Avioanele de luptă F-18 ale Spaniei au supravegheat, din România, bombardamentele pe care Rusia le efectuează în regiunea Odesa

Avioanele de luptă F-18 ale Spaniei au supravegheat, din România, bombardamentele pe care Rusia le efectuează în regiunea Odesa

Avioanele spaniole au fost activate în mai multe rânduri pe parcursul acestei săptămâni, deoarece rușii încalcă frecvent spațiul aerian românesc, potrivit Libertad Digital.

Avioane de luptă  FOTO: Arhivă

Avioane de luptă FOTO: Arhivă

Forțele armate spaniole sunt desfășurate în prezent în mai multe părți ale Europei de Est. Ele fac parte din zidul antirusesc pe care NATO l-a construit în ultimii ani în fața amenințării tot mai mari pe care expansionismul rusesc o reprezintă pentru unele dintre țările care fac parte din Alianță. Un sistem defensiv care a fost augmentat după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Detașamentul Paznicul Armatei Aeriene și Spațiale este una dintre aceste desfășurări. Este format din 150 de soldați din Aripa a 12-a (Torrejón de Ardoz), Aripa a 15-a (Zaragoza) și Escadrila de Sprijin pentru Desfășurare Aeriană (EADA), în principal. Militarii sunt însoțiți de opt avioane de luptă F-18 Hornet, câte patru din fiecare Aripă, dintre care patru sunt în activare permanentă, iar celelalte de rezervă.

Potrivit Libertad Digital , misiunea lor este de a ajuta Forțele Aeriene Române să-și controleze spațiul aerian, într-un moment în care aeronavele militare ale țării se află într-un proces de modernizare, trecând de la vechile avioane de luptă de construcție sovietică la noile avioane de luptă de construcție occidentală. Acestea au nevoie de ajutor pentru a controla încălcările regulate ale spațiului lor aerian de către aeronavele militare rusești.

În acest scenariu, avioanele de luptă spaniole F18 au fost activate în mai multe rânduri în această săptămână, în urma intensificării bombardamentelor pe care Rusia le efectuează cu avioane fără pilot sau drone împotriva regiunii ucrainene Odesa, situată la granița cu partea de est a României.

Prima activare a avut loc în timpul unui atac fără pilot asupra orașului ucrainean de frontieră Izmail, pe malul Dunării. Două avioane de luptă românești F16 și două avioane de luptă spaniole F18 au fost poziționate în apropierea orașului românesc Babadag din Delta Dunării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant amănunt!

2 Poarta zeilor din Naupa Huaca și tehnologia inexplicabilă, mâna unei civilizații superioare?

3 ULTIMA ORĂ Un judecător sindic a dispus astăzi intrarea în insolvență a Nordis Management și a numit un administrator judiciar provizoriu

4 Așa o fi?

5 În scandalul Șoșoacă vorbesc mulți, dar puțini, foarte puțini, cunosc...