Avocata Laurei Kovesi, despre culisele procesului câștigat la CEDO: „E primul reclamant din viața mea care nu a dorit bani”
Nicoleta Popescu, avocata care a reprezentat-o pe Laura Codruta Kovesi la CEDO, povestește culisele dosarului, afirmând, într-un interviu pentru PressHub , că fostul procuror șef al DNA a fost singurul său client care nu a dorit de la CEDO nicio sumă de bani. Avocata susține că motivul ar putea fi acela că Laura Codruța Kovesi nu dorește ca despăgubirile să-i fie plătite de cetățenii României.
- "Am avut o discuție cu doamna Kovesi în momentul în care trebuia să solicităm aceste despăgubiri. I-am spus că este dreptul dumneaei să solicite, i-am dat ca jurisprudența cauza Baka împotriva Ungariei, care a stat și la baza condamnării de astăzi. Curtea europeană a acordat domnului judecător din Ungaria o despăgubire de 100.000 de euro. Asta pentru a avea dânsa un criteriu al solicitării pe care putea să o facă la CEDO. Am fost extrem de surprinsă când mi-a spus că nu dorește să solicite nicio sumă de bani, nici cu titlu de despăgubiri morale, nici cu titlu de despăgubiri materiale și nici să-și ramburseze cheltuielile de judecată.
- A spus că pentru dânsa este foarte importantă hotărârea în sine, ca un remediu personal, care este suficient, și că nu dorește ca cetățenii români, statul român să-i plătească o sumă de bani. Ca un detaliu, (...) despăgubirile obținute în procesele de la Curtea europeană sunt plătite de Ministerul Finanțelor, din banii noștri. (...) Recunosc, a fost primul reclamant din viața mea care nu a dorit nicio sumă de bani”, a mai spus avocata în interviul acordat platformei PressHub.
- Ea povestește că a ajuns să preia acest dosar după ce a fost contactată de un fost agent al CEDO care reprezenta România și care a întrebat-o dacă ar vrea să o reprezinte pe Laura Codruța Kovesi la Curtea Europeană.
Avocata afirmă că a fost singura care i-a spus fostei șefe a DNA că ar avea șanse la CEDO."Am fost foarte surprinsă. (....) A doua zi de dimineață, am să-mi aduc aminte toată viața, eram în fața Tribunalului București (...) și mi-a sunat telefonul, apoi am primit un mesaj: <Bună ziua, eu sunt Laura Codruța Kovesi. Aș dori să va întâlnesc și să discutăm despre o plângere la CEDO>. (...) Pot să vă spun într-un mod onest că i-am spus la început că avem o mică problemă - dacă vom trece de admisibilitatea plângerii la CEDO, pentru că se punea problema epuizării căilor interne de atac, și anume decretul președintelui României, care nu fusese atacat la instanțele naționale. -
- (...) Aveam o anumită reținere, pentru că și la CEDO există un filtru inițial (...) Am precizat că aceasta este vulnerabilitatea dosarului și că după aceea vom găsi argumente suficiente și că apreciez eu că are șanse. (…) Dânsa a fost destul de surprinsă, pentru că am fost prima persoană care i-a dat șanse la Curtea europeană. Toată lumea îi spunea "nu vei avea nicio șansă la CEDO". Nu mă refer la pozițiile publice (...) În general, era, nu aș spune debusolată, dar nimeni nu credea că se poate adresa CEDO cu șanse reale de succes", a declarat avocata.Ea a mai spus că a avut parte și de atacuri din partea unor colegi, care au considerat că această plângere este un fake news.
-
Ea povestește că a ajuns să preia acest dosar după ce a fost contactată de un fost agent al CEDO care reprezenta România și care a întrebat-o dacă ar vrea să o reprezinte pe Laura Codruța Kovesi la Curtea Europeană.
Avocata afirmă că a fost singura care i-a spus fostei șefe a DNA că ar avea șanse la CEDO.
"Am fost foarte surprinsă. (....) A doua zi de dimineață, am să-mi aduc aminte toată viața, eram în fața Tribunalului București (...) și mi-a sunat telefonul, apoi am primit un mesaj: <Bună ziua, eu sunt Laura Codruța Kovesi. Aș dori să va întâlnesc și să discutăm despre o plângere la CEDO>. (...) Pot să vă spun într-un mod onest că i-am spus la început că avem o mică problemă - dacă vom trece de admisibilitatea plângerii la CEDO, pentru că se punea problema epuizării căilor interne de atac, și anume decretul președintelui României, care nu fusese atacat la instanțele naționale.
(...) Aveam o anumită reținere, pentru că și la CEDO există un filtru inițial (...) Am precizat că aceasta este vulnerabilitatea dosarului și că după aceea vom găsi argumente suficiente și că apreciez eu că are șanse. (…) Dânsa a fost destul de surprinsă, pentru că am fost prima persoană care i-a dat șanse la Curtea europeană. Toată lumea îi spunea "nu vei avea nicio șansă la CEDO". Nu mă refer la pozițiile publice (...) În general, era, nu aș spune debusolată, dar nimeni nu credea că se poate adresa CEDO cu șanse reale de succes", a declarat avocata.
Ea a mai spus că a avut parte și de atacuri din partea unor colegi, care au considerat că această plângere este un fake news. -
Laura Codruța Kovesi a declarat marți seară la Digi24 că decizia pronunțată de CEDO în cazul său este general valabilă în toate statele membre ale Convenției și că toți procurorii și judecătorii pot fi astfel apărați de eventuale abuzuri.
"În decizia Curții Constituționale, CCR a limitat dreptul meu de a contesta revocarea. Prin această limitare mi s-a încălcat un drept fundamental. În motivare CEDO explică de ce mi s-a încălcat și dreptul la liberă exprimare. Ca atare, nu există motive reale de revocare”, a comentat Laura Kovesi.
Ea a spus că revocarea ei a transmis un mesaj de descurajare pentru întreg sistemul judiciar și că, prin decizia CEDO, se transmite mesajul că magistrații nu trebuie să se teamă de abuzuri.
"Decizia CEDO spune că atunci când magistrații își fac treaba corect nimeni nu trebuie să-i schimbe din funcție pe motive politice”, a mai afirmat Kovesi.
Ea a refuzat să-i transmită vreun mesaj lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, cel care a întocmit raportul de evaluare pe baza căruia a cerut revocarea ei de la șefia DNA: "Nu am ce să-i transmit. Spun doar că atunci când am făcut această acțiune a spus că nu am nicio șansă. Pentru mine nu a a contat nici atunci ce are el de zis, nu contează nici la ora actuală”.
Ce a decis CEDO în cazul fostei șefe a DNA:
-
A fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) al Convenției europene pentru drepturile omului
-
A fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) al Convenției Europene