Avioanele MiG-21 LanceR devin istorie VIDEO

Avioanele MiG-21 LanceR devin istorie VIDEO

După 60 de ani de serviciu, avioanele MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române vor avea luni o ultimă misiune spre Baza 95 Aeriană Bacău unde vor fi retrase definitiv din serviciu

Aeronavele MiG 21 Lancer sunt trase definitiv pe dreapta FOTO arhivă Adevărul

Aeronavele MiG 21 Lancer sunt trase definitiv pe dreapta FOTO arhivă Adevărul

Forțele Aeriene Române vor trece luni, 15 mai, printr-un moment istoric: scoaterea definitivă din serviciu, după 60 de ani, a avioanelor MiG-21, în ultima lor variantă, cea modernizată, LanceR. De acum încolo, piloții militari români vor avea la dispoziție 17 aeronave F-16 Fighting Falcon și așteaptă ca alte 32 de astfel de aeronave să fie livrate de Norvegia. În paralel, piloții români visează la avioanele de generația a V-a F-35 Lightning II care vor ajunge undeva după 2030.

Avioanele MiG-21 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în urmă cu 61 de ani, în anul 1962, la numai câțiva ani după ce modelul a realizat primul zbor în Uniunea Sovietică. În anii care au urmat, România și-a mărit numărul de astfel de aparate până la aproape 400 de aparate, după unele surse, în variantele constructive MiG-21F-13, MiG-21RFM, MiG-21RFMM, MiG-21M şi MiG-21MF. Ultimul avion a fost livrat de URSS în anul 1982.

image

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a 111 aparate MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. Este vorba de trecerea la un update botezat LanceR, care a venit în trei variante, LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) şi LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer).

Zeci de accidente

Conform unor surse, în timp, o parte dintre aceste aparate, mai ales cele LanceR A, au fost „pensionate”. Mai mult, în timp, 21 de aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit, ultimul accident de acest fel care s-a soldat și cu moartea pilotului având loc pe 2 martie 2022. În total, în aceste accidente (unele avioane erau cu dublă comandă) au decedat 11 piloți, dar alți 15 s-au catapultat cu succes și s-au salvat.

Drept urmare, acum, la scoaterea din serviciu, teoretic, mai sunt la dispoziție numai 30 de avioane, deci mai puțin de două escadrile. În realitate, însă, numărul avioanelor MiG 21 LanceR care sunt funcționale și folosite este chiar și mai mic, undeva spre 24-26 de aeronave.

Toate aceste aeronave vor avea luni, 15 mai, o ultimă misiune. Concret, după o serie de ceremonii care vor avea loc simultan în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, aceste avioane vor decola către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău, unde vor fi retrase din serviciu. Scoaterea din serviciu a acestor aeronave a fost decisă la cel mai înalt nivel de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pe 18 mai 2022, după prăbușirea acelui MiG-21 LanceR în județul Constanța, cel mai probabil.

Trecerea la F-16, dar cu gândul la F-35

În aceeași ședință a CSAT s-a decis și „tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române” mai ales că tratativele cu Norvegia pentru achiziționarea a 32 de F-16 Fighting Falcon erau destul de înaintate. Avioanele vor fi în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic, iar valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 de milioane de euro. Contractul se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate în acest an.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor „concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului avion multirol al Forţelor Aeriene”. Cele 17 avioane F-16 au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia și au fost modernizate cu ajutorul SUA, iar tot pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat, pe 11 aprilie, concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, adică achiziționarea de avioane F-35 Lightning II. Programat să aibă loc după 2030, acest program de achiziție este unul extrem de complex, va dura ani și presupune, pe lângă contracte semnate din timp, și plăți mari făcute în tranșe înainte de a vedea efectiv aparatele livrate. În plus, vor fi necesare pregătiri ce țin de infrastructură, logistică și de antrenare a piloților.

Rămân în serviciu în 16 țări

Peste 10.000 de aparate MiG-21 au fost construite în fosta URSS precum și, sub licență, în Cehoslovacia, India și China. A stabilit recorduri în aviație, devenind, între altele, cel mai produs avion cu reacție supersonic din istoria aviației.

A fost în dotarea forțelor aeriene a aproximativ 60 de țări de pe patru continente. După retragerea din dotarea Forțelor Aeriene Române, MiG-21 rămâne în serviciu în 16 țări între care și Croația, Cuba, Egipt, Coreea de Nord, Siria și China (cu varianta autohtonă Chengdu J-7). Totuși, potrivit presei de stat chineze, citate de businessinsider.com, ultimele avioane de luptă J-7 ar putea părăsi serviciul activ în acest an. Conform unor surse, forțele aeriene chineze ar putea converti unele aparate J-7 în drone, care ar putea fi folosite într-un atac asupra Taiwanului. „Costul conversiei în dronă este relativ scăzut, iar aeronavele își păstrează multe dintre caracteristicile variantelor cu echipaj uman. Aeronavele transformate ar avea aceleași performanțe, manevrabilitate și capacitate de încărcare utilă ca platformele originale. Ele reduc, de asemenea, riscul de a pierde piloți în luptă”, a scris Daniel Rice, de la Institutul Mitchell.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”