Avertisment pentru turiștii din Grecia: „Nu vă asumați riscuri inutile”

Avertisment pentru turiștii din Grecia: „Nu vă asumați riscuri inutile”

În contextul unui val de căldură record, Grecia a emis un avertisment sever pentru turiști. Temperaturile au urcat până la 43 de grade. Șase turiști au murit recent pe tărâmul Eladei, din cauza caniculei.

Șase turiști au murit în Grecia, în ultima lună, din cauza caniculei - Foto Wikipedia

Șase turiști au murit în Grecia, în ultima lună, din cauza caniculei - Foto Wikipedia

Căldura extremă a cauzat o serie de decese în rândul turiștilor europeni din Grecia. În acest context, autoritățile au subliniat că e nevoie de atenție sporită, deoarece schimbările climatice fac ca „temperaturile ridicate să fie din ce în ce mai frecvente”, relatează Euronews.

Vizitatorii Greciei au fost avertizați să nu își asume "riscuri inutile" în urma deceselor unor europeni în timpul recentului val de căldură.

Decese și dispariții ale turiștilor în Grecia

Într-o săptămână neagră, trei turiști au fost găsiți morți, iar mai mulți au fost dați dispăruți . Ultima victimă, este un bărbat german de 68 de ani, care a fost descoperit fără suflare pe insula Creta.

Ministrul grec al sănătății, Adonis Georgiadis, a subliniat gravitatea situației: „ Oamenii trebuie să înțeleagă că schimbările climatice au loc și că trebuie să fie foarte atenți”.

Asta după ce țara a fost lovită de cel mai timpuriu val de căldură din istorie, cu temperaturi ce au depășit 40 de grade Celsius. Și riscul de incendii de vegetație este crescut pentru această destinație, atât de iubită în timpul verii.

Datorită geografiei sale și apropierii de Africa, Grecia este extrem de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice. Criza climatică amplifică frecvența și intensitatea valurilor de căldură.

Am avut cazuri de călători străini care și-au pierdut viața în Grecia. Ei și-au pierdut viața pentru că au subestimat fenomenul [schimbărilor climatice]", a mai spus ministrul grec. El a adăugat că turiștii trebuie să fie „foarte atenți” în timp ce vizitează țara, care se confruntă cu temperaturi în creștere, și să nu își asume „riscuri inutile”.

Precauții esențiale pentru turiști

În timp ce locuri turistice se închid pentru a proteja vizitatorii, oamenii ar trebui să evite ieșirile în toiul zilei. Grecia a închis mai multe situri arheologice, inclusiv Acropola din Atena, între 12:00 și 17:00, din cauza caniculei. Alte situri din Creta, Dodecanez, Ciclade și Peloponez sunt și ele închise în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.

Confuzia, dificultatea în luarea deciziilor și percepția alterată a riscurilor sunt câteva dintre semnale ale alarmă că organismul suferă din cauza temperaturilor mari. Experții recomandă turiștilor să stea la umbră, să se hidrateze corespunzător și să solicite ajutor medical imediat dacă apar simptome de epuizare termică.

Bebelușii, copiii mici, persoanele cu afecțiuni preexistente și vârstnicii sunt deosebit de vulnerabili în timpul valurilor de căldură. Aceștia trebuie să rămână în casă și să evite expunerea la temperaturi extreme.

Sfaturi pentru siguranța turiștilor

  • Evitați expunerea la soare în timpul orelor de vârf ale zilei.
  • Hidratați-vă constant, consumând cantități mari de apă.
  • Căutați locuri răcoroase și umbrite.
  • Fiți conștienți de semnele de epuizare termică și acționați rapid dacă apar simptome.

În acest lună, șase turiști au murit în Grecia după ce au încercat să facă drumeții în temperaturi extreme. Printre victime se numără Michael Mosley , prezentator TV britanic, și alți cinci turiști americani, olandezi și germani, care au fost găsiți morți după ce au plecat în excursii pe insulele grecești în mijlocul caniculei.

Autoritățile locale au închis Acropola din Atena și au avertizat oamenii să stea în interior între orele 11:00 și 15:00 din cauza temperaturilor de peste 40 de grade Celsius. Specialiștii recomandă turiștilor să aleagă destinații și perioade mai răcoroase pentru drumeții și să evite activitățile în aer liber în timpul zilei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet