Avertismentul unui medic legist despre suplimentele alimentare: „Ar fi bine măcar să nu vă facă rău”

Avertismentul unui medic legist despre suplimentele alimentare: „Ar fi bine măcar să nu vă facă rău”

Medicul legist Cristian Paparău atrage atenția asupra abuzului de suplimente nutritive promovate la TV, unde majoritatea spoturilor prezintă patologii exagerate urmate de soluții „miraculoase”. El critică și medicii care promovează astfel de produse și îndeamnă la discernământ.

Cristian Paparău critică promovarea excesivă a suplimentelor - foto Arhivă

Cristian Paparău critică promovarea excesivă a suplimentelor - foto Arhivă

Dacă faceți imprudența de a vă uita la televizorul dimineața, veți observa că 7 sau 8 spoturi publicitare din 10 sunt dedicate suplimentelor nutritive . Practic, ți se arată inițial cât de bolnav ești, iar ulterior vine soluția. Nu prea există patologie pentru care să nu existe și suplimentul nutritiv «potrivit».”, a spus medicul Cristian Paparău într-un videoclip pe Facebook.

În declarația sa, Paparău subliniază cum publicul este convins că suferă de diverse patologii „exagerate”, urmate de soluții rapide oferite sub formă de suplimente. Medicul critică și implicarea unor colegi din diverse specialități, care au început să recomande astfel de produse, deși nu mai practică medicina activ.

O altă mârșăvie pe care o observ: mulți colegi medici, unii dintre ei nici nu mai practică medicina, indiferent de specialitate, au început să recomande, să facă reclamă unor astfel de suplimente nutritive

El avertizează că mulți oameni creduli pot recurge la suplimente imediat ce simt un disconfort, fără a evalua cu adevărat necesitatea acestora.

Sunt mulți oameni, mai slab de înger sau extrem de creduli, care la prima durere, vor considera că au o patologie care li s-a prezentat într-un spot și încep să se caute. De primă intenție, ce poți face când crezi că te simți rău? Apelezi la un astfel de supliment. Practic, ți se prezintă o patologie mult prea gravată și ulterior se vine cu soluția. V-aș ruga să discerneți, lucrurile nu stau chiar așa, iar ceea ce luați nu este neapărat eficient. De cele mai multe ori, ar fi bine măcar să nu vă facă rău. Dacă se poate să vă facă bine. Sper să existe și astfel de soluții, deși mă îndoiesc.”, a mai spus medicul legist Cristian Paparău.

La rândul lui, dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a atras atenția, acum câteva luni , asupra suplimentelor alimentare destinate ficatului, subliniind că multe dintre acestea nu sunt reglementate corespunzător. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să îndeplinească aceleași standarde stricte de siguranță și eficacitate ca medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Medicul recomandă informarea din surse autorizate și consultarea profesioniștilor din domeniul sănătății înainte de a alege un supliment. De asemenea, Dr. Popovici subliniază că suplimentele trebuie să completeze un stil de viață sănătos și tratamente medicale, nu să le înlocuiască, și avertizează asupra recenziilor false din mediul online.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 România, surprinzător pas tehnologic militar

2 „Am descoperit întâmplător. Mă consider un consumator înșelat și dezamăgit” / Mihaela Bilic face o dezvăluire despre Cola

3 S-a furat mireasa. Din cavou...

4 Ucraina prezintă în premieră sistemul Skynex în acțiune. Pare tehnologie militară din secolul următor

5 Scandal uriaș în țara vecină! / „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”