Aveți de făcut o alegere simplă. Oare câți români de bună credință vor citi acest articol? Se pare că Europa a decis....
Între bani, prosperitate și valorile UE sau corupție și subdezvoltare. Cele două drumuri se vor separa oficial în curând, iar startul s-a dat azi la Bruxelles. Cu propunerea Comisiei Europene, de a lega fondurile de respectarea statului de drept și de independența justiției, dezmățul din Europa Centrală și de Est se apropie de final. Polonezii, cehii, ungurii, românii sau bulgarii vor afla în curând că, în funcție de liderii pe care-i aleg, optează pe care din cele două drumuri vor merge ani buni, de azi înainte, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
Nu le vor mai putea avea pe amândouă. În mod legitim, Occidentul s-a săturat. De ce să mai toarne miliarde de euro într-un sac plin de găuri? De ce-ar mai finanța din fonduri comunitare țări conduse de lideri care de dimineața până seara înjură Bruxelles-ul, calcă în picioare valorile Uniunii și construiesc forme periculoase de autocrație? De ce-ar mai gira politic state aproximative? În ele, banii europeni se pierd ca apa în nisip.
Un moment. Poate vă întrebați de ce sunt totuși atât de importante aceste valori – stat de drept și justiție – încât UE gândește mecanisme de a lega fondurile europene de respectarea lor? Cum se explică noua atitudine, rigidă și inflexibilă, mentalitatea de polițist gata să scrie o amenda pe capota mașinii la cea mai mică abatere?
Să luăm un exemplu la îndemână. În România, majoritatea PSD – ALDE modifică, pe lângă legile justiției și Codurile Penale, legea de funcționare a Curții de Conturi, astfel încât se concentrează puterea de decizie în mâna președintelui. Altfel spus, garanțiile de independență ale auditului realizat de Curtea de Conturi, care verifică, între altele, modul în care administrațiile locale cheltuiesc banii europeni, dispar. În cazul nostru, președintele Curții de Conturi a ajuns în această funcție importantă pe considerente de obediență maximă față de liderul PSD, nu pe criterii de competență sau din dorința de a îmbunătăți performanțele unei instituții pe care Nicolae Văcăroiu reușise să o facă respectată.
Nu avem nici cel mai mic dubiu că, dacă șeful Curții de Conturi primește puteri sporite, calitatea raportărilor la Bruxelles scade, instituția devine mai puțin credibilă. Cel mai probabil, va fi tentată să acopere fraudele cu fonduri europene, nu să le descopere și să le semnaleze. Din acest motiv, Comisia Europeană a transmis deja semnale clare în România că, dacă modificările la legea Curții de Conturi trec și de Senat, va suspenda automat toate plățile în programele cu fonduri europene.
Prin urmare, distrugerea unor instituții de checks and balance, cum este Curtea de Conturi, riscă să producă deja efecte concrete, cu impact major asupra întregii societăți. A suspenda plățile în toate programele cu fonduri europene înseamnă pentru multe firme mici sau mijlocii calea sigură către faliment, afaceri întregi ruinate și oameni rămași fără slujbe. Chiar și într-o țară cu rată de absorbție modestă, cum este România, ponderea acestor proiecte în economia locală nu este neglijabilă.
Acum, cu atât mai apăsat se pune problema când vine vorba despre întreg sistemul de justiție. Evident o justiție controlată distorsionează grav întreg sistemul de echilibru și control. Banii europenilor riscă să ajungă pe căi ilegale în buzunarele politicienilor fără ca aceștia din urmă să mai poată fi pedepsiți, iar prejudiciul recuperat. Toate celelalte se dau peste cap când justiția funcționează la comandă: competiția, accesul la resurse, integritatea funcționarilor etc.
Cum țările din Europa Centrală sau de Est înregistrează un recul democratic evident, cumva trebuiau oprite, mai ales că tot Bruxelles-ul se face vinovat de îndelungi ezitări și prea multă toleranță în raport cu lideri gen Orban sau Dragnea.
În fine, acesta este mesajul venit astăzi de la Bruxelles: aveți de făcut o alegere simplă. Ori banii, prosperitatea și valorile UE, ori corupția, șmecheria și subdezvoltarea promise de Dragnea, Orban, Borisov sau alți isteți care încearcă să-ți impună regulile lor pe banii celorlalți.
Cred că nu întâmplător, președintele Klaus Iohannis a ales acest moment pentru a ieși din letargie, anunțând că va sesiza Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția în legătură cu cele trei legi ale justiției. A procedat corect și în acord cu așteptările publicului intern și extern, care dorește modernizarea României, nu întoarcerea ei în timp.
De acum, lupta pentru de statul de drept și justiție va fi pe bani și, chiar mai mult, pe rămânerea sau ieșirea din UE. Sigur, de la anunțarea propunerii Comisiei Europene și până la adoptarea mecanismului va mai trece puțin timp, dar mai devreme sau mai târziu aici se va ajunge: accesul la bani și prosperitate va fi legat, cum este firesc să se întâmple, de respectarea unor reguli de bază, fără de care UE riscă destrămarea.
Responsabilitatea lui Liviu Dragnea și PSD va fi totală. Dacă insistă mai departe cu distrugerea justiției și cu obsesia controlului total, se fac răspunzători direcți de izolarea României în UE. N-ar fi de mirare să auziți începând de mâine liderii puterii acuzând ”statul paralel” că și-a subordonat justiția și a periclitat statul de drept, tocmai pentru a evita acuzația că, din cauza asaltului la adresa fundamentelor democratice ale statului, PSD condamnă de fapt țara la subdezvoltare, mai scrie Tăpălagă pe G4Media.ro .