Avertizare de gheață neagră pentru România. Furtuna Isha ne lovește și pe noi
Furtuna Isha lovește și România și poate aduce ninsori, lapoviță și ploi, dar și gheață neagră. Experții în conducere defensivă susțin că atunci când bănuim că se poate forma gheață neagră, trebuie să conducem foarte fin, fără bruscarea comenzilor.
FOTO: Arhivă
Furtuna Isha, care a provocat Coduri roşii şi portocalii de vreme rea în nordul şi vestul Europei, ajunge și în România care se confruntă deja cu cea mai geroasă perioadă din acest an.
„Ce avem dinspre partea de vest a Europei, intersecția unor mase de aer foarte reci, la contactul cu masa de aer dinspre latitudini nordice, care aduce acest val de aer polar, aduce și intensificările de vânt. Pentru că și în zona montană, la noi, vom vorbi la mijlocul acestei săptămâni, în intensificare, de viteze ale vântului mai mari de 60-80 km/h, cu siguranță și în zonele mai joase de relief, viteze de 40-50 km/h, care, în condițiile valorilor preponderent negative, vor amplifica senzația de rece“, a explicat directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) Elena Mateescu.
Până mâine, cel puțin, temperaturile vor rămâne negative , iar apoi vremea se încălzește, dar nu vom scăpa de precipitațiile aduse de Isha.
„Atât ziua, cât și noaptea vom vorbi de temperaturi negative. În zona joasă a Munteniei, a Olteniei, nu vom vorbi de temperaturi mai mari de -5 grade, mai ales acolo unde avem și strat de zăpadă. Vom vorbi de temperaturi ușor pozitive numai în zonele vestice. Vom avea un proces de încălzire treptată cam în toate regiunile, care se va resimți mai bine miercuri și joi, când vom avea valori pozitive în mare parte din țară, 8, 9 sau chiar 10 grade mai ales în partea sudică. Chiar și minimele vor putea fi pozitive. După acest interval, vom avea alternanțe, cu minime negative. Avem și precipitații, miercuri și joi, pe arii din ce în ce mai extinse. Vorbim de precipitații în transformare, lapoviță și ploaie, și este foarte probabil să se formeze polei în multe zone din țară“, arată și meteorologul Alina Şerban.
Atenție la gheața neagră!
Conform experților, dacă precipitațiile înregistrate sunt sub formă de ploaie, pe fondul temperaturilor scăzute, există riscul să se producă gheață neagră pe carosabil. Este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru traficul rutier. Practic, gheața neagră este o peliculă fină de gheață care se formează direct pe asfalt, astfel încât nu schimbă culoarea acestuia și este extrem de greu de văzut. De obicei, gheața neagră se formează atunci când temperatura este aproape de punctul de îngheț. Ea are la bază ori o scurtă ploaie, ori umiditate ridicată, ori apa de la zăpada topită de pe marginea drumului, care se scurge pe asfalt și îngheață.
Experții în conducere defensivă susțin că atunci când bănuim că se poate forma gheață neagră, trebuie să conducem foarte fin, fără bruscarea comenzilor. Vorbim de toate comenzile, de frână, accelerație și direcție. Deoarece gheața neagră se formează pe suprafețe mici, ca niște petice, este bine să adaptăm viteza de deplasare, astfel încât orice alunecare să poate fi ușor redresată atunci când anvelopele recâștigă aderența. Dacă observăm că există un astfel de fenomen pe zone mai mari (ploaie urmată de răcire bruscă), este mai bine să oprim până ce drumul este stropit cu soluții specifice sau cu sare. Este extrem de periculos să circulăm pe un astfel de drum pentru că vehiculul devine incontrolabil, practic. Chiar și mica pantă spre bordură realizată de constructorii drumului pentru scurgerea apei de ploaie spre sistemele de canalizare poate aduce pierderea controlului mașinii. Foarte important, nu vă bazați pe sistemele de asistență prea mult pentru că și acestea au niște limite tehnice și în altfel de cazuri nu vă mai ajută.
Cum va fi vremea în continuare
Săptămâna viitoare temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice, precum și în extremitatea de nord-est a țării. Vorbim chiar de temperaturi medii ușor pozitive în unele regiuni.
Europa, bântuită de furtuna Isha
Alimentată de furtuna Isha, vremea rea continuă să facă ravagii în Europa. În weekend, ninsoarea și viscolul au lovit Spania și mai multe drumuri au fost închise. În Marea Britanie, zeci de zboruri au fost deja anulate. Probleme au apărut și în Irlanda. Mai mulți martori au surprins momentul în care o aeronavă ratează aterizarea pe una dintre pistele aeroportului din Dublin din cauza vântului puternic.
Aeroportul Schiphol din Amsterdam a anulat zeci de zboruri programate pentru luni, ca măsură preventivă, din cauza vântului puternic care însoţeşte furtuna Isha, iar coduri roșii de vreme rea (ninsori, lapoviță, polei, vânt în rafale de peste 120 km/h) au fost emise și în Germania sau Cehia.
Sursa: adevarul.ro