Avertismentul care dă fiori al fostului consilier prezidențial Iulian Fota despre garanțiile de securitate ale NATO

Avertismentul care dă fiori al fostului consilier prezidențial Iulian Fota despre garanțiile de securitate ale NATO

„Oficialii romani trebuie sa inceteze sa mai pretinda ca Romania are in continuare "cele mai bune garantii de securitate nationala". Garantiile care alta data erau aproape absolute, astazi se dilueaza”, scrie pe Facebook Iulian Fota, fost consilier prezidențial, membru CSAT și secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe.
„Sunt unul dintre primii experti romani, daca nu chiar primul, care a promovat ideea ca Romania are cei mai buni aliati posibili si cele mai bune garantii de securitate.Eram aliati in acelasi timp cu toate statele UE si occidentale importante, situatie istorica complet noua. Dintre cei trei piloni ai securitatii nationale, efortul propriu, NATO si centura de protectie ucraino-moldoveana, doi se prezentau foarte bine:eram garantati cu articolul 5 al NATO, o alianta care functiona bine si beneficiam si de protectia statelor tampon Ucraina si RMD, suveranitatea lor fiind slab amenintata si in nici un caz agresata.
Garantiile de securitate au fost la maximul lor o buna perioada de timp, cam 20 de ani, intre 2002 si 2022. Din pacate, din cauza agresivitatii in crestere a Rusiei si pe fondul unor complicate probleme politice interne ale Occidentului, asistam la un proces ingrijorator de diluare a acestor garantii. Diluare imputabila si noua, atata timp cat nici efortul nostru national privitor la apararea armata a Romaniei nu este pe masura gradului ridicat de amenintare.
Teama de diluare a garantiilor de securitate nu ne framanta doar pe noi. Mai jos aveti un extras dintr-un recent articol din Financial Times, care analizeaza angoasa Germaniei in fata posibilei reveniri ca presedinte al SUA a domnului Trump . Ce ii framanta pe prieteni germani? Exact, diluarea garantiilor NATO .
In plus, in cazul Romaniei, cand spui ca avem cele mai bune garantii de securitate pare ca munca este incheiata iar efortul diplomatic de succes. Ori stim bine ca nu este asa si Romania inca trebuie sa se lupte pentru obiective inca neatinse. Prezenta militara americana este rotationala si nu permanenta , cum este cazul balticilor si al Poloniei. Acest dezechilibru intre partea de nord si cea de sud a frontului impotriva Rusiei nu este inca ameliorat. Statele NATO importante refuza sa aduca nave militare in Marea Neagra. Nu in ultimul rand, avem diferente semnificative de viziune si atitudine asupra relatiilor cu Rusia, ceea ce genereaza o functionare greoaie a NATO si a UE. Deci cat timp inca mai avem de alergat dupa obiective atat de importante, cum sa spui ca garantiile sunt cele mai bune?”, a mai scrie Fota.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii