Avion deturnat: Aleksandr Lukaşenko susţine că a acţionat ''legal'' şi acuză Occidentul de ''război hibrid'' împotriva sa
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat că a acţionat "legal" atunci când a ordonat deturnarea unui avion civil către Minsk după o alertă cu bombă, respingând acuzaţiile că a urmărit prin această deturnare arestarea unui opozant, jurnalistul Roman Protasevici, informează AFP şi Reuters.
"Am acţionat legal protejând oamenii", a declarat Lukaşenko, potrivit agenţiei de stat Belta, în primele sale comentarii asupra deturnării avionului.
Potrivit preşedintelui belarus, a-l acuza că a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a forţa aterizarea zborului Ryanair este "o minciună".
De asemenea, Aleksandr Lukaşenko i-a acuzat pe "răuvoitori" că vor să sufoce Belarus şi că "au depăşit linia roşie" în atacurile lor împotriva Minskului. Potrivit lui Lukaşenko, forţe externe duc un "război hibrid" împotriva Republicii Belarus şi împotriva sa, informând greşit cu privire la modul în care el a gestionat incidentul cu avionul.
"După cum am prevăzut, răuvoitorii noştri din afara şi din interiorul ţării şi-au schimbat metodele de atac asupra statului" belarus, a declarat Lukaşenko în parlament. "Ei au depăşit multe linii roşii şi au abandonat bunul simţ şi principiile morale", a subliniat el.
Lukaşenko a atenţionat că va reacţiona ferm la orice sancţiuni sau provocări. El a declarat că sistemele de apărare ale centralei nucleare din Belarus au fost plasate în stare de alertă maximă în timpul deturnării avionului, potrivit Belta.
Potrivit agenţiei de presă TASS, Lukaşenko a susţinut de asemenea că jurnalistul Protasevici a pus la cale "o rebeliune sângeroasă" în Belarus.
Roman Protasevici a fost plasat în noiembrie de autorităţile belaruse pe o listă de "terorişti urmăriţi".
Autorităţile din Belarus au forţat un avion de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua cursa Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk , invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas. Dar la sosire nu a fost găsită nicio bombă şi doi pasageri - Roman Protasevici, jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega - au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.
Mai multe companii aeriene, printre care Air France şi Lufthansa, au anunţat că îşi vor redirecţiona zborurile pentru a nu survola spaţiul aerian belarus , în timp ce avioanelor belaruse le-ar putea fi interzisă intrarea în spaţiul aerian al Europei, după ce duminică autorităţile belaruse au constrâns un avion al Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, pentru a aresta un jurnalist de opoziţie care se afla bord.
Lidera opoziţiei belaruse refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia , a anunţat miercuri că opoziţia belarusă pregăteşte o nouă fază de proteste antiguvernamentale active în Belarus. "Nu avem de ce aştepta, trebuie să punem capăt terorii odată pentru totdeauna", a subliniat Tihanovskaia într-un comunicat distribuit pe reţelele sociale.
Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, a reprimat în mod dur o mişcare de contestare inedită ce a scos în stradă mii de persoane în 2020, după alegerile prezidenţiale din august, considerate de europeni ca fiind "fraudate". AGERPRES