Avertisment dur al profesorilor: „În următorii cinci-zece ani, cazuri ca cel din Prahova vor exista mai peste tot”

Avertisment dur al profesorilor: „În următorii cinci-zece ani, cazuri ca cel din Prahova vor exista mai peste tot”

Evenimente greu de imaginat, cu profesori-victime ale elevilor, precum cele ieșite la iveală în ultimele săptămâni, se vor multiplica în viitor, spune secretarul-general al FSE „Spiru Haret”, prof. Ionel Barbu, explicând și motivele.

În următorii anii va fi o criză de profesori pentru Științe, spune un lider sindical FOTO: Arhiva

În următorii anii va fi o criză de profesori pentru Științe, spune un lider sindical FOTO: Arhiva

Ca trei adolescenți să ajungă să batjocorească o profesoară în sala de curs, simulând un act sexual cu aceasta, fără ca vreunul dintre colegii lor să reacționeze, a fost nevoie de un șir de greșeli perpetuate în timp. La școala din Brebu, județul Prahova, unde s-au petrecut fapte greu de descris și de acceptat, elevii sunt lipsiți de bun-simț, cu care ar fi trebuit să vină din familie, dar și de disciplină. Au, însă, în fața lor, un cadru didactic vădit depășit de situație, care nu mai poate controla clasa, în ciuda experienței de aproximativ 20 ani la catedră, și care ar fi avut nevoie de ajutor pentru a nu se ajunge aici.

Secretarul general al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, prof. Ionel Barbu, atrage atenția că în anii care vor urma lucrurile se vor agrava. Se observă o scădere a interesului tinerilor absolvenți pentru a veni în învățământ, iar asta după ani în care numărul profesorilor necalificați începuse să scadă. La acest moment, spune Barbu, în școlile de stat din toată țara sunt 8.000 de profesori necalificați, 3.000 dintre aceștia având doar studii liceale.

„Dacă nu va fi rezolvată problema motivării resursei umane, în următorii cinci-zece ani astfel de cazuri vor exista mai peste tot. Asta este, din păcate! Cum să vină tinerii capabili de performanță în sistemul de învățământ, când salariul la încadrare, salariul net, este în jur de 2.500 lei, în care este încadrată și alocația de hrană?! Dacă profesorul mai face și naveta, și avem multe astfel de situații, iar naveta înseamnă 400-500 lei pe lună, și domnii primari refuză să plătească....”, a reacționat liderul sindical, pentru „Adevărul”.

„Un student la Informatică nu vine în învățământ pe 400 de euro”

Lucrurile deja sunt grave pentru câteva discipline de predare, absolvenții de facultate îndreptându-se către domenii mult mai bine plătite. „La Științe, vreau să vă spun că, dacă nu vor fi luate măsuri în următorii doi-trei ani, nu vom mai avea cadre didactice care să predea Matematică, Fizică, Chimie, Biologie. Deja, în București deficitul este cam de 10%, nu mai vorbesc de Harghita, de Covasna, acolo deficitul a ajuns la 50%. Sunt cadre didactice care au câte două norme ca să poată acoperi. Nu mai vorbesc de ingineri, nu mai vorbesc de informaticieni. Dacă un student la Informatică are un part-time cu 1.500 euro, în timpul studenției, n-o să vină el în sistemul de învățământ pe 400 euro, oricât ar iubi profesia de dascăl”, este de părere liderul FSE „Spriru Haret”.

Dacă absolvenții bine pregătiți vin rar în ultimii ani în Educație, pe de altă parte aproape că au dispărut filtrele pentru resursa umană deja existentă. În timp ce profesorii încadrați pe perioadă determinată trec anual prin examene și teste, titularilor sistemului extrem de rar li se mai testează cunoștințele sau starea de sănătate psihică. Examenul psihologic nu mai face parte din examenul medical periodic, cadrul didactic trecând printr-o astfel de evaluare doar dacă medicul de medicina muncii consideră necesar și solicită și o evaluare psihologică sau psihiatrică.

„Astfel de analize mai pot fi solicitate de Consiliul de Administrație al școlii, dacă se constată unele deficiențe. Numai dacă conducerea unității ia această hotărâre în C.A., atunci salariatul are obligația să prezinte rezultatul unor astfel de analize. (...) Este foarte clar că trebuie să se revină, examenul respectiv trebuie să fie obligatoriu. (...) Periodic nu înseamnă neapărat anual, dar cel puțin o dată la trei sau cinci ani să existe această obligație”, este propunerea secretarului general al FSE „Spiru Haret”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...