AVERTISMENT: Poate că a venit vremea să redeschidem balconul Universității pe care îl ținem închis de la mineriade

AVERTISMENT: Poate că a venit vremea să redeschidem balconul Universității pe care îl ținem închis de la mineriade

“Poate că a cam venit vremea să redeschidem balconul Universității pe care îl ținem închis de 28 de ani, de la fenomenul Piața Universității și de la mineriade și să-ți transmitem de acolo toate aceste mesaje plus solicitarea de a demisiona”, i-a transmis Marian Preda, şeful Senatului Universităţii Bucureşti, lui Valentin Popa, ministrul Educaţiei.

Ameninţarea vine pe fondul reducerii de către minister a locurilor alocate de la buget pentru cele mai mari universităţi, cele care au şi avut poziţii critice faţă de PSD, relatează  G4Media.ro .

Marian Preda critică într-o postare pe Facebook decizia Ministerului şi explică de ce unele specializări şi programe au mai puţin de 40 de studenţi. “Cele de la limbi straine (maghiară, romani, slovacă, araba, rusă, etc.) pe care doar UB și în unele cazuri UBB le organizează și fără de care în România nu ar mai exista traducători și experți în aceste limbi. Să le spună onor ministerul celor de la Ministerul de externe, de la DIICOT, SIE și SRI că nu vor mai avea traducători, să le spună reprezentanților minorităților din Parlament că limbile lor nu vor mai fi predate și noi desființăm aceste programe”, a scris Marian Preda.

El a arătat că o altă categorie de programe cu studenţi mai puţini sunt cele dedicate cultelor religioase: “sunt câteva programe de teologie (romano-catolică, baptistă sau ortodoxă), cele mai multe fiind singurele din România de acest fel. Să le spună Ministerul și ARACIS-ul cultelor că nu vor mai avea programe la licență pe viitor”.

Citeşte mai jos postarea integrală a şefului Senatului Universităţii Bucureşti:

„Azi am cerut date statistice de la Secretariatul General al Universității din București pentru a mă lămuri ce a vrut să spună ministerul domnului Popa care, înt-un comunicat scris cu aceeași ură și răzbunare față de UB și argumentat cu informații fantasmagorice, reproșa Universității ”proasta guvernanță” dovedită de ei prin numărul mare de programe de licență și de master care ”nu sunt rentabile economic”, motiv pentru care ARACIS nu trebuia să acorde UB grad ridicat de încredere. Vom furniza saptamana viitoare date detaliate dar, pentru moment, câteva cifre generale și câteva precizări care contrazic flagrant aberațiile incompetente ale ministerului:

– Numărul mediu de studenți la buget și taxa pe program de studii de licență este 70, mult peste limita de 40 pretinsă de minister. Dacă luăm ”studenții echivalenți”, finanțarea fiind acordată pe student echivalent, nu pe student fizic, numărul este încă și mai mare, multe programe fiind predate în limbi străine. Le cer celor din minister să imi arate cate universitati din lista lor de favorizați care au primit locuri suplimentare au medie mai mare de 70 de studenți fizici/program de licenta. Nu prea cred că găsesc vreuna.

Programele acelea cu mai puțin de 40 de studenți, cam 1/3 dintre programele noastre, sunt:

– cele de la limbi straine (maghiară, romani, slovacă, araba, rusă, etc) pe care doar UB și în unele cazuri UBB le organizează și fără de care în România nu ar mai exista traducători și experți în aceste limbi. Să le spună onor ministerul celor de la Ministerul de externe, de la DIICOT, SIE și SRI că nu vor mai avea traducători, să le spună reprezentanților minotirăților din Parlament că limbile lor nu vor mai fi predate și noi desființăm aceste programe.

– sunt câteva programe de teologie (romano-catolică, baptistă sau ortodoxă), cele mai multe fiind singurele din România de acest fel. Să le spună Ministerul și ARACIS-ul cultelor că nu vor mai avea programe la licență pe viitor.

– alte cateva programe sunt cele predate în engleză și franceză la facultăți socio-umane; la aceste programe li se adaugă studenților români înscriși și studenții străini, inclusiv cei veniți prin Programul ERASMUS care nu pot fi pe lista inițială dar pentru care primim bani separați și astfel se adună mult mai mulți studenți echivalenți decât 40/program. Să elimine domnul Popa și internaționalizarea, pentru că la Succeava nu e necesară.

– alte câteva programe sunt de chimie, biochimie sau fizică, domenii de vârf în care se lucrează cu formațiuni mai mici, de 15-20 de studenți pentru că au laboratoare, experimente etc. Oricum, acestea sunt pe listele de domenii prioritare și multe sunt unice sau se mai regasesc doar în universitațile mari din Consorțiu. Să le desființeze și pe astea ca să plece și puținii olimpici din științele exacte care au mai rămas prin Țară, să desființăm cecetarea,fundamentală, Laserul de la Măgurele, institutele de cercetări și tot ce ne mai scoate și pe noi în lume în cercetarea și tehnologia de vârf.

Domnule Popa, Universitatea din București și celelalte universități din Consorțiu, pe banii lor, prin redistribuire internă, pe bugetele lor până acum eficiente economic în ciuda subfinanțării de la voi, țin cercetarea din România pe linia de plutire prin aceste programe și fac ce ar trebui să faceți voi, politrucii din Minister.

Știu, e greu să înțelegi, dar te vom ajuta noi!

Si dacă nu înțelegi, poate că a cam venit vremea să redeschidem balconul Universității pe care îl ținem închis de 28 de ani, de la fenomenul Piața Universității și de la mineriade și să-ți transmitem de acolo toate aceste mesaje plus solicitarea de a demisiona.”


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...