Avertismentul unui medic: „Cel puţin în fiecare oră, un român moare de cancer”

Avertismentul unui medic: „Cel puţin în fiecare oră, un român moare de cancer”

Profesorul Cristian Oancea, medic primar pneumolog și manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, subliniază că unu din cinci cazuri de cancer bronho-pulmonar nu sunt cauzate de fumat, ci de alți factori. „În fiecare oră, cel puțin un român moare de cancer”, avertizează medicul.

12.000 de noi cazuri de cancer pulmonar, diagnosticate anual în România

1 din 5 cazuri de cancer bronho-pulmonar nu sunt cauzate de fumat - Foto Arhiva

Într-adevăr, 80% din cancerul bronho-pulmonar este dat de ţigară, dar 20% este dat de expunerea la biomasă, adică la ardere de cărbune sau de lemne, expunerea la radon – şi aici suntem pe locul patru în Uniunea Europeană la acest gaz inert, dar care este foarte cancerigen şi pe care nu îl simţim pentru că este incolor, inodor -, expunerea la microparticule, factori poluanţi. Deci sunt o mulţime de factori şi la aceştia se adaugă, în ultimul timp, şi transmisia genetică. Trebuie să fim conştienţi că cel puţin în fiecare oră, un român moare de cancer”, a afirmat Cristian Oancea, joi seară, la Medika Tv, potrivit News.ro .

El a explicat că mortalitatea prin cancer pulmonar este în creștere în rândul femeilor, adăugând că datele sugerează că neoplasmele mamare pot metastaza la plămâni.

Trebuie să fim conştienţi că doar politicile de prevenţie, adică stop fumat, şi programele de screening prin computer tomograf de torace cu doze scăzute sunt singurele aspecte, în acest moment, cu care noi putem să scădem mortalitatea”, a adăugat medicul.

Medicul pneumolog a menționat că o tomografie computerizată a toracelui cu doze scăzute radiază echivalentul a patru radiografii, în timp ce o tomografie cu doze normale emite mult mai multă radiație. Această metodă cu doze scăzute este mai eficientă în depistarea bolilor comparativ cu radiografia.

Faptul că noi am renunţat la fumat este foarte bine, pentru că scade riscul de a face cancere sau infarct. Dar 60% din pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt foşti fumători, deci faptul că ai renunţat la ţigară nu înseamnă că riscul e zero. În plămânii noştri sunt acei carcinogeni care în timp dezvoltă acele tumori. Din nefericire, plămânul neavând receptori de durere, cum este şi sânul şi creierul, aceste tumori cresc, se dezvoltă, şi în 80% din cazuri pacienţii vin la noi pentru o infecţie”, a mai spus medicul.

Dr. Cristian Oancea consideră că datele oficiale despre cancer ul bronho-pulmonar sunt incomplete, deoarece mulți vârstnici, având simptomele bolii, evită investigațiile, rămânând nediagnosticați.

Potrivit unui nou Eurobarometru, unu din trei români fumează, asta ne plasează pe locul 4 din Europa la numărul de fumători. Tutunul cauzează anual 700.000 de decese și este principalul risc evitabil pentru sănătate în UE. Fumatul pe termen lung este factorul de risc principal pentru cancerul pulmonar, cu aproape 12.000 de noi cazuri diagnosticate anual în România, din care doar un sfert supraviețuiesc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă