Avertisment care dă fiori din partea Băncii Angliei: Vine „furtuna economică”!
Banca Angliei (BoE) a avertizat că perspectivele economice pentru Marea Britanie și pentru întreaga lume s-au deteriorat puternic și le-a cerut unităților bancare să-și majoreze rezervele de capital pentru a se asigura că pot face față furtunii economice, scrie Reuters.
"Perspectivele economice pentru Marea Britanie și la nivel global s-au deteriorat semnificativ", a trasmis BoE, care a publicat cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară, menționând că evoluțiile legate de războiul din Ucraina vor juca un rol cheie în privința economiei.
Specialiștii internaționali în prognoze, precum FMI și OCDE, spun că Marea Britanie este mai susceptibilă la recesiune și la o inflație ridicată de durată decât alte țări occidentale, care se luptă cu șocurile de pe piața mondială a energiei și a mărfurilor.
Băncile britanice ar putea face față unei recesiuni economice severe, a declarat BoE, deși a remarcat că ratele de capital ale acestora – deși încă solide – ar putea să scadă ușor în trimestrele următoare.
Membrii Comitetului de politică financiară (FPC) au confirmat că BoE va dubla rata amortizorului anticiclic de capital (CCYB) la 2% în luna iulie a anului viitor. Rata CCYB reprezintă un indicator suplimentar pentru bănci care variază în funcție de perspectivele economice.
În ciuda crizei economice, a creșterii costului vieții, cu inflația îndreptându-se spre un nivel cu două cifre, BoE a spus că băncile sunt rezistente la vulnerabilitățile datoriei în rândul gospodăriilor și al companiilor.
"Pe fondul unei volatilități ridicate, condițiile de lichiditate s-au deteriorat chiar și pe piețele de obicei foarte lichide", a transmis Banca Angliei.
Condițiile s-ar putea deteriora
Banca Angliei a precizat că piețele britanice de bază – deși încă funcționale – au devenit mai scumpe pentru tranzacționare. "(Condițiile) ar putea continua să se deterioreze, în special dacă volatilitatea pieței continuă să crească", a spus BoE.
Banca Angliei a anunțat că va face o analiză detaliată a funcționării pieței de mărfuri, comerțul cu metale fiind grav afectat în martie de invazia Rusiei în Ucraina.
Banca centrală a precizat că va începe în septembrie testul de stres al băncilor pentru anul 2022 – amânat din cauza războiului – și că rezultatele vor fi prezentate probabil la jumătatea anului 2023.