Avertismentele experților internaționali pentru 2025. „Cel de-al Treilea Război Mondial nu mai este o posibilitate îndepărtată, a început deja“
Mai mulți experți în domeniul riscurilor globale a avertizat că omenirea ar trebui să își pună centurile de siguranță pentru o călătorie foarte agitată în 2025, scrie Daily Mail.
Conflictele nu dau semne să se stingă anul acesta/FOTO:EPA/EFE
În previziunile sale anuale atent urmărite, Ian Bremmer, expert în riscuri globale, a prezis o perioadă „deosebit de periculoasă” pentru planetă, asemănătoare cu anii 1930 tensionați și începutul Războiului Rece.
El atribuie această situație ambițiilor imperiale ale Rusiei, creșterii necontrolate a inteligenței artificiale (AI), revenirii lui Donald Trump la Casa Albă ș i relansării războiului comercial cu China.
Cea mai mare îngrijorare a lui Bremmer este ceea ce el numește „lumea G-Zero” - unde nicio putere sau grup de națiuni, cum ar fi Occidentul condus de SUA, nu are o foaie de parcurs convenită pentru pace și securitate.
„Oamenii de pretutindeni se confruntă cu o instabilitate geopolitică crescută, generată de lipsa unui leadership global”, spune fondatorul și președintele Eurasia Group.
”Ne întoarcem la legea junglei, în care cei mai puternici fac ceea ce pot, în timp ce cei mai slabi sunt condamnați să sufere ceea ce trebuie”.
Lista sa anuală a fost publicată în timp ce Rusia se lăuda cu câștiguri militare în estul Ucrainei și în timp ce Congresul SUA s-a reunit pentru a certifica victoria lui Trump în alegerile din 2024, înainte de inaugurarea sa pe 20 ianuarie.
Bremmer, un consultant din Boston care oferă consultanță factorilor de decizie politică la nivel mondial, publică în luna ianuarie a fiecărui an lista sa cu cele 10 amenințări principale la adresa păcii și securității globale.
La începutul anului 2024, el a clasificat alegerile din SUA drept cel mai mare pericol, afirmând că disensiunile politice din cadrul celei mai mari puteri economice și militare au făcut ca țara să fie mai puțin capabilă să preia conducerea în cazul crizelor globale.
În acest an, el a afirmat că absența unui lider mondial a devenit o problemă cronică care face ca omenirea să aibă mai multe șanse de a se împiedica într-un conflict devastator.
„Trăim cu această lipsă de leadership internațional de aproape un deceniu, dar în 2025, problema se va înrăutăți mult“, se arată în raportul său.
”Așteptați-vă la goluri de putere noi și în expansiune, la actori necinstiți încurajați și la un risc sporit de accidente periculoase, erori de calcul și conflicte“, spune expertul.
Printre acestea se numără condiții mai bune pentru comerțul nord-american, legături mai bune între Israel și națiunile arabe și încurajarea europenilor să cheltuiască mai mult pentru apărarea lor.
Dar el avertizează că al doilea mandat al lui Trump prezintă noi provocări și amenințări.
Sprijinit de majorități în Congres și la Curtea Supremă, Trump și-ar putea realiza planurile de epurare a Washingtonului, inclusiv a Departamentului de Justiție și a FBI, de dușmanii percepuți, afectând astfel permanent aceste instituții, spune Bremmer.
Între timp, foaia de parcurs economică declarată de Trump și tarifele comerciale ar putea zdruncina economia SUA și economia globală și ar putea înrăutăți relațiile deja tensionate cu China, spune expertul.
Acesta avertizează, de asemenea, că inteligența artificială cunoaște o creștere „implacabilă” și rapidă, fără a exista verificări eficiente cu privire la siguranța tehnologiei emergente.
Dar cel mai mare pericol este reprezentat de Rusia, adaugă el, care câștigă teren în Ucraina și efectuează atacuri secrete asupra infrastructurii europene.
Moscova „va face mai mult decât orice altă țară pentru a submina ordinea globală în 2025”, afirmă Bremmer, împreună cu președintele grupului său, Cliff Kupchan.
Alți experți în securitate au exprimat preocupări similare cu cele ale lui Bremmer.
Previziunile anuale ale RANE au avertizat, de asemenea, cu privire la viitorul război comercial al Washingtonului, la dificultățile în încheierea oricărui acord de pace între Rusia și Ucraina și la escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu.
„Israelul se va angaja în războaie de uzură în Gaza și Liban, unde este puțin probabil ca încetarea focului să pună capăt conflictelor, în timp ce anexarea sa progresivă a teritoriilor din Cisiordania va duce probabil la o revoltă violentă“, afirmă grupul.
La sfârșitul anului trecut, DailyMail.com a stat de vorbă cu analiști proeminenți în domeniul securității, cu un pronostic sumbru pentru pacea mondială.
Expertul în securitate națională Mark Toth și fostul ofițer de informații al SUA, colonelul Jonathan Sweet, spun că cel de-al Treilea Război Mondial nu mai este o posibilitate îndepărtată - a început deja.
Ei spun că se întâmplă doar în moduri mai subtile decât au experimentat societățile occidentale la începutul conflictelor globale din secolul XX.
În schimb, este vorba despre amenințări hibride, lupte secrete și lupte ideologice în arena digitală.
”Această a treia conflagrație globală nu arată sau nu seamănă cu ceea ce a imaginat Hollywood-ul”, au declarat Toth și Sweet.
„Nu există nori în formă de ciupercă sau pustiuri apocaliptice. Mai degrabă, este un război cu o mie de tăieturi, desfășurat pe câmpuri de luptă multiregionale și multidomeniu”.
„Suntem deja în război, dar nu o știm”, avertizează nepotul lui Churchill
Siguranța noastră națională este în pericol, iar în fața unui conflict global iminent, Marea Britanie riscă să devină vulnerabilă în fața unor amenințări extrem de grave. Acesta este avertismentul venit din partea unui fost politician important, Nicholas Soames, nepotul legendarului premier britanic Winston Churchill. Lord Nicholas Soames a fost ministru apărării în Regatul Unit între 1994-1997. Într-un moment în care multe națiuni se confruntă cu provocări din partea unor puteri autoritare precum Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, Marea Britanie se află într-o poziție delicată.
Desigur, mulți dintre noi sunt tentați să creadă că ceea ce se întâmplă în alte colțuri ale lumii nu ne poate afecta direct. De la războiul din Ucraina, la conflictele din Orientul Mijlociu și amenințările cibernetice, viața în Marea Britanie a păstrat un aer de siguranță. Supermarketurile sunt pline, iar străzile sunt în mare parte liniștite. Însă acest confort poate fi înșelător, spune Soames.
„Suntem deja în război, dar nu o știm”, este mesajul pe care Soames îl transmite cu tărie. Regimul de la Kremlin, dar și altele asemenea, amenință stabilitatea Europei, iar Marea Britanie nu poate rămâne un simplu spectator. Conștientizarea acestui pericol devine crucială, iar măsurile preventive, de prevenire a crizei, nu mai sunt opționale, ci vitale.
Viziunea unei Mări Britanii întărite nu ar trebui să se bazeze doar pe tehnologia de apărare sau pe războiul nuclear, ci mai ales pe mobilizarea națională. Nu este vorba doar despre a înfrunta atacuri directe. Trebuie să fim pregătiți și pentru riscuri subtile și indirecte, precum sabotaje cibernetice sau blocaje ale lanțurilor de aprovizionare, care pot crea haos în întreaga țară.
Așadar, ce trebuie făcut? Soames propune crearea unui Minister al Apărării Civile, care să instruiască cetățenii și să îmbunătățească răspunsul național în fața unei crize sau orice formă de conflict. În timp ce armata britanică luptă pentru a se adapta noilor realități, populația trebuie să înțeleagă că pregătirea nu este doar un privilegiu, ci o necesitate.
În această perioadă incertă, riscurile pentru viața cotidiană a fiecăruia dintre noi sunt mari. Soames subliniază faptul că nu doar mari puteri sunt o amenințare, dar și grupuri teroriste care, sprijinite de regimuri precum cele din Iran sau Coreea de Nord, pot acționa în moduri greu de anticipat.
”Avem încă timp să ne pregătim, dar nu pentru mult timp. A sosit momentul ca liderii noștri să pună interesul național pe primul loc, să investească în apărare și să reînvie spiritul de solidaritate națională. În caz contrar, riscul de a fi luați prin surprindere va deveni mult mai mare”, avertizează nepotul lui Churchill, citat de Daily Mail.
Sursa: adevarul.ro