Avioane de spionaj americane, observate în apropierea enclavei Kaliningrad
Avioane de supraveghere ale SUA au fost observate în zona enclavei Kaliningrad în contextul apariției unor informații conform cărora SUA ar fi intensificat monitorizarea arsenalului nuclear al Rusiei. Politico a relatat recent că serviciile de informații urmăresc îndeaproape orice mișcare care ar putea semnala o intenție a Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina.
Avioane de recunoaștere americane Boeing RC-135 au fost observate în Kaliningrad FOTO EPA-EFE
Miercuri, un avion Boeing RC-135 de supraveghere electronică a decolat de la o bază din Marea Britanie și a dat ture în jurul Kaliningrad, o enclava rusă de pe coasta Mării Baltice, situată între Polonia și Lituania, potrivit unui site specializat în monitorizarea zborurilor, a informat Insider. În ultima săptămână, au fost observate cel puțin trei zboruri de acest fel.
Comandamentul european al Forțelor Aeriene ale SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Potrivit unei fișe informative militare, RC-135V/W oferă „capacități de colectare, analiză și diseminare a informațiilor în timp real, la fața locului", echipajul său fiind capabil să "detecteze, identifice și geolocalizeze semnale în tot spectrul electromagnetic".
Aram Shabanian, expert în colectarea de informații din surse deschise la New Lines Institute din Washington, DC, a declarat că zborurile din jurul Kaliningradului sunt oarecum neobișnuite, dar nu sunt „revoluționare sau alarmante în sine". Semnificația lor probabilă, a declarat el pentru Insider, există „un interes sporit pentru mișcările militare rusești din partea factorilor de decizie la nivel înalt din Statele Unite".
„Se întâmplă într-un moment în care, din câte pot constata, ne aflăm în cel mai apropiat punct de un război nuclear din 1983 încoace", a adăugat el, făcând referire la un incident în care un sistem radar sovietic de avertizare timpurie a raportat în mod fals un atac nuclear american iminent.
Politico a relatat în această săptămână, citând actuali și foști oficiali americani, că SUA și aliații săi sunt din ce în ce mai îngrijorați, menționând că agențiile de informații occidentale "își intensifică eforturile pentru a detecta orice fel de mișcări militare rusești sau comunicări care ar putea semnala faptul că Vladimir Putin a ordonat folosirea armelor nucleare în Ucraina".
Rusia are facilități de depozitare a armelor nucleare în Kaliningrad
În 2018, Rusia a efectuat o „renovare majoră" a unui depozit de arme nucleare din Kaliningrad, la circa 50 de kilometri de Polonia, potrivit lui Hans Kristensen, expert în arme nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani. Instalația, sugera el la vremea respectivă, ar putea funcționa „ca un depozit avansat care în eventualitatea unei crizei ar putea fi alimentat cu focoase nucleare de la depozitele centrale".
În luna aprilie a acestui an, armata rusă a anunțat că Flota sa baltică din regiunea Kaliningrad a efectuat un „exercițiu simulat de atac cu rachete” folosind "complexele sale de rachete operaționale și tactice Iskander". Rachetele balistice Iskander pot transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare.
În august, Ministerul rus al Apărării anunţa că trei avioane de vânătoare MiG-31 de mare altitudine echipate cu rachete hipersonice Kinjal (Pumnalul) au fost relocate în regiunea Kaliningrad, și anume pe aerodromul Cikalovsk. Potrivit Ministerului rus al Apărării, relocarea acestor avioane echipate cu Kinjal se înscrie în cadrul „măsurilor suplimentare de descurajare strategică”.
Potrivit propagandei ruse, Kinjal este o rachetă balistică aer-sol hipersonică cu capacitate nucleară, are o viteză Mach 10 şi manevrabilitate ridicată. Kremlinul susţine că acest tip de rachetă poate străpunge orice sistem de apărare antiaeriană existent în prezent.
Sursa: adevarul.ro