O nouă subvariantă a SARS-CoV-2 apărută în India şi depistată şi în alte ţări din Europa – BA.2.75 – de câteva ori mai infecţioasă decât cele ivite până acum, a fost trecută în grupa celor care provoacă îngrijorare, potrivit listei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii estimează o creştere semnificativă a numărului de infecţii şi în România, după ce, urmând tendinţa din ultimele săptămâni. ”Cu şase valuri în nici doi ani şi jumătate, nu putem discuta (încă) despre sezonalitatea infecţiei cu SARS-CoV-2. Dacă era un virus sezonier, ar fi trebuit să avem anotimpul toamnă/iarnă de 3 într-un an”, atrage atenţia dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină InoMed.
Un nou val, în toamnă
Valurile de infecţii din 2022, adaugă specialistul, determinate de diverse subvariante Omicron sunt din ce în ce mai înalte – cu număr crescut de cazuri – şi tot mai dese: ”Am avut chiar situaţia în care valul determinat de BA. 1 a continuat câteva săptămâni cu un val mai mic determinat de BA..2, urmat acum de BA..5. Foarte probabil va mai exista un val în acest an, în toamnă, cu o nouă variantă. Ar putea fi BA.2.75, care în India câştigă teren în faţa BA.5”.
Deşi numărul de cazuri grave, internările şi decesele sunt mai mici decât în valul Delta, apariţia unui număr mare de cazuri de infectare simultan determină un impact social şi economic masiv. Comportamentul individual este factorul care contribuie în cea mai mare măsură la creşterea actuală a numărului de cazuri. ”Purtarea măştii în spaţiile aglomerate (închise sau deschise) este cea mai eficientă modalitate de a preveni infectarea cu BA.5”, recomandă dr. Geantă.
Vaccinarea cu trei doze e standardul
Potrivit acestuia, vaccinarea cu trei doze – sau chiar cu patru pentru cei cu imunitatea slabă reprezintă standardul actual în materie de protecţie faţă de apariţia formelor grave de boală şi a decesului, în concordanţă cu studiile care au dus la înregistrarea vaccinurilor bazate pe ARNm.
Chiar dacă variantele Omicron determină, e drept, forme mai uşoare de boală, să nu uităm totuşi că peste 10% dintre decesele de COVID-10 din România au fost cauzate de Omicron (multe puteau fi evitate prin vaccinare), conchide dr. Marius Geantă.
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu susţine că a decis să-şi facă rapelul împotriva COVID-19 mai devreme decât preconiza pentru o mai bună protecţie în condiţiile în care numărul de cazuri creşte iar şi recomandă şi celorlalţi să se imunizeze prin vaccin. Ma ales că a ajuns să trateze la cabinet consecinţe ale infecţiilor moderat-severe COVID, varianta ”long COVID”, îndeosebi la cei care au rămas cu sechele neuro-psihologice, probleme de concentrare, memorare, oboseală fizică inexplicabilă. ”Nu mă îndoiesc că foarte mulţi români, deja înfipţi într-o credinţă oarecare, vor găsi recomandarea medicală inutilă. Ceea ce e absolut fals. Nu există recomandări medicale inutile. Există doar recomandări medicale pe care oamenii, inutil, le ignoră sau le încalcă”, conchide dr. Diaconu.
”Înţeleg reticenţa colegilor mei”
De la 1 iulie vaccinarea anti-COVID în România se face doar în cabinetele medicilor de familie. Mulţi dintre aceştia însă refuză să ceară flacoane de la direcţiile de sănătate publică dacă nu au cereri de la pacienţi, de teamă că vor fi puşi să deconteze dozele rămase nefolosite.
Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, explică întreaga situaţie: ”Până acum, administrarea serului anti-COVID se făcea în baza unor contracte încheiate cu casele de sănătate care nu aveau prevederi de imputare. De la 1 iulie, s-a trecut pe contractul cu direcţiile de sănătate publică, contract prin care noi administrăm şi celelalte vaccinuri din programul naţional. Spre deosebire de vaccinurl anti-COVID, celelalte vaccinuri au un termen de valabilitate mai lung – nu doar o lună – şi sunt monodoză, nu multidoză. Deci, dacă la cabinet vine un copil, îl vaccinez astăzi fără să am o problemă că trebuie să strâng 3-4 -5 ca să utilizez toate dozele, motiv pentru care şi vaccinul anti-COVID a trecut pe acest contract ne-am dat seama că acea prevedere din contractul cu DSP este ameninţătoare”, a explicat reprezentantul medicilor de familie.
Acum, conform contractului, dacă un medic de familie comandă vaccinul anti-COVID în speranţa că pacienţii vor veni la cabinet şi aceştia nu vin, trebuie să plătească serul dacă trece mai mult de o lună din momentul dezgheţării. Plus că, în cazul în care vine un pacient la vaccin, este doar o singură persoană, ori într-un flacon sunt şase doze de ser care pot fi păstrate maximum şase ore din momentul deschiderii. ”Deci, nu pot să intru în pierderea acceptată care este de 25%. E foarte greu. Şi atunci, mulţi dintre colegi sunt reticenţi. Eu mi-am asumat riscul şi am spus că abia aştept să vină cineva să-mi impute prima doză”, mai spune Gindrovel Dumitra.
În speranţa deblocării situaţiei, au avut loc mai multe discuţii cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a promis că va rezolva situaţia, dar medicii de familie au nevoie de o reglementare contractuală clară.