Avertizare meteo: Se anunță temperaturi de până la -20 de grade în România. Când vine gerul în București

Avertizare meteo: Se anunță temperaturi de până la -20 de grade în România. Când vine gerul în București

Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit vineri seara, la DIGI24 , despre valul de ger care se va abate peste România.

Un val de aer polar va lovi România cu temperaturi de -20 de grade

Un val de aer polar va lovi România cu temperaturi de -20 de grade Foto Shutterstock

În țară, marți și miercuri se vor consemna temperaturi de până la -20 de grade, spune directorul ANM, dar este posibil ca un astfel de episod să se repete și după 18 ianuarie.

Vor fi și regiuni unde va ninge, acest fenomen fiind posibil și în Capitală, spune directorul ANM.

Ar trebui să ne obișnuim cu astfel de amplitudini termice semnificative, la variații mari de temperatură, cu plus, la variații negative, pentru că așa se va întâmpla și după Bobotează. Mâine (6 ianuarie - n.red.) vom înregistra temperaturi pozitive în aproape toată țara, la nivelul maximelor, și observăm nuanțele de verde care caracterizează o vreme caldă pentru această perioadă din an – 6 până la 17, 18 grade, posibil în partea de sud-est a țării, după care de duminică o să observăm o masă de aer mai rece. De fapt, această masă de aer cu caracteristici polare dinspre latitudini nordice”, a declarat Elena Mateescu.

Duminică, în zona Moldovei, maximele nu vor depăși, în nordul regiunii, un grad, două, o scădere cu 10-15 grade de la o zi la alta. Iar luni, masa de aer polar va cuprinde toată țara.

Asta înseamnă că, vremea va fi în răcire semnificativă, chiar geroasă în toată țara, atât ziua, cât și noaptea. Pentru că ziua, luni, maximele vor fi negative în aproape toată țara, cu mici excepții în zona de sud-est, posibil 1-2 grade Celsius, în timp ce în restul țării vor fi maxime de 10 grade în Moldova, în depresiuni”, a mai spus directorul ANM.

Ea a mai precizat că temperaturile vor ajunge la -15, -20, în depresiuni .

La „polul frigului” în România, în depresiuni, la Toplița, Miercurea Ciuc și Joseni, s-au înregistrat astăzi cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 5 ianuarie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră. Însă, la 24 de ore distanță, acolo se vor înregistra cele mai coborâte valori.

Elena Mateescu mai spune că cea mai coborâtă valoare a temperaturii minime, minima absolută, a fost înregistrată în 1942, la Bod, în județul Brașov, la 24 ianuarie, -38,5 grade.

Marți dimineață și miercuri dimineață vom avea -20 de grade. Începând de mâine vom avea și ploi începând din partea de vest, în centru, în Transilvania și în zonele nordice, după care masa de aer rece va permite transformarea în ninsori. Dar asta se va întâmpla duminică”, a mai precizat meteorologul.

Duminică noaptea spre luni, ninsorile se vor extinde în aproape toată țara, iar luni e posibil să ningă și în capitală.

Marți dimineață, prezența stratului de zăpadă va favoriza scăderea regimului de temperaturi inclusiv în București. E posibil ca în capitală se fie -10 grade.

Zilele de marți și miercuri vor fi cele mai reci din acest episod, a anunțat directorul ANM.

Toată săptămâna va fi caracterizată de o vreme mai rece, după care ne apropiem de ceea ce ar fi normal pentru cea mai rece lună a anului, luna ianuarie, după care, în ultima decadă, din 18 ianuarie să mai avem un episod în care să discutăm de valori de temperaturi mai coborâte, asociate și cu ninsori. Este posibil să ajungem iar la -20 de grade”, a mai avertizat Elena Mateescu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…