Avertismentul unui istoric britanic: Dacă Putin câștigă în Ucraina, fascismul se va răspândi în Europa

Avertismentul unui istoric britanic: Dacă Putin câștigă în Ucraina, fascismul se va răspândi în Europa

„Este timpul să oferim democrațiilor liberale oportunitatea de a se apăra în mod fiabil împotriva dușmanilor lor interni și externi. Dacă Putin va câștiga în Ucraina, Europa se confruntă cu un viitor fascist“, avertizează istoricul Thomas Clausen în The Telegraph.

Vladimir Putin Adolf Hitler protest ucraina FOTO reuters

„Rașismul” este un termen folosit adesea pentru a descrie ideologia sinistră din spatele campaniei de genocid a Rusiei. Ideologia lui Putin s-a infiltrat în rândul formațiunilor de extremă-dreapta din Europa și amenință să devină o tendință populară în Occident. Prin urmare, dacă Putin câștigă în Ucraina, ar trebui să ne așteptăm la răspândirea acestei ideologii toxice, afirmă istoricul Thomas Clausen în The Telegraph.

Astăzi, Occidentul dă dovadă de o anumită încredere excesivă care amintește de primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial. La mai bine de un deceniu de când soldații lui Putin au invadat pentru prima dată Ucraina prin anexarea Crimeei, politicienii occidentali încă se luptă să se acomodeze cu faptul că liderul rus a impus Occidentului un nou tip de război.

Superioritatea economică și tehnologică a NATO, ca să nu mai vorbim de umbrela sa nucleară, i-a făcut pe liderii occidentali să se complacă în perspectiva unei victorii rusești - nu doar în Ucraina, ci în întreaga Europă. Putin vede cheia victoriei nu într-un război total împotriva NATO, ci în utilizarea armelor non-militare și în subminarea sistemelor democratice. Pe scurt, Putin va învinge atunci când democrațiile liberale își vor pierde voința de a lupta - iar acea zi poate fi catastrofal de aproape, spune istoricul.

Implicarea unor figuri-cheie din Occident, mai ales din Germania și Austria

În timp ce televiziunea de stat rusă își pregătește publicul intern pentru război și genocid, vocile pro-Putin din Occident îi condamnă drept „belicoși” pe cei care doresc să sprijine Ucraina cu mijloacele necesare pentru a se apăra.

Un alt succes al lui Putin este implicarea unor figuri-cheie din Occident. În Germania, procesul democratic a fost compromis de agenți dispuși să execute ordinele „rașismului”.

Un exemplu este partidul german AfD. În 2014, AfD a susținut cu tărie NATO, declarând că partidul era „ferm angajat” să lege Germania de Occident. Dar, la doar câteva luni după ce aceste „principii directoare” au fost adoptate de congresul partidului, s-au auzit voci complet diferite care apărau anexarea Crimeei de către Rusia. În anii următori, pozițiile pro-Putin au devenit dominante. Partidul a devenit una dintre cele mai de încredere voci ale lui Putin în politica germană.

„Succesul lui Putin de a influența și, probabil, de a subjuga partidele populiste din Occident este una dintre cele mai mari realizări ale sale, deoarece premiul său suprem și scopul declarat în mod deschis al războiului este eliminarea NATO și a Uniunii Europene”, scrie Clausen.

Înfrângerea Ucrainei ar putea duce la dezintegrarea NATO

Lui Putin i s-a permis să niveleze orașe, să ucidă adversari (chiar și pe teritoriul NATO) și civili cu impunitate. Nici războiul împotriva Georgiei din 2008, nici anexarea Crimeei în 2014 și nici uciderea celor 298 de pasageri ai zborului MH17 nu au oprit Occidentul să consume gaz rusesc și să primească bani rusești.

„Până acum, cei care au plătit prețul acestui eșec moral și strategic al Occidentului au fost mai ales ucrainenii. Dacă lui Putin i se permite să reușească, este posibil ca acest lucru să-l încurajeze să testeze limitele Articolului 5 și să intensifice războiul hibrid pe care îl duce de zeci de ani", crede istoricul.

Prin urmare, este timpul să oferim democrațiilor liberale oportunitatea de a se apăra în mod fiabil împotriva dușmanilor lor interni și externi. Dacă Putin va câștiga, Europa se confruntă cu un viitor fascist, avertizează acesta în The Telegraph.

Cotidianul britanic a mai scris că înfrângerea Ucrainei ar putea duce la dezintegrarea NATO . Dacă Ucraina va cădea și agresiunea Rusiei se va întoarce împotriva aliaților NATO, precum statele baltice sau Polonia, ar trebui să ne așteptăm ca NATO să se fragmenteze sau chiar să fie înlocuită de acele țări care nu își pot permite să rămână vulnerabile din cauza slăbiciunii așa-zișilor aliați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii