Avocații, copleșiți de cereri pentru a-i ajuta pe ruși să evite luptele din Ucraina

Avocații, copleșiți de cereri pentru a-i ajuta pe ruși să evite luptele din Ucraina

Copleșiți de cereri de ajutor privind evitarea încorporării, avocații ruși spun că lucrează din greu pentru a oferi consiliere celor care riscă să fie trimiși să lupte în Ucraina, notează Reuters.

Mobilizare in Rusia FOTO: Profimedia

Mobilizare in Rusia FOTO: Profimedia

Avocații și grupurile societății civile spun că au fost copleșiți de cereri de sprijin de când președintele Vladimir Putin a anunțat, la 21 septembrie, că 300.000 de persoane vor fi mobilizate pentru a impulsiona efortul de război al Rusiei, aflat în declin.

Sute de mii de persoane au fugit în țări precum Kazahstan, Georgia și Finlanda. Mulți alții au rămas în Rusia și se ascund de recrutorii militari, rugându-se să nu fie chemați sau sperând să fie scutiți de serviciu.

„Lucrăm non-stop”, a declarat Serghei Krivenko, care conduce un grup de aproximativ 10 avocați.

„Oamenii sunt smulși din viața lor normală”, a spus el. „Aceasta este o mobilizare fără limită de timp în perioada unui război. Ar putea dura luni sau ani de zile. Este posibil ca oamenii să nu se mai întoarcă ... Părăsirea armatei este aproape imposibilă. Singura cale este moartea, rănirea sau închisoarea pentru nerespectarea ordinelor”.

Punerea în aplicare a mobilizării a fost haotică. Deși a fost anunțată ca înrolându-i pe cei cu experiență militară și cu specialitățile necesare, de multe ori a părut să nu țină cont de dosarul de serviciu al indivizilor, de starea de sănătate, de statutul de student sau chiar de vârstă.

Săptămâna trecută, Putin a recunoscut greșelile și a declarat că acestea trebuie corectate. „De exemplu, mă gândesc la tații cu mulți copii, sau la persoanele care suferă de boli cronice, sau la cei care au depășit deja vârsta de recrutare”, a spus Putin.

Guvernatorul regiunii Khabarovsk, din estul țării, a declarat luni că comisarul militar de acolo a fost demis după ce jumătate dintre noii mobilizați au fost trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile pentru a fi chemați.

„Părăsiți Rusia acum”

Pe rețelele de socializare circulă sfaturi despre cum să eviți să fii mobilizat, alături de formulare pentru a solicita scutiri medicale și instrucțiuni pentru a le completa.

Avocatul specializat în drepturile omului Pavel Chikov a declarat luni că el și echipa sa au ținut webinarii de consiliere pentru 10.000 de angajați ai companiilor. Numărul celor care îl urmăresc pe aplicația de mesagerie Telegram a crescut de peste trei ori, ajungând la 466.000 în ultimele două săptămâni.

Poveștile despre bărbații care ar trebui să fie scutiți în conformitate cu criteriile declarate, dar care au fost chemați oricum se răspândesc destul de repede.

„Cei care vin la noi sunt panicați. Nu înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Krivenko. „Ei cheamă pe oricine. Iar legea le permite să recruteze pe oricine”.

Dmitry Lutsenko, care conduce un grup numit Release, ce oferă consultanță juridică și informații, a declarat: „Nu am fost niciodată în stare să fac asta: «Cel mai bun mod de a evita recrutarea este să părăsiți Rusia acum»”.

A doua cea mai bună opțiune este să te ascunzi, a spus el. „Evitați să semnați o citație... evitați birourile militare. Pedeapsa legală pentru neparticipare este o mică amendă și nu știu pe nimeni care să fi fost amendat până acum.”

Kirill, un tânăr de 26 de ani din sudul Rusiei, a declarat că nu și-a putut lăsa în urmă animalele de companie, așa că a intrat în clandestinitate, lucrând pentru bani și nelocuind la adresa pe care armata o știe.

„Nu mă pot lua atât de ușor”, a spus el.

Avocatul Alexei Tabalov a declarat pe Facebook că tinerii și femeile au cerut ajutor mult mai des decât bărbații mai în vârstă, iar acei bărbați mai în vârstă care au vorbit au fost adesea fataliști și ascultători față de autorități.

„În același timp, vedem mulțimi de bărbați care merg în mod voluntar la bazele militare”, a spus el. „Îmi vine să strig: «de ce v-ați dus? Fugiți, plecați cât mai puteți!» Dar nu, ei stau liniștiți și așteaptă. Ce așteaptă ei?”

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”