AVERTISMENT Livia Stanciu: Reformele din justiţie nu sunt ireversibile, progresele pot fi revizuite în două zile/Interviu AFP
Progresele realizate de justitie pot fi revizuite in doua zile, avertizeaza presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, intr-un interviu acordat agentiei France-Presse inaintea alegerilor prezidentiale din Romania.
Livia Stanciu a precizat ca si-ar dori ca progresele justitie sa fie ireversibile, "dar nu sunt atat de optimista, deoarece aceasta asa-zisa ireversibilitate poate fi revizuita in doua zile".
AFP o prezinta pe Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti din 2010, drept unul dintre cei mai respectati si mai de temut judecatori din Romania. "Actiunea sa energica a permis acestei instante sa-si restabileasca blazonul in lupta impotriva coruoptiei" iar ultimul raport al Comisiei Europene lauda bilantul "foarte bun" al acestei instante.
Iata mai jos interviul acordat pentru AFP:
Q: Care este, dupa parerea dvs, principala realizare a justitiei in acesti ultimi ani?
R: Tribunalele erau vazute in trecut ca obstacole in reforma justitiei. Cand am fost numita presedinte al Inaltei Curti, am gasit dosare inregistrate in 2002 ale caror verdicte nu fusesera inca pronuntate. Unul dintre scopurile mele a fost sa accelerez rezolvarea acestor cazuri, acordand prioritate mai intai dosarelor cele mai vechi, care riscau sa fie prescrise. In ultimii ani, Inalta Curte a pronuntat condamnari in numeroase dosare de mare coruptie, respectiv doua in 2010, 15 in 2011, 20 in 2012 si 9 in 2013. O alta realizare importanta este faptul ca oamenii au inceput sa aiba incredere in justitiei, desi mai sunt multe lucruri de facut.
Q: Este reforma justitie ireversibila?
R: Mi-as dori, sincer, sa fie, dar nu sunt atat de optimista, deoarece aceasta asa-zisa ireversibilitate poate fi revizuita in doua zile. Multe depind de persoanele care conduc justitia si de dorinta lor de a continua aceste reforme. Am vazut reactiile anumitor oameni politici care au depasit adeseori limitele admisibile ale unui discurs politic (...) si care au reprezentat de maniera indirecta atacuri fata de activitatea procurorilor sau judecatorilor.
Q: Va temeti ca justitia ar putea fi implicata in jocuri politice?
R: De cand sunt presedinte al Inaltei Curti, nici eu si nici colegii mei nu ne-am confruntat vreodata cu cazuri in care cineva sa ne spuna: "dati acest verdict in acest dosar". Daca vreodata cineva va dori ca acest lucru sa se schimbe, ne vom afirma pozitia: justitia trebuie sa continue sa lucreze fara sa tina cont de jocurile politice. Inalta Curte nu se pronunta asupra unui caz sau altul in functie de alegeri sau de nu stiu care alte evenimente de pe scena politica.