Averea netă a lui Jeff Bezos a scăzut vineri cu 15,2 miliarde de dolari

Averea netă a lui Jeff Bezos a scăzut vineri cu 15,2 miliarde de dolari

Averea neta a lui Jeff Bezos a scazut vineri cu 15,2 miliarde de dolari, conducand declinul amplu care a sters 134 miliarde de dolari din averile celor mai bogati 500 de oameni din lume, transmite Bloomberg .

La Bursa de la New York, actiunile Amazon.com Inc au scazut cu 8,8%, pe fondul declinului general de pe pietele bursiere, astfel incat averea neta a lui Jeff Bezos s-a redus la 191,5 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. Scaderea de vineri este a treia cea mai mare lovitura cu care s-a confruntat Jeff Bezos, fiind depasita doar de cea din 4 aprilie 2019, cand averea co-fondatorului Amazon s-a redus cu 36 miliarde de dolari, in urma intelegerii sale de divort, si cea din 29 aprilie 2022, cand actiunile Amazon au scazut cu 14%.

Indicele Nasdaq 100 al Bursei de la New York a scazut cu 2,4% vineri, ceea ce a afectat si averile altor miliardari, inclusiv a lui Elon Musk si a lui Larry Ellison (de la Oracle Corp), ale caror averi nete s-au redus cu 6,6 miliarde de dolari si, respectiv, cu 4,4 miliarde de dolari. Incertitudinile privind posibilele reduceri ale dobanzii de catre Rezerva Federala a SUA, precum si unele rezultate financiare dezamagitoare, au dus la intrarea indicelui Nasdaq in teritoriul de corectie, stergand mai mult de 2.000 miliarde de dolari din valoare in doar trei saptamani.

Declinul actiunilor Amazon, cel mai sever din aprilie 2022, vine dupa ce compania a anuntat ca intentioneaza sa continue cheltuielile masive cu inteligenta artificiala (AI), in detrimentul profiturilor sale pe termen scurt.

Miliardarii din domeniul tehnologiei Mark Zuckerberg, Sergey Brin si Larry Page au pierdut de asemenea vineri peste trei miliarde de dolari fiecare, pe fondul declinului actiunilor Meta Platforms Inc si Alphabet la Bursa de la New York. Miliardarii din acest domeniu s-au confruntat cu o scadere a averilor lor de 68 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Bezos, in varsta de 60 de ani, al doilea cel mai bogat om din lume, a vandut anul acesta un nivel semnificativ de actiuni Amazon. In februarie, acesta a vandut actiuni in valoare de aproximativ 8,5 miliarde de dolari. Totodata, luna trecuta, in ziua in care titlurile Amazon au atins un nou nivel record, el a dezvaluit un plan ce prevede vanzarea a inca 25 milioane de actiuni, in valoare de cinci miliarde de dolari.

Vanzarea suplimentara va face ca valoarea totala a actiunilor sale vandute anul acesta sa ajunga la 13,5 miliarde de dolari, conform calculelor Bloomberg. El inca va detine aproape 912 milioane de actiuni, sau aproximativ 8,8% din Amazon, dupa finalizarea vanzarii. Averea sa provine si de la compania Blue Origin si publicatia Washington Post.


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…