Avocații i-au promis Simonei Halep că va juca la Australian Open
Simona Halep contestă hotărârea tribunalului și a ITIA cu privire suspendarea primită săptămâna trecută, de patru ani. Românca și avocații ei spun că se așteptau la o pedeapsă minimă și că au fost șocați la comunicarea deciziei. Acum, jucătoarea prinsă dopată merge pe un nou plan, potrivit sloganului ”cea mai bună apărare este atacul”. Astfel, ea și echipa ei au dat deja în judecată compania producătoare a suplimentului nutritiv contaminat cu Roxadustat, dar fac în curând apel și la TAS.
Așteptările Simonei pentru noul an sunt enorme: să joace la Australian Open. Pare ireal, dacă ne gândim la situația în care se regăsește în acest moment, și totuși avocații ei i-au promis că fac tot posibilul să rezolve problema suspendării până la finalul acestui an, astfel încât jucătoarea de tenis să se poată înscrie la primul turneu de Mare Șlem al anului 2024.
Astfel, după ce au chemat în judecată compania producătoare a suplimentului nutritiv contaminat cu Roxadustat, în curând vor face apel și la TAS, unde așteaptă rezolvarea cazului până la finalul anului, pentru ca Simona Halep să poată juca la Australian Open.
Jacobs le-a redus suspendările Mariei Șarapova și Mario Cilic
Avocatul Howard Jacobs, cel care a apărat-o și pe Maria Șarapova în procesul de dopaj, spune că pregătește un recurs la Curtea de Arbitraj Sportiv, care are autoritatea de a anula decizia tribunalului ITIA sau de a reduce pedeapsa. Jacobs a reprezentat numeroși sportivi în fața tribunalului de la Lausanne, printre care și pe ”Masha”, dar și mai mulți sportivi din Rusia și Europa de Est prinși folosind meldonium.
În cazul Mariei Șharapova, Jacobs a obținut o reducere a pedepsei de la doi ani redusă la 15 luni, în martie 2016. Marin Cilic, un alt jucător de tenis pe care l-a reprezentat avocatul, și-a văzut suspendarea inițială de nouă luni redusă la patru, în 2013. „Există o mulțime de astfel de exemple”, a spus Howard Jacobs, care a completat misterios, pentru Front Office Sports: „Cred că avem faptele și știința de partea noastră”.
Ar trebui să i se reducă suspendarea la maximum un an și 3 luni
Acesta a susținut că va obține rapid un răspuns de la TAS, care va veni chiar înainte de startul Australian Open, competiție care începe la mijlocul lunii ianuarie. Astfel, jucătoarea noastră va putea fi prezentă la primul turneu de Mare Șlem al anului 2024.
Nu știm pe ce se bazează Howard Jacobs, însă pentru ca acest lucru să fie posibil, Simona Halep ar trebui să obțină o reducere a suspendării la maximum un an și trei luni. Până acum, ea și-a ispășit un an din pedeapsă, iar pană la finalul anului mai sunt un pic peste trei luni. Chiar dacă procedurile greoaie de la TAS au fost reduse, timpul de așteptare pentru un verdict al Curții de Arbitraj Sportiv variază între câteva șunt și doi ani.
Desigur că ne-am bucura pentru Simona, dar totuși să nu uităm că în urmă cu câteva săptămâni, înainte de pronunțarea verdictului, sportiva spunea că a fost apărată magistral de echipa sa de avocați în fața judecătorilor, după care a venit suspendarea cea mai drastică.
Nu e dopaj clasic, ci contaminare
Deși ITIA și tribunalul Sport Resolutions au decis negru pe alb că a fost vorba de dopaj, Simona și avocații săi susțin că a fost doar o contaminare. Judecătorii au acceptat că acel supliment a fost contaminat, dar în urma analizelor au ajuns la concluzia că valoarea de Roxadustat care a reieșit în urma testului antidoping nu putea fi atât de mare doar din această cauză.
Unul dintre apărătorii sportivei, Bogdan Stoica, susține însă că dacă Halep ar fi luat o singură pastilă de Roxadustat, concentrația din urină ar fi trebuit să fie de 10.000 de ori mai mare față de cea găsită în proba de urină. "Cazul clasic este al unui atlet public care a luat o tabletă de Roxadustat la fiecare două zile, vreme de 19 zile. După ultima zi de ingerare, nivelul concentrației era de 18.000 de nanograme/mililitru, care înseamnă în esență de aproape de 90.000 de ori mai mult decât concentrația găsită în proba Simonei", a spus Bogdan Stoica pentru Euronews.
Sursa: adevarul.ro