Avertismentul medicului Gabriel Diaconu despre lupta împotriva noului coronavirus: Acesta nu este un exercițiu. Este scenariul real!
Avertismentul medicului Gabriel Diaconu despre lupta împotriva noului coronavirus: Acesta nu este un exercițiu. Este scenariul real!
Medicul Gabriel Diaconu face apel la populaţie să sprijine sistemul medical din România, în contextul răspânirii infecţiei cu noul coronavirus, şi subliniază că respectarea regulilor de igienă şi furnizarea de informaţii corecte autorităţilor poate ajuta la limitarea efectelor.
Diaconu spune că la rata de răspândire a virussului, dacă autorităţile nu ar interveni, iar populaţia nu ar coopera, s-ar ajunge la circa 775.000 de cazuri în România, iar sistemul medical, chiar daca ar fi suplimentat cu dotările armatei, nu ar face faţă numărului mare de pacienţi.
Textul integral publicat de medic:
„Acesta este prețul prostiei noastre, a tuturor, dacă încă mai râdem de coronavirus.
Avem deocamdată 13 persoane diagnosticate cu Covid-19. Să facem câteva calcule, având în vedere că până la Paște mai sunt 5 săptămâni.
Infecțiozitatea acestui virus este la 2.5. Asta înseamnă că fiecare persoană dă boala mai departe la (între) două și trei persoane. Nu există imunitate naturală, virusul este nou, nu știm dacă vreunul distruge virusul înainte să devină contagios. Premisa e că dacă îl iei, îl dai mai departe. Cine primește, poate face forme foarte ușoare/ asimptomatice, sau poate dezvolta temperatură, tuse etc.
Din 13 persoane infectate, în 5 săptămâni, dacă oamenii nu colaborează și/ sau autoritățile nu își fac treaba, la o perioadă medie de incubație de 7 zile, matematic avem:
Săptămâna #1: 13 x 2.5 = 32.5
Săptămâna #2 32.5 x 2.5 = 81.25
Săptămâna #3 81.25 x 2.5 = 203.13
Săptămâna #4 203.13 x 2.5 = 507.8
Săptămâna #5 507.8 x 2.5 = 1269.5
Asta este, deocamdată, performanța autorităților române. Au prevenit evoluția, în perioada următoare, a 1300 de cazuri. Ceea ce nu e deloc puțin. Dar prețul este că peste 12 mii de oameni sunt în izolare, și în fiecare zi se fac anchete epidemiologice.
Ce ar fi dacă autoritățile nu și-ar face treaba, populația nu ar coopera, lumea ar continua să facă bășcălie?
În puțin peste o lună, din 13 persoane infectate ajungi să ai 1300 de persoane infectate.
Dintre acestea, ce știm deocamdată este că un procent de 10 – 15% vor dezvolta forme de boală care necesită ajutor medical, deci undeva între 130 – 200 de cazuri, și că mortalitatea estimată este undeva la 4%, adică 50 de persoane.
România are disponibile, pe partea de terapie intensivă (TI), 95 de paturi, deocamdată.
Deci până la Paște, din 13 cazuri, folosind calcule matematice simple (și inexacte, pentru că unii oameni sunt super-infectanți, iar alții nu dau boala mai departe), o să ajungem să ocupăm 50% din capacitatea țării pe terapie intensivă dedicată Covid-19. Atenție că sistemul medical nu se golește, în continuare au loc accidente rutiere, infarcturi miocardice, enterocolite, apendicite, picioare rupte etc.
Toate informațiile arată că SARS-Cov2 nu se comportă previzibil la încălzirea climei.
România a avut declarat primul caz de Covid-19 pe 26 februarie. O serie pe 12 săptămâni (adică până la sfârșitul lunii aprilie) arată că, fără intervenția autorităților, și cooperarea populației, la sfârșitul lunii aprilie am putea avea 775 de mii de persoane care să fi contactat boala. Este o cifră greu de crezut. Dar între 13, și 775 de mii, stau doar un sistem medical, niște proceduri, și o societate inegal informată, inegal educată, și inegal convinsă.
La 775 de mii de persoane care să fi contactat boala, România nu are resursă de terapie intensivă, fie ea și supleată militar. Mortalitatea indică o cifră de 31 de mii de oameni.
Acesta nu este un exercițiu. Este scenariul real. Acesta nu este Colectiv. Colectiv, prin comparație, a fost un incident emoțional unic, dar incomparabil mai puțin morbid.
Sprijiniți sistemul medical. Fiți fiecare în parte responsabil. Păstrați regulile de igienă. Și chiar dacă nu aveți simptome, dacă ați fost în contact cu oricare persoană suspectă de coronaviroză, indiferent dacă a fost sau nu testată pozitiv, informați autoritatea sanitară și rămâneți acasă pentru minim 10 – 14 zile.
O spun din nou. Sprijiniți sistemul medical.”