Averea șefului SIE, Gabriel Vlase. Fără casă, terenuri și mașină până în 2023. De atunci averea sa a crescut considerabil. Cu ce se ocupă soția

Averea șefului SIE, Gabriel Vlase. Fără casă, terenuri și mașină până în 2023. De atunci averea sa a crescut considerabil. Cu ce se ocupă soția

Gabriel Petru Vlase, care conduce de șase ani Serviciul de Informații Externe (SIE), a declarat la mijlocul acestui an sume importante de bani în cele șase conturi, în lei și euro, deținute împreună cu soția sa. Situația financiară a lui Vlase s-a îmbunătățit semnificativ din 2023, anterior neavând declarate casă, terenuri sau mașină.

Gabriel Vlase, șeful SIE FOTO: Adevărul/Mircea Merticarie

Gabriel Vlase, șeful SIE FOTO: Adevărul/Mircea Merticarie

Gabriel Petru Vlase, despre care au apărut informații că pe 8 decembrie, în plină criză de securitate, se afla la la Abu Dhabi, la Marele Premiu de Formula 1, se află la conducerea SIE din iulie 2018. Anterior a fost deputat PSD (din 2004), iar în perioada 2001-2004 a fost subprefect de Bacău. Conform CV-ului, și-a început activitatea profesională ca administrator al SC Saga Trans Company, însă nu precizează anul.

Suprefect, deputat, director al SIE, toate pe filiera PSD

Șeful SIE are 53 ani, iar în 1996 a absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti. În anul 2000 a ocupat prima funcție politică, cea de consilier local PSD la Bacău. A fost vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD și președinte executiv în cadrul Organizației Județene PSD Bacău. La 31 ani a fost numit subprefect al județului Bacău, funcție pe care a deținut-o până în 2004, când a plecat în Parlamentul României, în calitate de deputat.

De atunci, din 2004, a absolvit curs după curs. Doar în acel an, conform CV-ului, a obținut două diplome: una la Colegiul Naţional de Apărare și o alta - „MBA la „Al.I. Cuza” din Iași”. În 2004-2005 a urmat un curs de formare pentru înalți funcționari la Institutul Național de Administrație. În 2005 s-a înscris la Facultatea de Drept, Universitatea „Dimitrie Cantemir” – București. În 2006 apare menționat Colegiul Superior de Securitate Naţională - Serviciul Român de Informaţii, în același an participând la un seminar pentru oficiali de top cu Centrul European de Studii de Securitate Marshall din Garmisch, Germania, și absolvind Colegiul Național de Apărare.

În 2007 a încheiat un master în „Politică Economică Europeană” la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar în 2006-2007 a urmat un curs postuniversitar la Facultatea de Știinte Economice din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, Galați, specializarea „Managementul comunicării și relații publice”; tot în 2007 a urmat cursuri de pregătire postuniversitară la Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României și un curs de formare în „Analizarea și rezolvarea conflictelor armate” „cu Universitatea Georgetown, Statele Unite ale Americii în colaborare cu Colegiul Național de Apărare”. În același an s-a înscris la doctorat la Academia Națională de Informații.

În toată această perioadă, în calitate de deputat, s-a apropiat progresiv de activitatea serviciilor. A fost membru, în perioada 2004-2008, al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională și vicepreședinte, pentru ca în 2008 (până în 2012) să devină președinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SIE. În următorul mandat de parlamentar a fost șeful Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, iar din februarie 2017 până la numirea ca director SIE (în aprilie 2018) a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Cum au apărut casa, terenurile și mașina

În declarația de avere depusă în 2018, Gabriel Vlase nu avea niciun teren, nu avea casă și nici mașină, nici el și nici soția sa de atunci, Raluca Miriam. Declarase, în schimb, bijuterii în valoare de 25.000 euro obținute în perioada 1990-2006, 65% din acțiunile unei firme (acțiunile valorând aproape 50.000 lei) și o altă firmă în care deținea 100% din acțiuni (în valoare de 76.291). Aceleași mențiuni cu privire la cele două firme (cu deosebirea că în ultimele declarații se menționează și numele firmelor: Investica General și Gabrio Business) se regăsesc și în ultima declarație de avere, depusă în iunie 2024.

Tot în 2018, noul, pe atunci, șef al SIE mai declara că a acordat trei împrumuturi: unul de 26.700 lei, încă unul de 176.913 lei și al treilea – de 143.000 euro. Avea în același timp datorii: de 45.000 euro către o persoană (în 2018 nu a declarat nici scadența și nici numele celui care l-a împrumutat, în schimb în ultimele trei declarații acest împrumut figurează ca fiind de la Vlase Constantin și are menționată scadența în 2030); 25.000 lei către altă persoană (Doraș Claudiu, împrumut cu scadență 2030, conform ultimei declarații). În declarația din 2018 apăreau alte două împrumuturi pe care le avea de achitat: unul de 32.000 lei (scadent în 2020) și un altul de 32.800 lei (scadent 2022).

Veniturile declarate în declarația din 2018 aferente anului anterior le mai cuprindeau pe cele din indemnizația de parlamentar – de 146.338 lei - și pe cele ale soției, Vlase Raluca Miriam (șef serviciu la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău), de 35.785 lei.

Începând cu declarația din 2023 lucrurile se schimbă însă aproape radical. În declarația lui Gabriel Vlase apar: o casă de locuit de 180 metri pătrați, construită în 2023, care îi aparține actualei soției, Vlase Georgiana Ștefania; un teren intravilan de 88,28 metri pătrați, cumpărat în 2023 tot de Vlase Georgiana Ștefania; un teren agricol de 801 metri pătrați, moștenit de soție (1/5). Tot soției îi aparține și mașina, Toyota CHR, an de fabricație 2019.

Vlase mai declară în 2024 bijuterii de 7.000 euro (din perioada 2021-2024) și sume importante de bani, în șase conturi, ale sale, respectiv ale soției, în total peste 363.000 lei și peste 44.500 euro.

Apar, ca și în declarația din 2018, acțiunile la cele două firme anterior menționate, un împrumut acordat în nume personal, de 199.651.57 RON, către Gabrio Business, datoriile către Vlase Constantin (45.000 euro) și Claudiu Doroș (25.000 lei) și veniturile din activitatea profesională obținute de el și de soție: 168.236 lei obținuți din funcția de director al SIE de Gabriel Vlase, respectiv 78.708 lei – reprezentând solda încasată de soție de la Ministerul Apărării Naționale în anul anterior.

În declarația din 2023 erau menționate cadouri de nuntă de 150.000 lei și 160.000 euro, declarate de soție, dar și bursa de doctorat, de 18.600 lei, tot în contul soției.

Dincolo de CV-ul oficial

În CV-ul lui Gabriel Vlase, despre perioada anterioară anului 2001, când acesta devine subprefect al județului Bacău, nu există decât mențiunea că a fost administrator la firma SC Saga Trans Company. Propulsarea lui în această funcție nu mai pare deloc misterioasă pentru cei care-i știu familia, potrivit informațiilor din spațiul public.

Tatăl lui Gabriel Vlase, spune Valeriu Nicolae, într-un episod din Starea Impostorilor care îi este dedicat șefului SIE (vezi video), a condus vreme de peste 40 de ani un ansamblu folcloric cu care a avut repetate ieșiri în străinătate, în comunism. Or, pentru cine a trăit acele vremuri este evident că nu se putea ieși din țară oricum și că, spune Valeriu Nicolae, „probabilitatea ca domnul Petre Vlase să nu fi raportat la Securitate este apropiată de zero”. Petre Vlase era prieten cu Viorel Hrebenciuc, iar Viorel Hrebenciuc avea un rol important în PSD. În acest context Gabriel Vlase ajunge subprefect, iar în anii următori începe să prospere și în afaceri.

Se asociază cu Liviu Cladiu Doroș, fiul șefului SRI Bacău, Vasile Doroș. Claudiu Doroș, partener cu Gabriel Vlase în trei din cele patru firme pe care șeful SIE le-a avut, a activat timp de șase ani (1996 - 2002) în firma Gelsor, implicată în prăbușirea FNI, doar că Doroș nu numai că nu a făcut pușcărie, ci chiar a ajuns în fruntea mai multor societăți, propulsat politic.

Numele lui Gabriel Vlase, despre care se spune ca e finul controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov (condamnat la 7 ani de închisoare pentru prejudicierea Rafo Onești cu peste 7 milioane lei), apare de asemenea în presa vremii ca fiind implicat într-o firmă care asigura transportul de lemn tăiat ilegal, dar și în dosarul retrocedărilor ilegale în care a fost condamnat Viorel Hrebenciuc, vehiculat drept protectorul său politic.

În perioada în care își face studiile la Academia Națională de Informații (în 2007 se înscrie la doctorat), interesele sale se intersectează cu cele ale lui Mihai Tudose. Devin doctori în același an, 2010, însă îi leagă și afacerile, Gabriel Vlase asociindu-se într-o firmă cu Mihai Tudose și cu Georgian Pop, mai spune Valeriu Nicolae.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta o fi miza realegerii lui Donald Trump în fruntea SUA?

2 De citit...

3 Asta este Rusia, în realitate, oameni buni...

4 Băi, frate, câte chestii false cu și despre omul ăsta mai apar?

5 Avertismentul care dă fiori al doamnei Beatrice Mahler