberal a admis că, prin desemnarea politică, „libertatea de mișcare și maniera în care acționează (AVP, n.r.) se vor circumscrie fără discuție acestei realități. Dacă își dorește să-și termine mandatul, va încerca pe cât posibil să nu deranjeze majoritatea care l-a desemnat și care indiscutabil are interese politice“.

Dar interesul pentru excluderea factorului politic din desemnarea AVP dispare odată cu schimbarea formațiunilor care dețin Puterea.

„Există un făcut: întodeauna când apare o majoritate care ar putea să schimbe legea apreciază că «dacă-l avem pe Avocatul Poporului care e al nostru, ce rost are să-l schimbăm?», iar, în ultimii ani - din 2014 - PSD nu și-a dorit să renunțe la acei oameni care le-au făcut foarte bine jocul din poziția de Avocat al Poporului“, a conchis Fenechiu.

PSD: Depolitizarea instituțiilor este un mit

Pentru deputatul PSD Petre Florin Manole, Renate Weber „și-a îndeplinit mandatul“, iar cei care critică acum consecințele acțiunilor Avocatului Poporului - de exemplu, externările la cerere care au dus la explozia cazurilor de coronavirus - critică, de fapt, deciziile Curții Constituționale.

„Critica juridică a lipsit. După părerea mea, a fost doar o critică politică, în sensul că s-a spus că Avocatul Poporului face un demers «pesedist» și Curtea Constituțională este «pesedizată» și de aceea ia anumite decizii.

«Pesedizat» nu este un argument, este un argument numai pentru cine are lacune de educație juridică și democratică“, a acuzat deputatul PSD, membru în Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile și gestionarea stării de urgență, într-o declarație pentru Newsweek România.

„Dacă vom avea vreodată un
Avocat al Poporului independent,
rolul lui va fi să deranjeze
pe toată lumea”

Laura Ștefan, Expert Forum

Deputatul PSD s-a ferit să spună dacă există politizare în instituția Avocatului Poporului, menționând doar că „există un set de instituții în România care în mod cutumiar sunt conduse după un algoritm politic la care participă toate partidele parlamentare“ și că „problema, după părerea mea, nu este aceasta, este profesionalizarea sau lipsa ei în cadrul acestor instituții.

Dacă ne uităm la CV-ul doamnei Weber, eu nu văd ca acolo să fie o problemă de profesionalism. Depolitizarea instituțiilor de acest gen s-a dovedit un mit, pentru că, de la USR până la PSD, PNL, UDMR, toată lumea a folosit algoritmul și și-a numit oamenii în aceste poziții, deci nu există politician care să critice această temă altfel decât ipocrit“.

Totuși, amintim că proiectul de lege privind carantina a fost depus de Guvern în Parlament în 6 iulie și a ajuns la promulgare la președintele Iohannis 12 zile mai târziu.

PSD a prelungit cu o săptămână dezbaterile în Senat, după ce șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat că legea este „proastă“ și că nu va trece până când prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, „nu vin să lămurească toate aspectele“. Membrii Guvernului transmiteau, atunci, că nu fuseseră invitați la dezbateri. 

  

Petre Florin Manole (PSD) o apără necondiționat pe Renate Weber

La ora redactării acestui text, Avocatul Poporului a contestat la CCR și alte prevederi din Legea carantinei, privind izolarea într-o unitate sanitară și cea privind detașarea personalului medical. Ludovic Orban a catalogat noua sesizare drept „un atac împotriva intereselor fundamentale ale României“.

Până acum, însă, Avocatul Poporului nu a suflat niciun cuvânt despre situația copiilor din grija statului traficați chiar cu concursul autorităților, după cum arată recentele mărturii publicate de deputata PNL Adriana Săftoiu, primite în Comisia care cercetează situația copiilor dispăruți.

Dreptate în stilul AVP

În timpul stării de urgență, primarul Cătălin Cherecheș din Baia Mare s-a lăudat, pe contul său de Facebook, că adună oamenii străzii cu forța și-i pune la muncă.

Contactat de Newsweek România, edilul și-a corectat tonul, susținând că oamenii n-au fost puși la muncă împotriva voinței lor.

Șase ONG-uri au alertat Avocatul Poporului, care a răspuns abia după două sesizări și o solicitare din partea Newsweek România. Concluziile AVP?

Citând din documentele Direcției de Asistență Socială, Avocatul Poporului a reținut că oamenii străzii s-au prezentat mai mult singuri la centru, ba chiar au semnat să facă muncă în folosul comunității.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…